Dit waren de beste co-op shooters van 2021 volgens ‘onze’ RoMa

RoMa heeft altijd al een voorliefde gehad voor shooters en kan enorm genieten van een stevig potje co-op. Met zijn vaste co-op partners schuimt hij steevast de online slagvelden af op zoek naar eer en glorie. Of het nu tegen andere spelers is of tegen buitenaardse wezens, niets schrikt hem af. Hij is dus de geknipte man om ons er nog eens aan te herinneren welke co-op shooters zeker jouw aandacht verdienen dit jaar.


Aliens: Fireteam Elite (3 player co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Al kreeg Aliens niet meteen de beste reviews en was het verre van een perfect spel, ik heb me er toch enorm mee geamuseerd. De game is volledig gebouwd met co-op teamplay in gedachten. Je kan met z’n drieën rekenen op een achttal uren schietplezier in de gekende & geliefde Alien-sfeer. Verre planeten, ongekende grotten en niet zo verlaten ruimteschepen vormen het decor waarin je met geweer, vlammenwerper en sentry gun aan de slag gaat. Al is het de ene corridor vol buitenaards gespuis na de andere, met vrienden werd ik het niet beu. Mede omdat je verschillende klassen hebt zodat er altijd wel wat nieuws te ontdekken is en je elkaar perfect kan aanvullen in combat. Jij zorgt voor healing circles, jij knalt ze vanop afstand uiteen en ik decimeer van kortbij met m’n vlammenfestijn! Alien-barbecue, iedereen uitgenodigd.


Outriders (2 player co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Tout court is Outriders één van dé shooter-ervaringen van 2021, die ook in co-op extreme fun biedt. Je krijgt een hele planeet om te ontdekken vol gevarieerde settings, vijanden en een shitload aan randzaken om te doen. Jouw Outrider kan een volledig uniek pad bewandelen en zowel een Pyromancer als een Devastator worden, of een geniepige Trickster. Deze game is ook een échte looter-shooter waardoor je loadout en abilities constant veranderen. Met twee kan je nog zoveel vettere kills maken. De ene doet de vijanden in de lucht zweven terwijl de andere hen in de fik zet. Tot slot voegen jullie er samen een glorieuze explosie aan toe met bloedregen als resultaat. Barbaars en licht sadistisch? Absoluut, en dat voelt geweldig aan. Deze shooter schiet enorm lekker en houdt je gemakkelijk 30-40 uren bezig.


Battlefield 2042 (multiplayer co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

De Battlefield-reeks heeft altijd wel een statuut gekend als de meer “tactische” all-out warfare shooter. Als je met zovelen op het slagveld staat kom je er nu eenmaal niet door een eenmansmissie op poten te zetten. Des te meer in 2042, nu je met maar liefst 128 in de oorlogszone vertoeft. Alles gaat een pak beter als je weet dat je maat je steeds kan komen reviven en je derde teamlid kogels en extra ammo mee heeft. Plus, wat is er leuker dan met drie een tank om te vormen tot een hemelse moordmachine? Het nieuwe speltype Hazard Zone is dé teammode waarin je met z’n vieren tegen zeven andere squads en tientallen bots vecht. Toegegeven: 2042 bevat zeker nog z’n fouten en is een work in progress. Al te meer reden om samen te spelen en je woede meteen te kunnen ventileren. Ja, ik heb al genoeg gevloekt tijdens m’n tientallen uren BF maar die only in Battlefield momenten vind je écht nergens anders.


Call Of Duty: Vanguard (multiplayer co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Eigenlijk moet ik deze zowel bij de besten als de minsten zetten. Qua multiplayer biedt Vanguard misschien wel dé standaard COD-ervaring maar die is wel enorm goed uitgewerkt. Lekker veel maps, gekende modes en enkele uitstekende nieuwkomers. Naast de vertrouwde multiplayer kan je ook in Champion Hill terecht voor wat tactischer spel. Online tijdens Domination of Hardpoint gaat de tactiek vaak niet verder dan “Gaan we naar het punt waar alles te doen is?”. Wie op zoek is naar een nieuw epos in de zombies-mode gaat beter terug naar Black Ops 3 of Black Ops 4, want dit deel heeft Vanguard enorm schandelijk ingevuld met inspiratieloze drab. Dat betekent gelukkig niet dat Vanguard volledig tegenvalt, want op de online slagvelden zie ik een goede stap vooruit sinds Cold War.


Far Cry 6 (2 player co-op / PS4, PS5, Xone, XsX)

Ook de formule van Far Cry is intussen vertrouwd. Ubisoft is er gelukkig in geslaagd om met Yara de ultieme speeltuin te maken voor iedereen die van tropisch geweld houdt en een zwak heeft voor maps die overlopen van randactiviteiten. Met een brede waaier aan geweren gaande van vuurwerk-bazooka’s tot Macarena-CD-kruisbogen ga je het dictatoriaal beleid te lijf. Met z’n tweetjes is het des te gezelliger in de zwoele jungle of de Cubaans-getinte steden. Er zijn checkpoints en military targets om te bevrijden, beesten om op te jagen, trucks en drops om te intercepten, verhalen en mythes om te ontdekken en zo veel meer. Samen de jetski op, zij aan zij wingsuiten of op zwoele beats de boel deftig aan gort knallen: viva la revolucion!


Back 4 Blood (4 player co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Ik ga absoluut niet mee in dé hype rond Back 4 Blood. Deze titel verdient het niet om opgenomen te worden bij eventuele GOTY-kandidaten, maar levert wel een solide co-op ervaring af. Met z’n vieren is het leuk zombieknallen, al heb je elke omgeving wel al eens elders gezien en elke mission objective al in een andere game gedaan. Full priced kan ik deze niet aanprijzen, maar als je hem budgetvriendelijk tegenkomt mag je rekenen op een kleine tien uurtjes goor plezier. De game is zo standaard als maar zijn kan, wat ook betekent dat het een makkelijke pick-up-and-play is. Ideaal voor de vrienden die niet elke avond kunnen afspreken en niet allerlei zaken willen leren en masteren om even te schieten. Hebben jij en je vrienden allen een PSVR of een andere VR-bril? Dan raad ik in hetzelfde genre After The Fall aan.


Remnant: From The Ashes (3 player co-op / PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Ik weet het, bij deze titel speel ik een beetje vals. Remnant kwam origineel uit in 2019 maar kende eerder dit jaar een grote revival toen het binnenkwam op PlayStation Plus. Ik sprong samen met twee maats in deze post-apocalyptische wereld en jongens, dat was de moeite. Deze soulslike shooter heeft ons meermaals doen gillen van frustratie maar de verlossing en opluchting als je dan eindelijk die ene baas op de knieën krijgt is ongekend. From The Ashes brengt veel variatie, zowel qua omgevingen, vijanden, speelstijlen en wapentuig. Teamwork is absoluut noodzakelijk, net als het leren van de zwakke punten van je tegenstanders. Ben je ervan overtuigd dat jij en je maats masochistisch genoeg zijn ingesteld, dan is Remnant ideaal voor jullie. Ook in 2021.


Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.