“Battlefield 2042 gaat groter dan ooit en dat brengt wat groeipijnen mee”

Battlefield 2042

Die tank had nooit een kans tegen m’n bazooka. Tijdens z’n laatste seconden knalde hij nog doorheen de zijmuur van een huis dat vervolgens mooi in elkaar stortte. Nadien volgde een glorieuze explosie van het kaliber waarvan ik een trots kreuntje liet. Ik zag het vuurwerk nog net op tijd voor de zandstorm insloeg. Enkele tellen later word ik meegesleurd door een tornado en knal ik airborne m’n machinegeweer leeg op een andere parachutist. Oh, Battlefield. How I missed you.

Waarom Wel?

Neem die donut maar

Waarom zou je ooit nog nee zeggen tegen een donut extra? Als we Battlefield mogen geloven is de wereld binnen dik 21 jaar toch volledig naar de zak. Hoé die wereld zo verziekt is geraakt komen we niet te weten in BF2042. Een campaign is er niet. De focus ligt volledig op multiplayer. Enorm grootschalige, bombastische oorlog.

Voor het eerst ooit gaan op de nieuwste generatie consoles 128 spelers gelijktijdig de strijd aan. Op 7 verschillende maps kan je 64v64 deelnemen aan All-Out Warfare, wat bestaat uit Conquest en Breakthrough. Naast All-Out zijn er nog 2 hoofddelen van deze Battlefield waar ik straks dieper op in ga.

Een tafel voor 128, graag

Conquest is de gekende en geliefde chaos waarbij de hele map openstaat en je zoveel mogelijk cruciale punten probeert te controleren. Het is een chaotisch, constant veranderend slagveld dat voor het eerst te maken krijgt met “clustering”. Je hebt niet langer enkel punten A tot en met G, maar deze punten worden onderling ook nog eens verdeeld in bijvoorbeeld A1, A2 en A3.

Meer soldaten, grotere maps, meer sectors enzovoort. Durf niet te denken dat er “maar” 7 maps zijn in deze Battlefield, want ze zijn gi – gan – tisch. Na vijf keer spelen ontdek je nog steeds nieuwe delen. Breakaway is dé map wat mij betreft, gezet in het prachtige Antarctica. Maar ook in Qatar, India, Zuid-Korea en elders is het gezellig schieten.

Breakthrough is de meer georganiseerde 128-spelermodus. In een deel van de map proberen aanvallers de sector over te nemen terwijl verdedigers moeten knallen tot de aanvallende tickets op zijn. Beide modi brengen hun eigen manier van fun, tactiek en knalplezier.

All-Out Warfare is dé core experience van deze Battlefield. Het is ook de modus waarbij je jouw loadout volledig gaat customizen en optimaliseren voor jouw speelstijl. Zeg daarvoor maar bye bye tegen het klassensysteem met Assault, Support, Medic en Recon. De tijd van de specialists is aangebroken.

Specialiteiten van het huis

In BF2042 krijg je de keuze uit 10 specialists. Deze zijn onderverdeeld in de klassen die je kent maar hun loadout is volledig aanpasbaar. Je kan dus perfect een “Assault”-specialist equippen met een medpack, of een Recon-sniper laten knallen met een LMG en granaten meegeven. Logisch is het niét, maar hun benaming komt er vooral dankzij het unieke gadget dat elke specialist met zich meeneemt.

Boris houdt best wel van z’n sentry gun. Webster slingert dan liever à la Tarzan met z’n grappling hook. Casper heeft een drone waarmee hij naar hartenlust vijanden kan taggen. Zo heeft elke soldaat wel iéts dat hem/haar uniek maakt. Het is een lieve lust om alles uit te proberen en de ideale combo te vinden.

Persoonlijk heb ik me eerst kostelijk geamuseerd met de sentry gun vooraleer ik met Casper een dodelijke Recon-Assault hybride maakte. Ik dook achter een relatief veilige hoek, scande het slagveld en hielp m’n troepen om een duidelijk overzicht te krijgen. Nadien trok ik Rambo-gewijs ten strijde met m’n LMG omdat ik wist waar de vijand zich schuilhield. Dat, of een welgemikte granaat leverde me een multi-kill op.

Het is best aanpassen zonder de vertrouwde klassen. Toch was ik al snel fan van de specialists en hun unieke abilities. Uiteindelijk vormt het kennen en benutten van je opties de sleutel tot succes. Dat, en teamwork. Al kan teamwork met 64v64 snel onoverzichtelijk worden. In de tweede hoofdmodus is het een schaakspel.

Hazard & Portal

Hazard Zone is een volledig nieuw concept binnen de Battlefield-franchise. Acht squads nemen het in een map op tegen elkaar en proberen om bij zoveel mogelijk Drop Zones te raken om Data Drives te verzamelen. Een leger aan AI-gestuurde soldaten maken iedereen het leven zuur, én je kan natuurlijk ook andere squads onder vuur nemen om hun disketjes te jatten.

Van tijd tot tijd landt er een helikopter waarmee je kan ontsnappen maar ook dat is niet zonder gevaar. Bij een succesvolle exfil heb je centjes om te spenderen aan een betere loadout voor de volgende partij. Sterf je, dan moet je team al héél veel moeite doen om je te laten respawnen. Deze halve battle royale, halve co-op mode werkt heel snel verslavend en zit echt goed in elkaar.

De derde modus, Portal, brengt klassieke ervaringen van geliefde games. Zo kan je Classic Conquest spelen in 2 maps van Battlefield 1942, Rush ervaren in een duo uit Battlefield: Bad Company 2 en moderne Conquest in een duo van Battlefield 3. Naast deze zeer amusante extraatjes waarmee je ook tientallen uren zoet bent kan de community zélf eigen games verzinnen en in elkaar knutselen. Slim gezien van DICE, een gamemode die zélf nieuwe content creëert.

Grafisch gelikt

Een sterke multiplayer shooter staat of valt met z’n gameplay. Het was even zoeken maar eenmaal ingewerkt amuseerde ik me rot. De game heeft z’n gebreken maar de gunplay zit heel vlot. Ik bleef gespaard van grote bugs & glitches op één crash na.

Daarbij komt dat naar goede gewoonte Battlefield er heerlijk uitziet. Het komt minder “wauw” binnen als de vorige games maar is nog steeds sterk. Ook de audio is in orde, al klinkt het soms iéts te dof. Details. Helaas zijn er andere opmerkingen meer het vernoemen waard.

Waarom Niet?

Chaos

Bigger and better. Met 128 spelers is het één groot vuurfestijn online maar er gaat wel wat tactiek en strategie verloren. Zeker in Conquest heb je meer dan ooit het gevoel dat je van alle kanten onder vuur wordt genomen. Andere punten liggen er dan braak en verlaten bij. Het verschilt van match tot match maar de hutsepot gutst niet altijd even lustig. Vaak vervalt het geheel in té onoverzichtelijke slagvelden.

Je merkt ook dat destructie iéts minder prominent aanwezig is door de grote schaal van de combat. Hourglass en Kaleidoscope zijn knappe steden maar lijken gebouwd te zijn van massief onbuigbaar staal. Let wel, je kan nog meer dan genoeg brokken maken maar de gehele stad sleur je niet mee in de ondergang.

Waar zijn mijn statistieken?

Hét grote euvel van BF2042 zit hem voorlopig voor mij bij de scoreboard en andere in-game menu’s. Weg zijn de geweldige statistiekenpagina’s en overzichtelijke scoreborden waarmee je meteen wist hoe goed of slecht je bezig was en of je squadmates volleerde paratroopers of partypoopers waren. Nu heb je enkel nog een enorm beperkt overzicht van je squad tijdens het partijtje en krijg je op het eind te lezen hoeveelste jouw squad geklasseerd was. Jouw K/D en andere stats verdwijnen meteen naar het niets wanneer de oorlog stopt. Kort gesteld: don’t fix what ain’t broken. Dit nieuwe systeem is paardenstront.

Waar zijn mijn (medische) vrienden?

Ook achter de schermen zijn er heel wat nodeloze aanpassingen gebeurd. Map rotation is weg, in de plaats daarvan join je elke partij opnieuw een verse lobby. Leuk, drie keer na elkaar dezelfde map spelen. Ook kan je niet langer een eigen squad aanmaken of een squad naar keuze joinen. Want ja, wie wil er nu makkelijk met z’n vrienden spelen?

Zo zijn er allemaal grotere en kleinere dingen die toch wel wat frustratie doen opkoken. Andere in-game mechanics die de geest hebben gelaten zijn onder andere de “Medic nearby”-functie, backwards prone en het sierlijk wegduiken. Ook het XP-systeem is geheel anders: gedaan met points per hit. Dit gaf me altijd een duidelijke indicator hoe goed ik de vijand had geraakt, nu is het gokken geblazen.

Grotere slagvelden, grotere verwachtingen

Dat deze titel nog werkpunten heeft is duidelijk. Wat er nu staat is een solide basis om op verder te bouwen. Battlefield 2042 is nog niet de ultieme multiplayer shooter waar ik op gehoopt had maar levert wél die geliefde “Only in Battlefield” momenten. Als DICE luistert naar z’n community zit er nog veel meer in. Nu vliegen de brokken ook al behoorlijk smakelijk in het rond. Ik ben vertrokken voor tientallen uren.

VERDICT

7

Battlefield 2042 gaat groter dan ooit en dat brengt wat groeipijnen mee. Toch staat hier een enorm solide multiplayer die grootschalige oorlogsvoering zeer bombastisch en grafisch knap brengt. 2042 brengt een geslaagd nieuw specialist-systeem en heeft met 3 distinctieve spelmodi meer dan genoeg content. Bovenal speelt het gewoon enorm lekker. Specialists zijn waardige opvolgers voor het oude klassensysteem. Destructie staat jammerlijk iets meer op de achtergrond en 128-speler events zijn soms té onoverzichtelijk in Conquest. Het nieuwe scoreboard-systeem is belabberd zwak en enkele key features ontbreken. Toch blijft “Only in Battlefield” absoluut van toepassing op deze shooter.

Pluspunten
+Lekker vloeiende gunplay & gameplay
+ Specialists zijn toffe nieuwkomers & waardige opvolgers voor het klassensysteem
+ Gigantische maps, grootschalige gevechten
+ 3 unieke ervaringen in één: content genoeg!
+ Hazard Zone is een verslavende nieuwkomer, Portal pure fanservice
+ Tanks eten m’n bazooka’s alsof het een open buffet is <3

Minpunten
Destructieve omgevingen staan iets meer op de achtergrond
Conquest kan soms té chaotisch en onoverzichtelijk worden
Gruwelijk belabberd nieuw scoreboard-systeem
– Enkele handige gameplay feautres ontbreken (medic nearby, xp per hit, create squad, …)

Battlefield 2042
Beschikbaar vanaf 19/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.