“Aliens: Fireteam Elite is de beste Aliens game sinds Alien: Isolation”

1986 – ik was toen 7 – is het jaar waarin de film Aliens in de bioscoop verscheen. Een sci-fi meesterwerk dat door vele wordt beschouwd als de beste sequel ooit (hoewel ik persoonlijk vind dat die titel ook naar Terminator 2 kan gaan). Sinds mijn prille tienerjaren droom ik van een game waarin ik als staalharde marinier de strijd kan aangaan met de xenomorphs. Dankzij de debuut game van Cold Iron Studios krijg ik nu ook die kans. Huuraaaah!

Waarom Wel?

Verschillende types marines

De game speelt zich een goeie 25 jaar na de originele film trilogie af en net voor de gebeurtenissen uit Prometheus. We bevinden ons samen met een team Colonial Marines aan boord de UAS Endeavor. Wanneer ze een noodoproep ontvangen vanuit de Katanga onderzoeksfaciliteit staat hen -en jou- een strijd op leven en dood te wachten. Zoals in de meeste 3rd person co-op shooters krijg je bij aanvang van de game de keuze uit verschillende klasses.

Fireteam Elite is daarin niet anders. Aangezien ik graag dingen aan gort knal met veel te grote guns kies ik voor de Demolisher. Een Colonial Marine die houdt van brute kracht. Naast een standaard rifle draagt hij een smart gun -dezelfde als Vasquez uit de film- en heeft hij een rocketpack op de rug om die irritante swarms snel plat te branden.  Je speelt samen met 2 vrienden en elk team heeft een healer nodig in Fireteam genaamd: de Doc. Wat hij ontbreekt aan vuurkracht maakt hij goed met zijn arsenaal aan healing stims. Speel je liever als een goeie allrounder dan is Gunner iets voor jou en hou je van turrets dan kies je best voor de Technician want die tovert allerhande snufjes uit zijn helm.

Wanneer je trouwens de campaign hebt uitgespeeld unlock je nog een extra klasse. Die verklappen we echter niet en zal je dus zelf moeten ontdekken (of opzoeken via meneer Google)

Kill Kill Kill

Aan de slag!

De campaign mode van Aliens: Fireteam Elite bestaat uit 12 missies onderverdeeld in 4 verschillende hoofdstukken. Je doel als team is bij elke missie hetzelfde: overleven. Je trekt van de ene locatie naar de andere, opent ondertussen gesloten deuren, hackt als volleerde pro alien computers en moordt vooral veel razende xenomorphs uit. Het is recht toe recht aan. Het is niks fancy, het is eerlijk werk. Maar het voelt al héél snel héél repetitief aan. Het design van de missies heeft variatie nodig maar die komt er helaas niet.

De variatie zit in de enemies die je zal moeten uitroeien en dat zijn er heel wat. Van de gekende aliens uit de films zoals de facehugger en de runner tot die irritante spitters -de naam spreekt voor zich- en de reusachtige Praetorians, die je met een dreun tot space-moes slaan. Elk type vijand heeft zijn eigen aanpak en daarom loont het dus om een gebalanceerd team samen te stellen. Kies je mede-marines dus wijs want voor je het weet zitten jullie samen in de rats.

Eens je eerste missie achter de rug dan begint de echte fun van Fireteam Elite. In de hub kan je namelijk je gear en je stats upgraden aan de hand van de XP en credits die je tijdens je missie verdient. Het is één van de sterkste aspecten van de game en verdient dan ook zijn eigen paragraaf.

Herken je het hoofd uit Prometheus?

Upgraden die handel!

Tot mijn grote verbazing gaat Aliens: FTE erg ver in het customisen van zijn wapens, abilities en builds. Na elke missie wou ik absoluut terug naar de hub om verder te sleutelen aan mijn Demolisher. In de Armory koop je dan nieuwe wapens en die hebben op hun beurt dan weer drie verschillende slots. Eén voor een silencer, één voor een scope en één voor een extra ammo clip. En hoe hoger de difficulty hoe beter je gear en dus hoe krachtiger je wapens worden. Sommige geven extra kogels of betere crit rate anderen buffen je abilities.

Hoezeer de variatie ook ontbreekt in de missies, ze is zeker wel aanwezig in het uitbouwen van je build. Oh ja, er is ook nog een perk menu per klasse en elke klasse heeft zijn eigen arsenaal aan wapens. Maar er is nog meer zeg ik u, meer! Dan heb je uren zitten zwoegen en zweten op de hogere difficulties, dan heb je eindelijk een killer wapen te pakken, blijkt dat kreng dus spuuglelijk. Geen nood! Er zijn nog een hele hoop cosmetics ook. Brillen, petten, verschillende kleurtjes, decals, you name it. Want iedere stoere marinier wil toch een roze pulse rifle niet?

Respect voor het Alien universum

Aliens: Fireteam Elite is niet alleen top in zijn eindeloze customisatie mogelijkheden. De game is een waarachtig feest voor je ogen en je oren. Fans van de films zullen appreciëren hoe waarheidsgetrouw het hele Alien universum werd nagebouwd. De claustrofobische gangen uit Aliens, de creepy jockey uit Alien, zelfs de standbeelden van de Engineers uit Covenant, allemaal zijn ze mee verwerkt in de 12 hoofdstukken van FTE.

Ook de outfits van de Colonial Marines en de modellen voor de wapens lijken recht uit het archief van 20th Century Fox geplukt. Maar het zijn vooral de sound effects waar ik kippenvel van krijg. De ratelende dreun van de pulse rifle, het onheilspellende gebiep van de motion tracker en de doodskreet van een xenomorph. Aliens: FTE maakt, wat betreft zijn geluid, enorme indruk.

De creepy jockey uit Alien
Waarom Niet?

Gemiste kansen

Voor alles wat Aliens: Fireteam Elite zo goed doet, voelt de game ook aan als een verzameling van gemiste kansen. Op een goeie vier uur is de campaign namelijk uitgespeeld. Je kan die weliswaar herhalen op de hogere moeilijkheidsgraden maar je loopt wel telkens door diezelfde 12 levels. En aangezien dit geen online shooter is, staat of valt de variatie met de AI van de xenomorphs. En die is solide maar niet spectaculair. Hierdoor voelen meerdere runs vaak heel repetitief aan en worden ze uiteindelijk ronduit vervelend. Het wordt dan vooral grinden naar betere loot en daar ben je fan van of net helemaal niet.

FTE is trouwens een co-op only game. De fun wordt zoveel groter wanneer je met een stel vrienden wat xenomorphs kan afknallen. Wie toch een potje solo wil spelen zal snel gefrustreerd raken door de belachelijk slechte AI van je mede marines. Te vaak heb ik gevloekt omdat mijn Bishops de neiging hadden om in mijn line-of-fire te lopen bovendien kon ik hen geen commando’s geven waardoor ze maar wat clueless in het rond staan te schieten.

Wat ik als liefhebber van de films erg jammer vindt, is het flauwe verhaaltje en vooral het gebrek aan memorabele personages. Aliens straalt zoveel coolness uit. Karakters zoals Hicks, Bishop en Vasquez zijn wandelende one-liners en die vind je nergens terug in deze game. Er is geen, of heel weinig, fanservice. De NPC’s zijn te generiek, zelfs het personage dat je zelf maakt is enorm generiek, binnen het Aliens universum. Het ontbreekt de game hierdoor aan emotionele binding maar vooral ook aan echte immersion. Er is te weinig spanning, te weinig claustrofobie. Waar de film je wel bij de keel grijpt, doet de game dat niet.

VERDICT

7

Aliens: Fireteam Elite doet wat het belooft en dat is coöperatief aliens uitmoorden. Met een tweetal vrienden staat de game garant voor een paar sessies breinloos knallen maar 100 uur zal je er niet inpompen. Het gebrek aan memorabele personages en de knullige A.I. zorgen voor een ondermaatse ervaring maar die wordt ruimschoots goedgemaakt door de indrukwekkende sound effects en het prachtige level design. Met zijn debuut game maakt Cold Iron Studios een degelijke Aliens game die geen potten zal breken maar wel doet verlangen naar een vervolg.

Pluspunten
+ Epische sound effects
+ Look is héél trouw aan de films
+ Hectische actie

Minpunten
De missies zijn enorm repetitief
Flauw verhaaltje
Oninteressante personages

Aliens: Fireteam Elite
Beschikbaar vanaf 23/08/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

2 gedachten over ““Aliens: Fireteam Elite is de beste Aliens game sinds Alien: Isolation”

  1. Als de film zich 25 jaar na de originele trilogie en zich net voor Prometheus afspeelt dan zou dat willen zeggen dat Prometheus een sequel is op de originele trilogie. I smell a typo 😉

Reacties zijn gesloten.