“Big Brain Academy is een leuk tussendoortje voor de hele familie”

Big Brain Academy Knappe Koppen

In een wereld vol games met diepgaande verhaallijnen, geavanceerde online-luiken en complexe controls mag het ook wel eens wat minder zijn. Dat moeten ze ook bij Nintendo gedacht hebben toen ze met Big Brain Academy: Knappe koppen op de proppen kwamen. De game bundelt enkele leuke minigames en puzzels, maar met een competitief kantje dat het geheel tegelijkertijd luchtig en pittig houdt.

Toen ik de game voor het eerst opstartte, kreeg ik meteen enkele flashbacks naar Dr Kawashima’s Brain Training. De grote lijnen zijn hetzelfde; een resem minigames zorgen ervoor dat je jouw brein fris en jeugdig houdt. Al snel wordt duidelijk dat de klemtoon hier anders ligt; in Big Brain Academy: Knappe koppen draait het niet alleen om de breintraining, maar eerder het competitieve luik. Hetzij online tegen andere ghost-spelers, hetzij tegen vrienden of familie in de zetel; pittige battles verzekerd!

Leuke toiletgames

Het arsenaal games dat Big Brain Academy voorschotelt kun je opsplitsen in vijf deelcategorieën; visie, geheugen, analyse, rekenen en inzicht. Dat zijn meteen ook de vijf elementen die in rekening worden gebracht bij het bepalen van jouw breinscore en -type. Binnen iedere categorie zijn er een viertal minigames die je kunt spelen. Iedere spelletje duurt welgeteld zestig seconden en daagt jou uit om in die tijdspanne een zo hoog mogelijk score te behalen. De spelletjes zijn zeer uiteenlopend en verrassend verslavend. Zo moet je in spoorzoeken een treinspoor aanvullen om zo een volledig spoor te verkrijgen. Initieel begint dat relatief eenvoudig, maar verderop moeten er extra stukken worden gelegd of draait de hele speelwereld. Uiteraard krijg je hogere scores voor die moeilijkere puzzels.

Omgekeerd geldt hetzelfde; fouten in moeilijke varianten van de puzzels resulteren ook in zwaardere bestraffingen. Zo is er een minigame waarin je blokken in een 3D-constructie moet tellen. Opnieuw; in het begin lijkt alles belachelijk simpel, maar enkele puzzel laters moet je ver graven in jouw ruimtelijk inzicht om het aantal blokken te bepalen. Slaag je erin een score van minimum 400 punten te behalen, dan krijg je een gouden medaille met één ster. Overal een gouden medaille behalen resulteert in een leuke extra. Al bij al moet ik wel toegeven dat de games na enkele keren wel beginnen vervelen; logisch ook voor spelletjes van dit kaliber.

Kindvriendelijke competitie

Een game met louter en alleen deze minigames zou letterijk na twintig minuten al vervelen; 5 maal 4 games van één minuut, du-uh. Gelukkig zijn er nog enkele frisse elementen die het geheel leuk en ergens verslavend maken. Zo verdien je munten wanneer je de game speelt. Die munten verdien je op allerhande manieren; door spelletjes te spelen, een examen te doorlopen of door tegen ghosts te spelen. Tien munten leveren vervolgens een kledingstuk op; gaande van een ruimtehelm tot een kimono. Op zich heb je daar niet veel aan, al is het sowieso leuker om fashionable ten strijde te trekken tegen andere spelers.

Zo heb je in de eerste plaats de lokale multiplayerstand waarbij je met verschillende switch-consoles, Joy-Con-controllers of door het touchscreen te delen het tegen nabije vrienden kan opnemen. Net zoals Mario Party Superstars is dit de leukste manier van spelen; elkaar treiteren tussen de spelletjes door is en blijft verplichte kost tijdens dit soort games. Er is hier één groot nadeel en dat is het besturen met de Joy-Con-controllers; met elk één Joy-Con in de hand ga je geregeld de mist in. Razendsnel een oplossing ingeven met de kleine Joy-Cons resulteert veelal in een verkeerde oplossing (en dat is geen uitvlucht!)

Ook heb je het online-luik waarbij je het dagelijks in de vijf categorieën kan opnemen tegen willekeurige andere spelers in de wereld. Net zoals de lokale multiplayer neem je het in een gedeeld scherm op tegen een andere speler, al gaat het hier over een ghost. Dat betekent dat je speelt tegen de opgenomen gameplay van een tegenspeler. Dat betekent dat het allemaal iets minder spontaan aanvoelt en je elkaar ook niet verder kan treiteren. Nintendo pakte het echter slim aan en zorgde ervoor dat je dagelijks slechts vijf spelletjes kan spelen; voor iedere categorie één. Zo zorgen ze ervoor dat je dagelijks terugkeert en niet meteen verveelt wordt door de eerder platte minigames.

Voor het hele gezin

De diverse leeftijden die ik als ghost tegen het lijf liep, bevestigen alleen maar mijn vermoedens. Big Brain Academy: Knappe koppen is bedoeld voor spelers van 9 tot 99 jaar. Het mooiste bewijs daarvan is het feit dat je de moeilijkheidsgraad per speler individueel kan instellen tijdens het tegen elkaar spelen. Zo kun je zoon- of dochterlief instellen op het niveau: kind, terwijl jijzelf en jouw partner het tegen elkaar opnemen in de meer pittige moeilijkheidsgraden. Hierdoor blijven de scores net iets meer in lijn liggen en bezorg je de kinderen geen eeuwige jeugdtrauma’s.

Ook is het leuk om op eenzelfde Switch-console iedereen zijn brein-score en -type te laten bepalen. Die score wordt betaald door een spelletje te spelen in iedere van de vijf categorieën en zo de scores te sommeren. Ook worden de scores weergegeven in een ingekleurde vijfhoek zodat je duidelijk kan zien wat jou uitschieters zijn of waar er werk aan de winkel is. Deze vijfhoek wordt vervolgens ook gebruikt om jouw type te betalen; de twee uitschieters in de vijfhoek zijn jouw breintype. Ook leuk om weten is dat alle scores, hetzij die van een training of van een examen, bijgehouden worden. Zo kun je ten alle tijde steeds jouw scores meten met die van de familieleden.

VERDICT

6

Big Brain Academy is een leuk tussendoortje met eerdere platte minigames; niets meer en niets minder. Initieel zul je de game geregeld spelen; in het begin wil je namelijk een breinscore vastleggen en ga je op zoek naar een betere score. Eenmaal je het op dat vlak gezien hebt, zul je wellicht enkele dagen terugkeren voor de vijf dagelijkse ghost-uitdagingen om zo de Big Brain Academy-ranking te beklimmen. Ten slotte haal je de game uit zijn virtuele doosje als er vrienden over de vloer komen of als je met zoon- of dochterlief eens tien minuten op de Switch wil spelen. Dat is meteen ook de grootste sterkte van de game; het lokale en online multiplayerluik.

Pluspunten
+ Focus op onderlinge competitie
+ Aangepaste moeilijkheidsgraden maken de game geschikt voor het hele gezin
+ Dagelijkse Ranked online-wedstrijdjen doen je terugkeren

Minpunten
Beperkt aantal games (twintig)
Weinig diepgang in de games
Controls werken af en toe tegen

Big Brain Academy: Knappe Koppen
Beschikbaar vanaf 03/12/2021
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.