“Back 4 Blood serveert een vertrouwde formule die even plezant als saai is”

Back 4 Blood

Met bijna evenveel panache en barbaarse grinta als een bende Karens op de eerste soldendag komt de horde op mij af. De minigun zit klaar om te ratelen, m’n machete is vlijmscherp en m’n granaten onstabiel. De langverwachte opvolger van de Left 4 Dead-reeks is eindelijk gearriveerd en is bloeddorstiger dan ooit. Is dit rottend vleesbuffet de moeite waard om voor aan te schuiven?

Waarom Wel?

Hersenloze kreuners

Turtle Rock Studios bracht intussen 13 jaar geleden (!) de originele Left 4 Dead uit. De game werd een blauwdruk voor de intussen gekende formule van zombie horde shooters en wave-based FPS campaigns. Zeggen dat de devs weten waarmee ze bezig zijn is dus een understatement.

Back 4 Blood zal meteen vertrouwd aanvoelen voor de fans van de Left 4 Dead-formule én ook voor zombie slayers in het algemeen. De game brengt een optimale versie van knallen op hordes hersenloze kreuners. Virus, mutatie, chaos, moord, verval: de USA weet nog steeds niet hoe om te gaan met een outbreak.

Friends 4 Fun

B4B brengt een zombie campaign waarin co-op centraal staat. Je kan solo aan de slag, maar deze game schreeuwt om samenwerking en slachten met vrienden. Je kan uit acht Cleaners kiezen. Deze stereotype badass good guys nemen het op tegen de Ridden, oftewel de ondoden van dienst. Elke cleaner heeft een eigen speciale perk en een uniek secondary wapen.

Het is met z’n gameplay tweaks dat Back 4 Blood uniek tracht te zijn. Elke cleaner heeft een aparte speelstijl en elke 4-player combo levert dus ook andere bonussen op. Naast de unieke wapens, perks en traits is er ook het veelbesproken card system. Elk partijtje neem je een aantal cards uit je deck mee om je extra kracht te geven. Meer stamina, extra health bij melee kills of snellere revives? Opnieuw is samen afspreken en decks op elkaar afstemmen cruciaal. Zeker op hogere moeilijkheidsgraden.

Poker

Wanneer je jouw deck hebt samengesteld en je loadout optimaal staat, begin je aan één van de meer dan dertig missies in de campagne. Maar niet vooraleer de AI Director enkele corruption cards uitspeelt. Deze werken je dan weer tegen met meer speciale zombies die je vastgrijpen, onderkotsen en plat slaan, een dikke mist of extra hordes wanneer je groepen vogels doet schrikken.

Deze carrousel van kaarten zorgt ervoor dat geen enkel partijtje dezelfde setup heeft. De story mode telt 3 hoofdstukken, die elks onderverdeeld zijn in meer dan tien missies. Elke missie begint en eindigt aan een safehouse waar je wapens, upgrades en ander ongein kan aankopen. Eenmaal je aan het knallen bent is het makkelijk om in de ban van het bloed te raken. Mede omdat grafisch alles best goed zit.

In de ban van het bloed

De soepele speelstijl blijft één van de grote troeven van deze titel. Alles gaat heel aangenaam vooruit. De gunplay is goed, bewegingen zeer vlotjes en de zombies gaan heerlijk goor tegen de grond. De essentie van een sterke zombie shooter, dat het slachten heerlijk aanvoelt, zit gewoon enorm strak. De gore geeft zeker bij melee kills voldoening en met vrienden erbij is de kogelregen gewoon enorm plezant.

Er is genoeg content om je een tiental uren zoet te houden zonder al te veel repetitie. Nadien kan je in swarm mode ook in de huid van de zombies zelf kruipen. Dankzij het card system blijft alles uniek, al is dat woord eigenlijk hét begrip dat je nooit bij deze game mag plakken.

Waarom Niet?

Een warm dekentje

Waar Left 4 Dead een keiharde binnenkomer was, moet Back 4 Blood een plaatsje zoeken in een druk bevolkt genre. De vertrouwde look and feel van de game zal voor velen een warm dekentje zijn dat comfortabel aanvoelt. Voor mij had het een omgekeerd effect: zowat elk element van deze game heb ik al gezien en vaak beter, of toch minstens even goed.

Qua story, set up en setting is dit het meest algemene ooit gebracht. Ik besef dat het steeds moeilijker wordt om origineel uit de hoek te komen maar het mag écht wel wat meer vlees rond het bot hebben. Ook de Cleaners zijn zo uit een B-film gesleurd en qua gunselectie is er niks dat er bovenuit steekt Het meest jammere vind ik de levels: hoeveel verwoeste steden, brandende gebouwen en stereotype stadjes kan je in één game steken?

Ready 4 Repetition

Alle basiselementen zijn zo zoutloos dat het geheel een echte kick mist. Ook qua customization krijg je enkele leuke nieuwe outfits maar niks waarvan je van je gamingstoel valt. In je basiskamp kan je met een aantal mensen praten om verschillende elementen aan te passen maar dit kan je ook door simpelweg je menu te openen. Het maakt het hele punt van een basis te hebben overbodig.

Het kaartensysteem en de AI Director zijn vlot binnengebracht maar hun nut wordt overschat. Ja, het is enorm leuk om te jongleren met de verschillende opties. Nee, het maakt de game niet élke speelsessie opnieuw uniek. Zeker niet als sommige levels duidelijk voorgeprogrammeerde corruption cards meekrijgen. De ene keer wat meer bloaters, de andere keer een breaker extra: wat meer originaliteit graag!

Pizza

Back 4 Blood bevat geen light platforming zoals Dying Light of exotische locaties zoals Dead Island. Het is niet meer zo innovatief als Left 4 Dead en brengt geen ingenieus herhalingssysteem zoals Call Of Duty Zombies. De hordes zijn minder imposant dan die van World War Z en niet zo angstaanjagend als die van Resident Evil.

Toch brengt Turtle Rock opnieuw een geslaagde ervaring die vooral in co-op uren slachtplezier met zich meebrengt. Het is zoals een avond met pizza, bier en maten. Je weet niet welke film op te zetten en knalt een willekeurige zombieprent op het scherm. Binnen de vijf minuten ben je mee en hoop je gewoon enkele gortige kills te zien op luide gitaren. Memorabel is het niet, amusant absoluut wel.

VERDICT

6

Back 4 Blood is een leuke standaard zombie shooter zonder meer. De gameplay is vlot, de bloederige gore uitstekend en co-op met vrienden slachten is de beste vorm van plezier. De story, characters, levels en guns zijn zo basic en banaal als maar zijn kan. Het is een vertrouwde formule die even soepel als saai is. Het card system is amusant maar zorgt niet voor tonnen replay value. Voor de laatste mensen ter wereld die nog nooit zombies in een verwoeste, brandende stad hebben afgeknald is dit uniek. Voor al de rest is het de honderdste keer ook nog steeds leuk.

Pluspunten
+ Soepele gameplay
+ Co-op is pure fun
+ Geslaagde, typerende sfeer en goede audio

Minpunten
– Er is niks unieks aan deze zombie shooter
Verwoeste, brandende steden: been there, done that x100
Corruption cards brengen niet de gehoopte replay value
– Quasi nutteloos basiskamp

Back 4 Blood
Beschikbaar vanaf 12/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.