fbpx

“It Takes Two is de plezantste co-op game van het moment”

Drie jaar geleden debuteerde de studio Hazelight met A Way Out, een heel leuk co-op avontuur waarbij je samen probeerde te ontsnappen uit een gevangenis en op de vlucht sloeg. De formule sloeg aan, de goesting bij Hazelight om grootser te gaan was duidelijk aanwezig. Met It Takes Two draait Hazelight de intensiteitsknop volledig open: er zijn grotere omgevingen, diepgaandere gameplay, een uitgebreider verhaal én een gezonde dosis gekheid. Deze titel is er eentje om te koesteren.

Waarom Wel?

Poppenkast

It Takes Two is een co-op only avontuur. Je dient dus met een buddy online of via couch co-op samen te werken om elk level tot een goed einde te brengen. De nadruk ligt volledig op platforming en het oplossen van puzzels. Het gaat niet goed met het koppel Cody en May en dat merk je aan hun dochter Rose.

Rose komt te weten dat haar ouders gaan scheiden en kan haar verdriet niet langer verbergen. Ze huilt met twee poppetjes van haar mama en papa in haar handen en brengt zo magie in het geheel. Cody en May komen vast te zitten in de lichamen van de poppen en moeten elkaar opnieuw leren vertrouwen in een wonderlijke magische wereld. Al zitten ze nog in hun eigen huis, niks is wat het lijkt.

Van de ruimte tot de skipiste

Alle locaties in hun huis veranderen doorheen het verhaal in werelden waarvan je mond openvalt. Zo kom je via de ruimte-aap knuffel van Rose terecht tussen de sterren en schuilt er ook een gestoorde prachtige wereld in je grootmoederklok. Je glazen sneeuwbol herbergt een winters paradijs en je komt in een boom in je tuin zowaar verstrikt te zitten in een heuse beestenoorlog.

Doorheen het verhaal word je gestuurd door Dr. Hakim, een pratend boek van de liefde dat je opdrachten geeft om je relatie te redden. De cutscenes zijn regelmatig hilarisch en de humor deed mij en m’n maat vaak lachen. Op andere momenten is de storyline dan weer ontroerend en soms zelfs enorm serieus en donker. Het glijdt lekker vooruit en voelt nooit geforceerd. Hazelight wéét hoe ze vele elementen succesvol kunnen jongleren tot een coherent geheel.

Improvise, adapt, overcome!

Het belangrijkste element blijft de gameplay. Je kan deze onmogelijk kort samenvatten, aangezien er zo, zo veel verschillende elementen zijn. Basis platforming vormt de start en bij elk level krijgen beide spelers een aparte tool om puzzels op te lossen. Het ene moment heeft Cody nagels en May een hamer, wat later heeft May ruimtebotten en kan Cody krimpen tot een mier en uitzetten tot een gigant.

Ook leer je samenwerken met magneten, tijdsmanipulatie en ijsschaatsen. Het wordt elk level gekker maar blijft altijd goed doordacht. De balans tussen plezier, uitdaging, doordenken en samenwerking zit quasi perfect. Elke puzzel gaf ons een verse challenge en elke keer vond ik ‘m heel sterk bedacht. Ik had verwacht dat sommige mechanics beter zouden uitspelen dan anderen maar keer op keer was het een schot in de roos.  

Ook leuk is dat je doorheen de werelden tientallen minigames tegenkomt. Zo kan je het ook tégen elkaar opnemen bij races, computerspelletjes, fighters en breinbrekers. Frustratie blijft achterwege omdat gefaalde pogingen meestal grappig zijn. De game is relatief lineair maar schotelt je ook open gedeeltes voor die smeken om ontdekt te worden.

Onderbroek-vliegtuig

Elke wereld heeft een unieke sfeer en er zijn genoeg momenten waarop je ineens een andere game lijkt te spelen. Zo zijn er 2D-stukken, top-down view dungeons-and-dragons delen en action set pieces die de adrenaline oppompen. Geen enkele mechanic blijft te lang rondhangen en de flow zet je steeds aan om verder te gaan.

Grafisch is de schattige sfeer heel knap om te zien. Wanneer je met jouw boot langsheen octopussen en piraten zeilt of met een onderbroek-vliegtuig ontsnapt van een leger eekhoorns is het echt genieten met open mond. It Takes Two schotelt je ook een hele waaier aan boss fights voor die best pittig kunnen zijn. Daartegenover is het “game-over” systeem heel vergevend.

Samen Staan We Sterk

Samenwerking is de constante sleutel doorheen deze game die op geen enkel moment gaat vervelen. Voor mij is het duidelijk: Hazelight heeft een pareltje gemaakt qua co-op ervaring waar andere developers heel wat van kunnen leren. Met meer dan 10 uur is er ook heel wat te ontdekken en dankzij verscheidene mechanics bij elk karakter én vele minigames is er ook replay value. Dit is een niet te missen beleving voor iedereen die met een gaming partner een geschift en goed doordacht avontuur zoekt. Of het is de ultieme reddingspoging voor je relatie.

Waarom Niet?

Is alles dan perfect?

Tja, ik kon echt geen enkele reden vinden waarom je deze game niet in huis moet halen. Het is een van de leukste co-op games van het moment, de sfeer zit goed en ik heb geen zin om te gaan muggenziften na mijn unieke momenten in deze game. Gewoon doen is de boodschap.

VERDICT

9

It Takes Two brengt co-op platforming en puzzling naar nieuwe hoogtes. Met constant veranderende gameplay mechanics en heel slimme, doordachte puzzels verliest deze game nooit z’n aantrekkingskracht. De werelden zijn enorm kleurrijk, divers en gevuld met leuke minigames en ander ongein. Het verhaal is soms melig, bij momenten donker én levert hilarische momenten op. Het gaat nooit vervelen en daagt je constant uit om nieuwe technieken toe te passen. Dit is co-op platforming zoals het hoort. Hazelight levert een onvergetelijk avontuur af.

Pluspunten
+ Enorm leuke, constant veranderende gameplay mechanics
+ Prachtige, kleurrijke werelden vol minigames om te ontdekken
+ Meeslepend verhaal dat bij momenten hilarisch is
+ Nooit verveling
+ Perfecte balans tussen uitdaging en plezier

Minpunten
Ik heb een schaatswedstrijd tegen m’n co-op buddy verloren en zweer eeuwige wraakIt Takes Two
Beschikbaar vanaf 26/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: EA.com/games/ItTakesTwo


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

Eén opmerking over '“It Takes Two is de plezantste co-op game van het moment”'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: