fbpx

“WWE 2K23 is de beste worstelgame in jaren”

WWE 2K23

WWE 2K22 was een zeer goede opbouw naar een (hopelijk) nieuw tijdperk onder de worstel-games. 2K leverde knap werk af. Persoonlijk had ik een beetje schrik, dat ze niet gepind zouden worden door hun succes. Ze kwamen met de slogan “Even Stronger” op de proppen. Ik zocht voor jullie uit of WWE 2K23 sterker uit de kleedkamer kwam om een geweldige pot entertainment op het scherm te toveren.

Waarom Wel?

Showcase met John Cena

In WWE 2K23 draait het deze keer rond John Cena. Niet alleen een superster uit WWE, maar ook sinds enkele jaren een vaste stek in heel wat Hollywood producties. Ik heb al jaren een zwak voor WWE, en het is telkens bij deze Showcaseseen genot om deze nostalgische wedstrijden opnieuw te beleven. Deze keer gaat het er nochtans iets anders aan toe dan we gewend zijn.

We spelen namelijk niet met John Cena, maar met alle geduchte tegenstanders van toen. Rob Van Dam, Triple H, Brock Lesnar en The Rock zijn er enkele van. Het klinkt raar, maar het is onze missie om elke wedstrijd John Cena te laten afzien en hem te pinnen tegen het canvas. John Cena zelf kondigt elke wedstrijd op een respectvolle en charismatische manier aan. Om alle rewards uit de brand te slepen, moet je wat opdrachten uitvoeren. Tijdens de wedstrijden zal het beeld ook weer vlekkeloos overgaan naar echte beelden van toen en gameplay beelden.

Waarom moet je je met de tegenstanders spelen en niet met John Cena zelf in deze Showcase? Daarvoor moet je de hele Showcase uitspelen, want er zit een mooie boodschap achter verscholen. Het is ook de moeite om de Showcase van veertien wedstrijden uit te spelen, want je krijgt nog iets extra voorgeschoteld dat elke WWE-fan wel zal smaken. 

Wederom een overvloed aan content

In WWE 2K22 werden we overspoeld door verschillende game-modes, en in deze editie is dat niet anders. Elke modus die we kennen uit de vorige game is terug, maar met hier en daar een lichte aanpassing. MyGM, MyFaction, Universe en MyRise zijn allemaal van de partij.

In MyGM speel je als manager van één van de verschillende brands en het is de bedoeling om op het einde van het seizoen de meeste fans en budget te verzamelen. Er is één groot verschil met de editie van vorig jaar. Je kan deze modus nu met andere spelers samen spelen, welteverstaan in dezelfde kamer. Zo kan je het opnemen tegen elkaar en de supersterren van elkaar afsnoepen om naar jouw brand te komen. Je kan ook elkaar via powercards een loef afsteken. Op zich is er niet veel veranderd aan deze modus, maar het blijft zeker leuk om deze te proberen.

De MyRise -en Universe modus blijven op zich onveranderd. Enkel is het nog steeds spijtig dat je Universe niet online kan spelen, maar daar blijf ik steeds op hopen dat dit in een volgende game zal verschijnen.

Live Events in MyFaction

MyFaction is wederom een poging naar het FUT-systeem in FIFA. Naast Weekly Tower, Proving Grounds en Faction Wars, zijn nu ook Live Events toegevoegd. Er zullen steeds nieuwe events speelbaar zijn maar voor een bepaalde tijd. Je zal voor bepaalde events heel wat moeten grinden als je de hoogste Apex Tier in de wacht wil slepen. Er ging ook een online-modus in deze MyFaction terechtkomen, maar dat is enkel beperkt gebleven tot een quick play wedstrijd.

De MyFaction modus wordt door heel wat mensen afgeschreven als de cash grab voor 2K. Je kan met echt geld pakjes kopen met daarin nieuwe kaarten van supersterren, contracten en dergelijke. Door onze Belgische wet der kansspelen zit deze mogelijkheid er bij ons niet in. Zo kan je wel pakjes kopen enkel met de zuurverdiende ingame currency. Dat is ook de reden waarom je bij ons geen Icon of Deluxe Edition van de game kon kopen. 

Beste worstel-gameplay tot nu toe

De creatievelingen zullen ook in WWE 2K23 niet weten wat eerst te creëren. Het is echt te zot voor woorden wat je allemaal kan maken in deze game. Supersterren van concurrerende shows, Hollywoodfiguren, noem het maar op. Als klap op de vuurpijl kan je al deze creaties, gewoon in je game downloaden en gebruiken. Niet enkel kan je personages creëren of downloaden, maar ook shows, stadiums en zoveel meer. Ikzelf heb enkele personages gedownload en ik moet toegeven dat de resultaten echt wel straf gemaakt zijn.

De gameplay van WWE 2K23 is tot hiertoe één van de beste die ik in jaren al heb gespeeld. Sommige worstelaars smeren hun kathedralen van lichamen in met olie voor ze de ring betreden, maar 2K heeft overduidelijk van deze olie gebruik gemaakt, want alles loopt enorm gesmeerd.

Nieuwe Wargames

Alles verloopt zo soepel dat het echt een enorm plezier is om elke wedstrijd te spelen. Het realisme komt steeds dichterbij, en dat maakt me als worstelfanaat zeer gelukkig. Let op, niet alles verloopt perfect, maar dat is misschien wel de charme van de game. Er zit ook weer meer detail in de gameplay, nu kan je als speler als je gepind wordt dicht tegen de touwen, zelf een knop indrukken om een rope break te gebruiken. Hierdoor wordt het pinnen onmiddellijk stopgezet. Je kan ook een pin posure toepassen, als je op de juiste moment drukt reverse je de pin van je tegenstander en probeer je hem zelf tot drie tegen het canvas te houden.

Wargames is nieuw in deze WWE 2K23 en werkt perfect. Twee ringen die aan elkaar zijn bevestigd, omringd door een stalen kooi. Dat kan niet anders of dat scenario is gemaakt om oorlog in te voeren. Je kan ervoor kiezen om dit te spelen in een 3 vs 3 of 4 vs 4 gebeuren. Je start natuurlijk met uit elk team een personage. Om de zoveel tijd komt er een nieuwe worstelaar zich bemoeien met de situatie, dat wil dus zeggen dat er voor bepaalde tijd ook steeds één team met een persoon extra in de ring staat. Vanaf het moment dat elk team voltallig is in het Wargames gebeuren kan er pas gepind worden. Heerlijke taferelen zijn dit.

Grafisch en sfeer weer verbeterd

De opkomst naar de ring van elke superster is ongelooflijk knap nagemaakt. Ik kijk elke week WWE en het wordt echt bangelijk hoe dit wederom dichter naar de realiteit wordt gebracht. Niet alleen de opkomst, maar ook hoe de sterren bewegen en hun bekende moves toepassen in de ring is een streling voor het oog.

Wat me vooral opviel in WWE 2K23 was het publiek. Niet alleen ziet dit er het beste uit van wat we tot hiertoe hadden gezien, maar is de sfeer van dit publiek fantastisch. Vooral bij het aftellen van een finisher gaf me dit meermaals  het nodige kiekenvlees.

Waarom Niet?

Online mist het zijn kansen nog

Wat zou ik zo graag die Universe modus spelen met enkele vrienden online. Dan zou elke speelavond een avond zijn van enorm plezier. Eén iemand die een Universe aanmaakt en de andere joinen en zien wat er gebeurd. Een rivaliteit opstarten tussen twee kameraden of plots iemand voor een titelgevecht plaatsen met één tegenstander extra. Helaas is dit nog steeds niet mogelijk, wel in couch co-op. Dit is dan ook de modus die ik bijna altijd samenspeel met mijn dochter (ook een WWE fanaat).

Ik struikel toch steeds over het feit dat ze te weinig aanbieden met het gehele online-gebeuren. Ook in MyFaction waar ze voor de eerste keer het gebruik van online-mogelijkheden toepassen, maar je kan enkel een quick play spelen. Kom op 2K dat kan echt beter.

Gigantisch roster, maar wel eentje dat verouderd is

Maar liefst 246 supersterren zullen beschikbaar zijn in WWE 2K23 en dat is enorm veel. Helaas moet ik toegeven dat heel wat van deze worstelaars met een vertraging van ongeveer zes maanden heeft te kampen. Zo loopt Nikki A.S.H. nog steeds met haar super-hero gimmick rond, terwijl ze ondertussen terug onder de naam Nikki Cross speelt en een ander gimmick hanteert. Doudrop die ondertussen onder de naam Piper Niven vecht is ook een opvallende veroudering.

De kans is groot dat enkel spelers die wekelijks WWE volgen hierover gaan struikelen, maar als je de roster even goed bekijkt zitten er toch wat verschillen tussen. Wat ze ook grafisch nog steeds niet onder de knie hebben is het haar, en van sommige supersterren de ogen. Het haar vliegt op momenten naar alle kanten op en ziet er nog steeds heel raar uit. Ook zo met de ogen, niet alle supersterren hebben last van dit probleem, maar degene die wel met dit probleem zitten is het duidelijk dat alle hulp te laat komt.

VERDICT

8

WWE 2K23 is gewoonweg de beste worstelgame in jaren. De voorganger deed het vorig jaar zeer goed, maar de nieuwe editie is nog beter geworden. Dat is op zich zeer knap van 2K en het is dan ook duidelijk dat ze de juiste techniek hebben gevonden om deze franchise elk jaar beter op de markt te brengen. Alle voorgaande modes zijn terug, maar ikzelf speel het liefst Showcase, Universe en MyFaction. Andere spelers zullen ongetwijfeld hun plezier halen uit andere modes. Op gameplay vlak doet het hier ook weer een enorme stap voorwaarts. Alles loopt vele soepeler en realistischer (hoe raar dit ook klinkt bij wrestling). Grafisch zien de worstelaars er ook weer beter uit, enkel het haar en de ogen hebben nog iets meer aandacht nodig. De tatoeages van de worstelaars zijn enorm gedetailleerd. Qua sfeer is het genieten geblazen, zeker met de interactie van het publiek dat enorm aanwezig is. Het is duidelijk dat WWE 2K23 zijn voorganger pinned in de ring en op deze manier de beste worstelgame van het moment wordt.

Pluspunten
+ Gameplay speelt enorm soepel
+ Combat
+ Visueel ziet het er weer beter uit
+ Sfeer is uitmuntend
+ Enorm veel content
+ Hemel voor creatievelingen
+ Gigantisch roster

Minpunten
– Haar en ogen hebben iets meer aandacht nodig
– Online opties nog steeds beperkt
– Verouderd roster

WWE 2K23
Beschikbaar vanaf 14/03/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: