“Just Dance 2022 is Just Dance 2021 met wat nieuwe nummers”

Just Dance 2022

Ik ben niet meteen het grootste danstalent dat zich gaat inschrijven voor programma’s als Dancing with the stars of So you think you can dance. Integendeel. Toch laat ik me jaarlijks overhalen om samen met mijn kinderen enkele danspassen te placeren met Just Dance. Ook dit jaar moest ik eraan geloven. Of dat met zin of tegenzin was, ontdek je in deze review.

Waarom Wel?

Dansen Dansen!

Just Dance is al enkele jaren een bekende in ons gezin. Ofwel komt deze game ons huis binnen als verjaardagscadeau of als een van de cadeautjes van Sinterklaas. Het is dan ook jaarlijks uitkijken naar welke nummers we nu weer door de luidsprekers van de televisie zullen horen knallen. Net zoals de voorgaande jaren schotelt Ubisoft ons weer 40 splinternieuwe nummers voor.

Als je Q-Music of MNM-luisteraar bent, dan ga je ongetwijfeld heel wat bekende namen en nummers de revue zien passeren. Maar ik als fervente Willy-luisteraar moest toch even door de menu’s scrollen om enkele voor mij bekende namen zoals Gala (Freed From Desire), Beyoncé (Run the World) en Anastacia (I’m Outta Love) te herkennen.

Mijn kinderen, ondertussen negen en elf jaar, daarentegen waren echter enorm enthousiast bij het zien van namen als Imagine Dragons, Billie Eilish, Doja Cat, Dua Lipa en godbetert Olivia Rodrigo. Het is dan ook meteen duidelijk voor wie deze game écht bedoeld is…

Het is nog steeds bewonderenswaardig hoe goed de tracking van je danspassen is. Akkoord, je kan ook vanuit je luie zetel met de joy-cons liggen rondzwaaien, maar daar wordt uiteindelijk niemand blij van. Just Dance is een van die games die altijd wel klaarliggen om een winterse, gezapige zondag voor een half uurtje op te fleuren. Of een dronken zaterdagavond met enkele vrienden, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Waarom Niet?

Het zoveelste bis-nummer

Wanneer ik Just Dance 2022 voor het eerst opstartte, moest ik even in mijn geheugen graven. Want de menu’s kwamen mij wel héél bekend voor. Dit was meteen de rode draad doorheen de hele game, want Ubisoft heeft ervoor gekozen om inhoudelijk, op wat nieuwe nummers na, weinig tot niets aan te passen aan de game. De gekende modi zoals Online, Sweat en de handige Kids Mode zijn nog steeds aanwezig. Maar andere nieuwe modi hoef je niet te verwachten.

En op zich hoeft dat eigenlijk ook niet. Want de formule die Ubisoft al jaren toepast werkt nog steeds. De exemplaren vliegen jaarlijks over de toonbank, dus waarom zouden ze dan ook veel zaken aanpassen? Enerzijds om je als klant toch iets minder bekocht te voelen en anderzijds om je creativiteit als ontwikkelaar een boost te geven. Dit is volgens mij hetzelfde liedje zoals we bij FIFA al jaren zien, al is het bij deze Just Dance toch nét wat opvallender in mijn ogen.

Ongelimiteerd extra geld vragen

De grootste ergernis die ik kon noteren tijdens mijn danssessies is de schaamteloze, opzichtige manier waarop er geprobeerd wordt extra geld uit je zakken te kloppen via het Unlimited-abonnement. Dit wordt te pas en te onpas in je gezicht gesmeerd, waardoor ik echt wel het gevoel kreeg dat ik iets miste. Met dit abonnement krijg je toegang tot een gigantische bibliotheek van 700 muzieknummers. Akkoord, €25 voor een jaarabonnement is niet gigantisch veel, maar wél als je al €50 hebt neergelegd voor een game waaraan inhoudelijks weinig of niets is veranderd. Een game-as-a-service-formaat zou bij deze Just Dance écht wel werken…

VERDICT

6

Ubisoft zit volgens mij al enkele jaren in een spreidstand wat betreft Just Dance. De game is nog steeds mateloos populair en heel wat gezinnen halen de nieuwe versie zonder nadenken in huis. Met een 40-tal nieuwe nummers en nieuwe vrij te spelen avatars heeft Ubisoft weinig nieuws toegevoegd aan de 2022-versie van deze dansgame. En dat is op zich misschien ook wel ok. Want waarom zou je veel wijzigingen aanbrengen in deze geslaagde en succesvolle dansgame?

Pluspunten
+ 40 nieuwe dansnummers
+ Nog steeds plezier voor jong en oud

Minpunten
– Geen vernieuwing ten opzichte van vorig jaar
Heel grote nadruk op het Unlimited-abonnement

Just Dance 2022
Beschikbaar vanaf 04/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.