“March of the Lich King is een verdomd coole uitbreiding voor Hearthstone”

Een tijdje geleden had ik de eer om met enkele Hearthstone-ontwikkelaars aan tafel te zitten. Daar wisten de makers van de game me te vertellen dat de nieuwste March of the Lich-King uitbreiding er op 6 december zou aankomen.

De uitbreiding was geen van de minste, want er zou voor de tweede keer in de Hearthstone-geschiedenis een nieuwe speelbare klasse het levenslicht zien. Na de Demon Hunter zouden we voor het eerst als Death Knight kunnen spelen. De release van de Demon Hunter in 2020 verliep niet vlekkeloos; een kleine maand na release kunnen we stellen dat die van de Death Knight toch wel wat beter verliep.

Nieuwe speelbare klasse

De grootste toevoeging in de March of the Lich King-uitbreiding is zonder twijfelen de nieuwe Death Knight-klasse. Zoals dat bij iedere klasse in Hearthstone het geval is, krijgt ook deze klasse zijn unieke artwork, kaarten en mechanics. Al snel wordt duidelijk dat Death Knight zich wat meer toespitst op de meer ervaren speler. Zo zijn er twee elementen die de Lich King nog wat ingewikkelder maken; Runes en corpses. Laat me beginnen met Runes.

Death Knight-decks hebben bij aanvang drie legen Rune Slots. Hoe je die Runes opvult kies je zelf door een keuze te maken tussen drie soorten Runes; Blood, Frost of Unholy. Zo heb je Death Knight Decks die resoluut voor drie Unholy Runes gaan of heb je decks die voor één Blood en twee Frost Runes gaan. Maar welke invloed hebben de steentjes nu op jou als speler? Sommige Death Knight-kaarten vereisen drie Blood Runes; dat betekent als jouw deck geen drie Blood Runes heeft, je de kaart simpelweg niet in jouw deck kunt stoppen. De toevoeging van deze Runes kun je dus zien als een extra dimensie in het Deckbuilder-aspect van de game.

Corpses

Daarnaast zijn er ook corpses. Deze corpses zijn naast jouw mana-punten een extra vorm van resources waarbij extra effecten kunnen worden opgeroepen, mits voldoende corpses op de teller. Corpses verdien je simpelweg als een friendly minion de eeuwig jachtvelden opzoekt; niet zo moeilijk dus. Een mooi voorbeeld van de corpses-mechanic is Marrow Manipulator. Deze 5/5 minion laat de speler toe om maximaal vijf corpses te gebruiken om zo, per ingezette corpse, twee schadepunten toe te dienen aan een willekeurige vijand. Dat is een Battlecry-effect die maar liefst 10 extra schadepunten toebrengt!

Undead minions

Wie Death Knight zegt, zegt in diezelfde adem meestal ook undead minions. Om die reden werd het undead minion-type in het leven geroepen. Samen met het type werd ook het Reborn-keyword (uit Saviors of Uldum) terug in het leven geroepen. Helemaal leuk wordt het als ik je vertel dat het undead minion-type ook retroactief werd toegepast op reeds bestaande kaarten! Denk bijvoorbeeld maar aan Plague Scientist die vanaf heden ook een trotse undead-minion is. Persoonlijk vind ik dit een zeer kleine, maar toch extreem leuke toevoeging. Zo zijn er oudere minions die plots terug een meerwaarde in mijn DK-deck vormen! En ja, misschien hecht ik mezelf wat teveel aan mijn kaarten…

De dorst naar mana

Naast het terugkerende Reborn-keyword, werd er in March of the Lich King nog een extra keyword geïntroduceerd: Manathirst. De mechanic is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Bepaalde kaarten kosten bijvoorbeeld 5 mana-punten, maar beschikken over een Manathirst(8)-eigenschap. Je kunt de kaart dus op het bord spelen als je over 5 mana-punten beschikt, maar krijgt een extra voordeel als je de kaart speelt wanneer je 8 mana-punten in jouw zakje hebt. Een mooi voorbeeld daarvan is Astalor, the Flamebringer. Deze kaart richt 8 schadepunten toe aan willekeurige vijanden wanneer je de kaart speelt. Wacht je echter tot je over 10 mana-punten beschikt, dan worden die 8 schadepunten gewijzigd naar 16 schadepunten; dat is gewoonweg een verdubbeling!

De zoektocht naar een stabiele meta

Is de release van de nieuwe klasse van een leien dakje verlopen? Nee, helemaal niet. Ging het een stuk beter dan met de Demon Hunter-release? Ja, dat wel. Blizzard koos er bewust voor om de nieuwe klasse pas bij de derde en laatste uitbreiding van het jaar te stoppen. Logisch, want de meta heeft zich doorheen het jaar goed gestabiliseerd waardoor waardoor een klasse toevoegen in theorie op dat moment stukken eenvoudiger zou moeten zijn. De echte goede beslissingen kunnen echter pas gemaakt worden eens er voldoende data voor handen is. En wanneer is die data beschikbaar? Als de uitbreiding gespeeld wordt door miljoenen spelers. De vele buffs en nerfs die we te zien krijgen zijn gewoonweg een proces die constant verder verfijnd moet worden. Hearthstone is een levende game en dat maakt het soms frustrerend, maar tegelijkertijd ook boeiend.

March of the Lich King is een meer dan volwaardige uitbreiding voor de game. De nieuwe Death Knight-klasse spitst zich meer toe op de ervaren spelers, terwijl de undead minions en Reborn-/Manathirst-keywords zich op het bredere publiek focussen. Last but not least wil ik nog maar eens aanhalen hoe goed de Hearthstone-app eigenlijk wel is. Niet alleen grafisch, maar UX-gewijs klopt de app helemaal in tegenstelling tot andere Collectible Card-games. Ik waande behoorlijk veel zaken als een vanzelfsprekendheid tot ik recentelijke enkele andere CC-games uitprobeerde. Blizzard heeft hier een serieuze voorsprong.

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.