“Sherlock Holmes: Chapter One biedt uren speurplezier en verrassend veel op vlak van verhaal en gameplay”

Na een akkefietje met uitgever Bigben besloot Frogwares hun franchises te beschermen en is hun eerste, zelf uitgegeven game, een prequel geworden op hun geliefde Sherlock-titels. Biedt Sherlock Holmes: Chapter One ook voldoende om mogelijke vervolgdelen waar te maken?

Waarom Wel?

Back to basics

In Sherlock Holmes: Chapter One keert Frogwares terug naar waar het voor Sherlock allemaal begon: het fictieve Cordona. De detective is echter niet alleen, maar in tegenstelling tot wat je zou denken, wordt hij niet bijgestaan door zijn trouwe kompaan Watson. De jonge speurneus groeide met weinig vrienden op het eiland op en meette zich al gauw een imaginair vriendje ‘Jon’ aan. De twee startten samen met het oplossen van mysteries en dat wordt in de game ook met mondjesmaat aan de speler uit de doeken gedaan. Sherlock is immers naar Cordona afgereisd om het graf van zijn gestorven moeder te bezoeken en graaft tegelijk oude herinneringen op. Herinneringen die niet alleen meer bloot geven over de figuur Sherlock Holmes (en zijn betweterige kantjes onthullen), maar ook duidelijk maken dat er hem veel werd wijsgemaakt toen hij klein was. Stierf zijn moeder wel een natuurlijke dood of was er meer aan de hand?

Het verhaal staat centraal in Chapter One en wordt meesterlijk uit de doeken gedaan door een opeenstapeling van gebeurtenissen met bijhorende cases voor Sherlock om op te lossen. Zo worden er enkele moorden gepleegd voor jou om te onderzoeken en is het mogelijk om aan de hand van je notitieboekje (en tips die Jon tussendoor geeft) alle aanwijzigingen bij te houden. Een moderne point-and-click, waarbij heel wat meer komt kijken. Weet je na enkele uren over voldoende bewijsmateriaal te beschikken, dan heb je vaak meerdere verdachten om aan te wijzen. Foute keuzes bestaan er in Sherlock Holmes: Chapter One niet, enkel een schuldgevoel blijft over als blijkt dat je detectiveskills je in de steek hebben gelaten.

Meer dan alleen detectivewerk

Frogwares beaamt geen AAA-studio te zijn, maar ambieert wel meer dan het eenvoudige point-and-click werk. Zo profiteert het van de kracht van de new gen consoles en tovert het een ‘open wereld’ tevoorschijn, waar laadtijden quasi onbestaande zijn. Cordona is geen scheet groot en kent meerdere districten, waar het zelfs mogelijk is voor Sherlock om objecten voor zijn villa te kopen of nieuwe kledij. Die kledij draagt hij in ware Hitman-stijl, want soms kan hij slechts vermomd als politie-agent nodige informatie uit getuigen loswrikken of omgevingen betreden die anders niet toegankelijk zijn in zijn gillet.

Naast de hoofdmissies, duiken er extra opdrachten voor Sherlock in de stad op. Niet alleen kan je jezelf aan heel wat mysteries verwachten, maar kan je jezelf ook aansluiten bij de lokale brigade. Die zijn onderbemand en lijven je maar al te graag in om lokale boevenbendes te bestrijden. Een schuilplaats bestormen en iedereen in de boeien slaan kan dus ook, al gaat dat niet zonder slag of stoot. Sherlock kan dekking zoeken, bukken en rollen, maar ook met zijn vuurwapen op boeven schieten. Ook hier krijg je de keuze: neem je het tactisch aan en schiet je op lampen of gebruik je je poederdoos om ze te verwarren en uit te schakelen of knal je iedereen omver? Het is alvast leuk om niet altijd te moeten zitten nadenken en rondspeuren.

Waarom Niet?

Geen alledaags speurwerk

Frogwares opteert bij Sherlock Holmes: Chapter One niet voor een moeilijkheidsgraad en dat kan wel eens voor wrevel zorgen. De hoofdmissies nemen zo’n 12 uur in beslag, waarna je jezelf vlotjes kan bezighouden met de zijmissies en die speelduur tot het dubbele kan rekken. Toch kruipt er ook heel wat tijd in het rondsnuffelen. Niet alle aanwijzingen zijn even gemakkelijk te vinden en dat ligt niet altijd aan jezelf. Sherlock beschikt over een notitieboekje en slechts bij het selecteren van een bepaalde aanwijzing, kan je ook effectief progressie maken. Zit je te staren op wat je nodig hebt, maar de aanwijzing ligt niet aan, dan heb je pech. Een heikelpunt, daar Frogwares het te omslachtig wist te maken.

Mooi, maar niet meedogenloos

Een open wereld waarin heel wat zijmissies en extra activiteiten op Sherlock te wachten staan (inclusief backtracking en diepgaand speurwerk), kent zo zijn eisen. We zijn heel wat AAA-titels zoals Assasin’s Creed gewend en dan is het even slikken als je door de dorre straten van Cordona ronddwaalt. De verschillende soorten gezichten die zijn gebruikt voor de bevolking kunnen we op beide handen tellen, dezelfde kwaliteit vinden we terug in de algemene afwerking. De game ziet er goed uit, maar de foutieve lip-sync is soms niet om aan te zien.

VERDICT

7

Frogwares pakt uit en kiest voor een nieuwe, frisse wind binnen hun Sherlock Holmes-franchise. Chapter One biedt alvast uren speurplezier en verrassend veel op vlak van verhaal en gameplay, waardoor je als kersverse detective niet snel zal uitgekeken zijn op de titel. De game ziet er goed uit al kent de open wereld wat technische mankementen die je er dan wel moet bijnemen.

Pluspunten
+ Detectivewerk van de bovenste plank
+ Interessant verhaal
+ Actiesequenties stellen niet teleur
+ Open wereld biedt extra mogelijkheden

Minpunten
– Speurwerk niet altijd even evident
– Open wereld kent zijn gebreken
– Lip-sync vaak verkeerd

Sherlock Holmes: Chapter One
Beschikbaar vanaf 16/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.