De plezantste (party) games voor kerst en nieuwjaar

Tja, Covid-19 én de Omikron variant smijten flink wat roet in het eten de komende feestdagen. Het zal er allemaal kleiner, minder wild en vooral heel wat rustiger aan toegaan dan we gewend zijn. We zullen het thuis dus dubbel gezellig en dubbel plezant moeten maken. Hoe we dat doen? Party games to the rescue natuurlijk.

Wat is er plezanter dan samen te gamen? Een hapje en een drankje, en tussendoor mekaar den duivel aandoen in een van de plezante mini- of partygames. Plezier en vertier van de bovenste plank! Dansen, zingen, springen en puzzelen…

Just Dance 2022 (Ubisoft – beschikbaar op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 5, Google Stadia)

De deuren van de Versuz, de Carré of eender welke andere danstempel zullen we deze feestdagen niet moeten betreden. Maar wat als je nu zin hebt om te dansen en te springen? Tja, dan is er maar één alternatief: tafels en stoelen aan de kant schuiven en Ubisofts Just Dance 2022 uit de kast halen.

Ubisoft zit volgens mij al enkele jaren in een spreidstand wat betreft Just Dance. De game is nog steeds mateloos populair en heel wat gezinnen halen de nieuwe versie zonder nadenken in huis. Met een 40-tal nieuwe nummers en nieuwe vrij te spelen avatars heeft Ubisoft weinig nieuws toegevoegd aan de 2022-versie van deze dansgame. En dat is op zich misschien ook wel ok. Want waarom zou je veel wijzigingen aanbrengen in deze geslaagde en succesvolle dansgame?

Check onze review.

Big Brain Academy: Knappe Koppen (Nintendo Switch)

Het wordt al wat later op de avond en er breekt een discussie los over wie de slimste is. Tijd om je wapen, in dit geval de Nintendo Switch boven te halen, en Big Brain Academy: Knappe Koppen op te starten. En geloof ons, hoe meer pintjes, gin of wijn je drinkt, hoe slimmer (en plezanter) het zal worden.

Big Brain Academy is een leuk tussendoortje met eerdere platte minigames; niets meer en niets minder. Initieel zul je de game geregeld spelen; in het begin wil je namelijk een breinscore vastleggen en ga je op zoek naar een betere score. Eenmaal je het op dat vlak gezien hebt, zul je wellicht enkele dagen terugkeren voor de vijf dagelijkse ghost-uitdagingen om zo de Big Brain Academy-ranking te beklimmen. Ten slotte haal je de game uit zijn virtuele doosje als er vrienden over de vloer komen of als je met zoon- of dochterlief eens tien minuten op de Switch wil spelen. Dat is meteen ook de grootste sterkte van de game; het lokale en online multiplayerluik.

Check onze review.

Let’s Sing 2022 (Koch Media – Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X|S, PlayStation 5, Xbox One)

Al zingend het nieuwe jaar in of kerst afsluiten? Waarom niet? Tip van het huis: verwittig de buren en laat ook aan de dierenbescherming weten dat er geen katten of honden mishandeld werden tijdens het zingen. Maar dat het je eigen engelengeluid is dat door ramen en deuren knalt.

We moeten eerlijk zijn: net zoals vorig jaar zorgde Let’s Sing ook dit jaar voor enkele uren ‘zing’plezier. Door een handvol nieuwe nummers wordt deze nieuwe versie echter maar deels goed gepraat, gezien andere content vooral ontbreekt. Het neemt echter niet weg dat samen zingen of lachen met mekaars zangkunsten voor heel wat hilariteit zal zorgen tijdens de feestdagen.

Check onze review.

Mario Party Superstars (Nintendo Switch)

Zingen, dansen en springen, dat is allemaal plezant en leuk en zal voor veel sfeer zorgen. Maar hoe hou je dan in godsnaam die neefjes en nichtjes een hele avond rustig? De bomma die valt met wat geluk in slaap rond 21u30 na een cavaatje of zes, en bompa die zal het iets langer volhouden. Namelijk tot bomma zegt dat het genoeg geweest is en dat ze naar huis wil. Maar die kleine kneuters van je broer/zus dat is andere koek. Gelukkig is er zoiets als Mario Party Superstars, een heleboel mini- en party games om hen uren zoet te houden.

Mario Party Superstars is een rasechte party-game voor jong én oud! Er werd terug voor een primitieve aanpak geopteerd waardoor het bord, de mechanics en minigames opnieuw toegankelijk zijn geworden voor een zeer breed publiek. Ook kan ik voor het eerst zeggen dat het aantal leuke minigames ditmaal doorweegt op het aantal minder leuke spelletjes. Alle content in de game werd daarbij uit voorgaande games gerecupereerd, wat Mario Party Superstars eigenlijk een modern en interactief museum maakt. Serieus minpunt? Er zijn slechts vijf speelborden…

Check onze review.

It Takes Two (PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Microsoft Windows)

Bon, de kleintjes of iets jongere familieleden houden we bezig met Mario Party Superstars, maar wat doen we met de iets oudere (puberende) neefjes en nichtjes? Wel die serveren we gewoon de beste game van het jaar, de game die op The Game Awards de Game of the Year award won, namelijk It Takes Two.

It Takes Two brengt co-op platforming en puzzling naar nieuwe hoogtes. Met constant veranderende gameplay mechanics en heel slimme, doordachte puzzels verliest deze game nooit z’n aantrekkingskracht. De werelden zijn enorm kleurrijk, divers en gevuld met leuke minigames en ander ongein. Het verhaal is soms melig, bij momenten donker én levert hilarische momenten op. Het gaat nooit vervelen en daagt je constant uit om nieuwe technieken toe te passen. Dit is co-op platforming zoals het hoort. Hazelight levert een onvergetelijk avontuur af.

Check onze review.

Knockout City (PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X|S, Microsoft Windows, PlayStation 5, Xbox One)

De plezantste game van het jaar, dat is wat we mogen concluderen over EA’s Knockout City. Een game waarmee je sowieso zal scoren bij jong en oud, en die voor heel wat actie, spanning en plezier zal zorgen in de late uurtjes. Of moeten we zeggen vroege uurtjes…

Knockout City kwam uit het niets en sloeg bij me in als een bom. Het eenvoudige trefbal-concept werd perfect uitgebalanceerd met verregaande mechanics en gameplay-concepten. Het sfeertje straalt iets uit in de trant van “niets moet en alles mag” en dat valt bij mij in goede aarde. In Knockout City weegt de balans eerder door op het fun-gehalte dan op de prestatiedrang. Dat alles maakt de game boeiend genoeg om een vast plaatsje te krijgen op mijn veel te kleine PS5 SSD om zo nooit meer een Knockout City-avondje met de boys te missen.

Check onze review.

Toch op zoek naar iets anders? Check dan zeker onze reviews waar je terecht kan voor een heleboel coole, plezante, avontuurlijke en andere toppers die je feestdagen zeker zullen opvrolijken! Heb je zelf leuke voorstellen voor party games, laat het ons dan zeker weten in de comments!

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)