“Mario Party Superstars is simpel, toegankelijk en verdomd leuk”

November, de maand waarin de dagen lekker kort zijn, de temperaturen een flinke duik nemen en een resem topgames op ons afkomen. Een van die titels, en meteen ook een toppertje, is Mario Party Superstars. De met minigames overladen game is helemaal terug en gaat integraal voor een ‘less is more’-aanpak.

Mario Party Superstars kun je wat vergelijken met een digitale versie van ganzenbord; simpel, toegankelijk en verdomd leuk!

Waarom Wel?

Toegankelijk

Iedereen kent het wel; je spreekt af met enkele vrienden om een bordspel te spelen, maar na een uitleg van 45 minuten heb je er maar weinig zin meer in. Die overcomplexiteit was iets wat we in voorgaande Mario Party-games ook wel eens zagen passeren. Zo had je bijvoorbeeld minigames met vreemde motion-controls of buddies die je along the way moest rekruteren.

Uiteraard zorgden dergelijke elementen voor een zekere diepgang in de game, maar die diepgang werd niet altijd geapprecieerd in party-games van dit genre. Gevolg? Technologieleek opa of het hyperactieve nichtje met weinig tijd haakten al snel af wegens de saaie uitlegronde.

Gewoon lekker dobbelen

In Mario Party Superstars werd die complexiteit uit het spel gefilterd met een substraat die toegankelijk is voor alles en iedereen als gevolg. Gewoon dobbelen, pionnen vooruit bewegen en munten verzamelen onderweg zijn de sleutelelementen in deze game. Munten verdien je door hier en daar wat geluk te hebben en op de juiste vakjes terecht te komen of door minigames te winnen. Deze munten gebruik je dan weer op hun beurt om sterren te kopen die je na 10, 15 of 20 ronden de uiteindelijke overwinning kunnen opleveren.

Hoewel je de kans op een overwinning kan vergroten door op tijd en stond de juiste strategische keuzes te maken op het bord, blijft de factor ‘geluk’ heer en meester. Zo treiter je elkaar doorheen de game door elkaars munten en sterren te stelen, vind je random gouden blokken op het parcours of krijgt een speler op het einde van de game een extra ster voor bewezen diensten. Je bent pas zeker van de overwinning als je effectief op het hoogste schavotje staat.

Bumper Balls

Mario Party-games vallen of staan met de minigames; zo zijn er heel wat spelletjes waar het extreem leuk is om de speler naast jou in de zetel af te troeven of resulteren enkele 1vs3-spellen in spontane high fives. Andere minigames zijn dan weer rampzalig en geven veelal geen indicatie van wat er nu exact van jou verwacht wordt of slaan gewoonweg nergens op. In Mario Party Superstars durf ik voor het eerst zeggen dat meer dan de helft van alle minigames oprecht leuk zijn, waar dat vroeger geregeld omgekeerd was.

En opnieuw geldt hier; less is more. Strategische beslissingen en complexe controls zijn hier omgekeerd evenredig met het fun-aspect: hoe simpeler de minigame, hoe plezanter. Ook leuk om mee te geven is dat – net zoals de borden – de minigames geleend werden uit voorgaande games. Meer specifiek gaat het over honderd tussendoortjes uit de tien voorgaande Mario Party-games. Zo zijn enkele absolute klassiekers terug zoals Pushy Penguins, Booksquirm en Tackle Takedown.

Als ik één favoriete minigame uit de lijst moet selecteren, dan ga ik toch zonder twijfelen voor Bumper Balls (en soortgelijke spelletjes). Geen “jij bent veel meer ervaren”-excuses of tonnen oefening zijn hier van toepassing; gewoonweg simpelweg elkaar van de kaart proberen kegelen; iedereen kan het.

Geen goedkope remake

Zoals ik reeds vermeldde werden de minigames uit de tien voorgaande Mario Party-titels gerecupereerd. Dat is trouwens ook van toepassing op de vijf speelborden uit de game; die zijn afkomstig uit Mario Party 1, 2 én 3. Ontwikkelaar NdCube is zich maar al te goed bewust van het erfgoed dat ze in handen kregen en ze poetsten het materiaal dan ook op sublieme wijze op. Zowel op grafisch vlak als gameplaygewijs gingen ieder van de 100 minigames en vijf speelborden er stuk voor stuk op vooruit.

Meer zelfs; bij het opstarten van een bord krijg je een korte intro van de speelkaart met een korte toelichting (inclusief screenshots) van het origineel. Ook bij aanvang van een spelronde heb je de optie om een voorkeur in te geven welke minigames je het vaakst wil zien passeren. Zo kun je bijvoorbeeld ‘behendigheid’ selecteren, maar kun je ook een voorkeur ingeven op basis van platform zoals Nintendo 64 of GameCube. Ideaal om zoon- of dochterlief een les Mario Party-geschiedenisles te geven. Over kinderen gesproken; deze Mario Party Superstars hoort zeker thuis op de brief voor de Sint!

Waarom Niet?

Klein aantal spelborden

Hoewel de kwaliteit van de spelborden van een zeer hoog niveau is en ieder bord zijn eigen karakteristieke kenmerken heeft (en dat zowel grafisch als op vlak van gameplay), zijn het er slechts vijf in het totaal. En nu hoor ik jullie al komen: “Ganzenbord heeft toch ook maar één bordlayout?!”. En ja, daarin hebben jullie gelijk, al zijn de kleine extra specifieke mechanics en touches op de borden zo verdomd leuk, dat ze jou gewoonweg naar meer doen verlangen.

Zo heb je in Horror Land de kans om voor 150 munten een ster te stelen van ieder van de andere deelnemers mits je King Boo kunt bereiken. Of is er een strook die je – samen met de andere spelers op je pad – naar de andere kant van map katapulteert. Het zijn allemaal extreem kleine elementen op het bord, maar ze doen me verlangen naar zo veel meer. En dan zijn slechts vijf maps gewoonweg onvoldoende.

Enkel leuk als party-game

Mario Party Superstars is enkele leuk als je het speelt als party-game (thanks Captain Obivious). Daarmee bedoel ik dat de game maar oprecht leuk is als je het met vrienden en familie in de zetel kan spelen. Ikzelf speelde de game met verschillende groepen en zag dat iedereen zich amuseerde met het spel. De verontwaardigde blikken als je munten bij de persoon naast je steelt of de spontane high fives na enkele 2vs2 minigames zijn goud waard. Er zit ook een online-gedeelte in de game en daar werd een poging gedaan tot het bovenstaande te reflecteren met enkele stickers, al komt die poging zelfs niet in de buurt van het echte zetelwerk.

Wat ik ook bijzonder jammer vond, is het gebrek aan de gedeelde controller-functionaliteit. Iedere speler moet namelijk één controller (of Joy Con) verbinden met de switch om te kunnen spelen. Persoonlijk moest ik een vierde exemplaar bij vrienden lenen om met vier spelers te kunnen spelen. Al bij al kun je Mario Party Superstars volgens mij spelen met één of twee controllers. Nu ik er over nadenk zouden de minigames met zijn vieren natuurlijk een stuk minder spontaan zijn, al kunnen ze daar NdCube waarschijnlijk wel originele oplossingen op vinden. Ook het mechanisme waarbij je met munten enkele in-game collectibles kunt kopen zoals oude soundtracks, stickers en achtergronden voor je spelersprofiel is aanwezig, al draagt het weinig bij tot de party-game die Mario Party Superstars is.

VERDICT

8

Mario Party Superstars is een rasechte party-game voor jong én oud! Er werd terug voor een primitieve aanpak geopteerd waardoor het bord, de mechanics en minigames opnieuw toegankelijk zijn geworden voor een zeer breed publiek. Ook kan ik voor het eerst zeggen dat het aantal leuke minigames ditmaal doorweegt op het aantal minder leuke spelletjes. Alle content in de game werd daarbij uit voorgaande games gerecupereerd, wat Mario Party Superstars eigenlijk een modern en interactief museum maakt. Serieus minpunt? Er zijn slechts vijf speelborden…

Pluspunten
+ Aantal leuke minigames wegen door op de minder leuke
+ Simpel en zeer toegankelijk
+ Een kwalitatieve ‘Best of Mario Party’

Minpunten
– Slechts 5 speelborden
Enkel leuk als couch party game

Mario Party Superstars
Beschikbaar vanaf 05/10/2021
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.