“Biomutant op PlayStation 5 is wreed plezant, maar kampt nog steeds met dezelfde problemen”

Biomutant

Toen Biomutant vorig jaar uitgebracht werd, was ik getriggerd. Toch heb ik om de één of andere reden de titel langs me laten passeren. Tot ontwikkelaar Experiment 101 besliste om de game opnieuw uit te brengen voor de current-gen consoles. Nieuwsgierig of de ontwikkelaar uit zijn fouten heeft geleerd van de vorige versie, want de game werd met gemengde gevoelens ontvangen. Ik sleep mijn voortanden tot in de perfectie, zodat ik ze stevig in het avontuur van Biomutant kon zetten.

Aangezien Praga vorig jaar al de review deed op de last-gen consoles, ga ik niet overdreven in detail treden. Het aanmaken van je knaagdier, class en perks is net hetzelfde als in deze next-gen versie. Ik ga wel mijn mening geven, hoe ik het spel heb ervaren, aangezien het mijn eerste keer is dat ik deze Biomutant speel.

Waarom Wel?

Recycleren is het begin van de oplossing

Mijn knaagdier is klaar voor de strijd. Ik ontsnap uit een bunker en tref een wereld aan in verderf. Toch heb ik in mijn speelsessie kunnen genieten van de wondere pracht van deze stervende wereld. Het ene moment zit je in een bosgroen gebied, het andere in een omgeving dat heel hard op de Grand Canyon lijkt. Je hebt heel wat te ontdekken in deze Biomutant.

Niet alles zie je door een roze bril, want je hebt voornamelijk te maken met een enorme vervuiling van je wereld. Hier kom jij ten tonele, en moet je zorgen met hulp van één van de tribes om de wereld terug gezond te krijgen. Het klimaat wordt op een speelse wijze naar voren gebracht, maar persoonlijk was mijn aandacht hier niet groot genoeg voor.

Exploren als de beste

Mijn aandacht ging volledig naar het verkennen met mijn zelfgemaakte knaagdier. Wie net als ik, alle hoekjes van Biomutant wil verkennen zal heel wat tijd in de game steken. Je zal ongelooflijk veel coole en aparte loot vinden. De loothoer in mij kwam om de hoek loeren en voor ik het besefte had ik mijn magische rugzak aangetrokken om alles wat ik vond in te steken.

Er zijn heel wat gebieden te ontdekken en bijna elke nieuwe omgeving gaat samen met een lijst aan zoekopdrachten. Je kan op zoek gaan naar ultieme wapens, containers waar biopunten inzitten of items voor een zijmissie. Als je slaagt in deze opdrachten, voltooi je telkens dat gebied. Het is een bijkomende opdracht bovenop je vele missies die je treft in deze game.

Ik moet toegeven dat ik bijzonder heb genoten om de wereld van Biomutant te ontdekken. Gecombineerd met een heerlijke sfeer, ben je zonder dat je het beseft al enkele uren op zoek naar de loot dat je personage weer iets sterker maakt. Met de hulp van verschillende mounts zorg je ervoor dat je ontdekkingsreis iets sneller verloopt. Zit je knaagdier met een probleempje aan de blaas, kan je beter even wachten om sessie wildplassen uit te voeren. Een portie urine op een fast-travel punt zorgt ervoor dat je dit ontgrendelt.

Missies a volonté

Tijdens het ontdekken van de wereld van Biomutant, zal je heel wat missies kunnen accepteren. Zowel hoofd -als zijmissies komen in grote getalen aanbod. Terwijl ik bezig was met een hoofdmissie, gebeurde het soms dat ik vijf nieuwe missies accepteerde. Ik opende de map om te kijken of de nieuwe zijmissies in  de beurt waren, zodat ik deze even snel kon uitvoeren. Ik speelde de game gebied per gebied, want anders zou ik het overzicht snel verliezen omtrent de hoofdmissie.

Tijdens je missie, moet je geregeld ook puzzels oplossen. Op zich komt het steeds op hetzelfde neer. Soms moet je hoofdkranen naar de juiste plaats draaien of soms moet je elektriciteitsdraden op de juiste ingangen steken. Moeilijk zijn ze niet, maar het is wel leuk om af en toe een puzzel op te lossen. De zijmissies zijn vooral fetch-queesten, maar zijn om nieuwe gebieden te ontdekken wel handig om uit te voeren.

Een arsenaal aan wapens, kleren en voorwerpen

Als je weet dat je heel wat loot kan verzamelen en heel wat missies kan voltooien, dan gaat dit meestal samen met een arsenaal aan shizzle. Je kan in Biomutant zelf je wapens en kledij craften en dit is in deze game echt wel cool. In het begin denk je: “wat kan ik met deze bedorven banaan of douchekop uitsteken”? Eenmaal je kunt craften weet je snel het antwoord hierop. Deze kunnen je handvat worden op één van je wapens. Je kan het zo gek niet bedenken, maar je kan echt unieke wapens in elkaar flansen.

Je kan niet alleen nieuwe wapens maken, maar je kan ook gevonden wapens versterken met gevonden voorwerpen. Wie wil kan ook onderdelen vervangen met nieuwe. Naast wapens vind je ook heel wat kleren (armor) in deze game. Met bepaalde gevonden voorwerpen kan je hier ook je armor upgraden. Ik moet zeggen dat ik van het crafting-systeem in Biomutant wel enorm heb genoten.

In je avontuur kan je ook rekenen op je sidekick Automaton, deze doet in het begin nog dienst als zaklantaarn, maar krijgt na een tijdje ook bepaalde upgrades. Zo kan je hem gebruiken als glider, turret of als het nodig is op tijd een spuitje te krijgen om je leven te redden.

Herspeelbaarheid is zeker een optie

In Biomutant zal je geregeld voor een keuze komen te staan. We kennen natuurlijk dit fenomeen uit vele andere games. Je hebt keuze uit light of dark (aura). Ik koos ervoor om als brave koorknaap door het leven te gaan in mijn eerste speelsessie. Door deze keuze kon ik bepaalde abilities niet kiezen, want hiervoor moet je aura naar een bepaalde kant uitgaan. 

Je zal ook geregeld terug in de tijd gaan, en als kind bepaalde opdrachten uitvoeren. Hier zullen je keuzes ook invloed hebben op de huidige tijd, want de NPC’s onthouden je keuze die je als kind maakte. Niet alleen zal de keuze van je aura een andere speelsessie geven, maar ook hoe je verkiest te spelen met je personage.

Waarom Niet?

Hoofd stond op ontploffen

Het begin van Biomutant was voor mij allesbehalve een plezier. Ik schrok me te pletter toen ik merkte dat ik in de eerste twee uur spelen, overdonderd werd door de info die op me werd afgevuurd. Mutations, wu-fung, psi-points, bio-points, crafting, aura en perks werden zo goed als op hetzelfde moment uit de doeken gedaan. Ik wist echt niet waar eerst te kijken of te lezen.

Hierdoor verloor de menu alle overzicht en kon ik moeilijk snappen waarom ze alles in één keer op me loslieten. Gelukkig kon ik mezelf even tot rust brengen. Hierdoor begon ik te smelten voor deze game en moet ik toegeven dat ik mij heb geamuseerd in mijn eerste speelsessie van deze Biomutant.

Geen opvallende veranderingen met de vorige versie

De opdracht van de ontwikkelaar met deze versie was duidelijk: deze versie moet de vorige overtreffen. Helaas zijn ze in deze opdracht faliekant mislukt. Ik heb zelf geen ervaring met de vorige versie van Biomutant, maar ik heb uiteraard de review van Praga gelezen en daarin komen nog steeds dezelfde problemen terug.

Het camerawerk tijdens de combat laat het soms afweten. Je zal het geregeld moeten opnemen tegen een resem vijanden, meestal komen deze in groep op je af. Op zich is de combat simpel gehouden, maar doordat de camera heel storend werkt, verliest de combat zijn overzicht.

Het praten met andere figuren is ook nog steeds een doorn in het oog (of in dit geval in het oor). Je wordt constant bijgestaan door een verteller, die af en toe commentaar geeft. Als je wil praten met een NPC, zullen deze steeds in hun eigen verzonnen taal spreken, en moet steeds die verteller alles vertalen in het Engels. Dit probleem hadden ze nu toch wel in deze versie kunnen verhelpen. Wreed ambetant.

Op de PlayStation 5, de versie die ik heb gespeeld, heb je nu wél de keuze tussen drie verschillende grafische modes. Met de quality-mode speel je op 30 frames per seconde en 4K resolutie, Quality Unleashed speel je tussen 50 en 60 seconde frames per seconde en tot 4K resolutie en in performence mode speel je 60 frames per seconde en in 1440p resolutie.

VERDICT

7

Is Experiment 101 geslaagd in hun opdracht? Helaas niet, maar dit wil niet zeggen dat gamers bij hun eerste speelbeurt, net zoals ik, Biomutant slecht gaan vinden. Begrijp me niet verkeerd, deze game is zeker geen topper van formaat, maar is gewoon een leuke game. Je gaat je zeker niet vervelen bij het ontdekken van de wereld, het voltooien van de vele missies en wie zin heeft kan de game op verschillende manieren opnieuw spelen. Het verzamelen van heel wat loot en deze dan craften in maffe wapens, is ook heel plezant om te doen. Als de game nu de problemen uit de vorige versie had kunnen halen, dan had hij zeker beter gescoord. Je moet hier helaas geen wonderen verwachten. Wie de game al heeft op Xbox One of PlayStation 4 kan de gratis upgrade downloaden.

Pluspunten
+ Mooie wereld om te ontdekken
+ Heel wat loot om te verzamelen
+ Crafting is enorm leuk
+ Herspeelbaarheid
+ Sfeer is aangenaam
+ Heel wat missies om te voltooien

Minpunten
– Geen verschil met vorige versie
– Camera tijdens combat
– Begin van de game is heel onoverzichtelijk

Biomutant
Beschikbaar vanaf 06/09/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.