“Need for Speed Unbound racet als een tiet, maar is niet voor boomers”

Need for Speed Unbound

De Need for Speed-reeks is ondertussen al meer dan 27 jaar oud. In al die jaren heeft de serie een pak ups en downs gekend. Drie jaar geleden kreeg de reeks voor het laatst een stuiptrekking met Heat, dat best een goeie racegame bleek te zijn. Toch werd ontwikkelaar Ghost Games bedankt voor bewezen diensten en mocht Criterion, de studio achter de Burnout-reeks, het eens proberen.

Waarom Wel?

Grafisch uniek

Wat meteen opvalt als je Need for Speed Unbound opstart is de zeer opmerkelijke grafische stijl waarmee Criterion de aandacht probeert te pakken. De wagens zien er fantastisch gelikt uit en blinken in elk hoekje en kantje. Dit staat in groot contrast met de rijders en andere personages die je tegenkomt in de twintig uur durende story mode. Die zijn namelijk allesbehalve realistisch gemodelleerd en lijken weggelopen uit Spider-Man: Into The Spider-verse. 

Niet alleen de personages zijn erg cartoonesk. Ook de verschillende, aanpasbare, effecten lijken uit een comicbook te zijn weggelopen.Wanneer je drift verschijnen er kleurrijke rookwolken in tekenstijl. Hetzelfde geldt voor de vleugels die je krijgt wanneer je bolide wat airtime krijgt. Dat is zeker even wennen, maar na verloop van tijd kreeg ik wel sympathie voor deze keuze. Het is op zo’n manier gebracht dat het écht wel werkt en er ontzettend vet uit ziet bij momenten.

Neon in overvloed

Hetzelfde geldt voor de prachtige lichteffecten waarmee Need for Speed Unbound uitpakt als het nacht is. De neonverlichting van de stad reflecteert prachtig op de bolides en het bijna constant semi natte wegdek. Ook al had de stad er wat levendiger uit mogen zien, toch weet de wereld van Lakeshore genoeg te boeien door zijn weidsheid. De kaart is natuurlijk niet zo groot als een Forza Horizon 5, maar je hebt toch genoeg diversiteit om jezelf zoet te houden.

Het dag- en nachtsysteem van Need for Speed Heat maakt trouwens opnieuw zijn opwachting. En dat is geen slechte zaak. Het belangrijkste dat je hierbij moet onthouden is dat de Heat of opmerkzaamheid van de politie van overdag meegenomen wordt naar de nachtraces. Hierdoor moet je wat rekenen en misschien wat minder risico’s nemen om zo de races, die ‘s nachts meestal meer geld opleveren, te kunnen racen zonder dat er constant een 5-tal politiewagens achter je aan zitten. 

Racen is belangrijker dan winnen

En als je dan aan het racen bent, is het meteen ook goed om weten dat winnen niet altijd even belangrijk is in Unbound. Dat is bovendien ook geen sinecure de eerste uren, dus maak je vooral op om te proberen aansluiting te houden bij de koplopers om zo voldoende cash te verdienen. Dat duurt wel even, want erg gul is de game niet met prijzengeld. Criterion voegde ook nog een goksysteem in waar ik persoonlijk niet zo’n fan van ben. Voor je aan een race start wordt door de game een prognose gemaakt waar iedereen gaat finishen. Aan jou om hier mee akkoord te gaan of extra geld in te zetten als je er zeker van bent dat je hoger gaat eindigen. Dat zorgt voor een extra dimensie aan de races, maar had voor mij niet gehoeven.

Dat gewonnen geld kan je opnieuw investeren in races met hoger prijzengeld of je eigen bolide natuurlijk. Want ook nu kan je jouw bolide van naaldje tot draadje pimpen en upgraden. Je kan ervoor kiezen om je wagen zo aan te passen dat hij bijvoorbeeld makkelijker kan driften of een hogere topsnelheid heeft met de vele gelicentieerde onderdelen. Het is trouwens goed om weten dat er geen enkele microtransactie aanwezig is in Unbound, iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Waarom Niet?

Ok, boomer

Ik had het daarnet al even over de twintig uur durende story mode en daar wil ik nog wel even verder mijn ei over kwijt. Ik begrijp dat ontwikkelaars een verhaal willen breien in een racegame om zo de gamer geïnteresseerd te houden. Maar kom dan alsjeblief met een deftig verhaal dat mensen ook effectief kan boeien. Het verhaal in Unbound is zo dun en bij de haren getrokken dat ik, als 38-jarige, absoluut geen binding had met wat er zich nu allemaal afspeelde. Waar het op neerkomt is dat jonge racers rebelleren tegen de burgemeester die straatraces verbiedt omdat er te veel ongevallen gebeuren. Hoe onbeschoft en kortzichtig van die burgemeester!

Ook de acteerprestaties van de hoofdpersonages wekten bij de nodige frustratie op. Vooral de overacting zorgde bij mij voor het nodige ooggerol. Het kan ook te maken hebben met het feit dat de hele hiphop-scene niks voor mij is en ik daar absoluut geen connectie mee heb. Maar het dramaniveau mocht van mij toch een tikkeltje lager.

Oneerlijke concurrentie

Het unieke van de Need for Speed-reeks is uiteraard het kat en muisspelletje dat je speelt met de politie. Wanneer je aan de story start zijn de ordehandhavers nog redelijk vergevingsgezind, maar al snel wordt de moeilijkheidsgraad omhoog gekrikt. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Ja, je krijgt méér politiewagens achter je aan, maar heel erg slim zijn die digitale agenten niet echt. De keren dat ik ze tegen een afsluiting heb zien knallen of rare manoeuvres heb zien maken is onmogelijk om op twee handen te tellen. Misschien hadden ze iets langer op de politieschool mogen zitten.

Ook de AI van de tegenstanders is niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Al heeft het meer te maken met race mechanics dan de intelligentie zelf denk ik. Zo gebeurde het meermaals dat een tegenstander die gecrasht was, enkele honderden meters voor m’n neus terug in de race spawned. Niet fair lijkt mij! Zeker als je het gokaspect erbij neemt. Ook lijkt de boost te weinig effect te hebben. Terwijl ik mijn boostmeter helemaal leeg boost, bleven tegenstanders op eenzelfde afstand voor mij rijden, zonder boost! Helemaal niet fair!

Online eenzaamheid

Het feit dat je met deze Need for Speed Unbound ook de online straten onveilig kan maken, klinkt ontzettend veelbelovend. Echter moet ik hier heel wat kanttekeningen bij maken. Zo zijn op dit moment de agenten nog afwezig in het online luik. Misschien krijgen ze hier wél extra rijlessen? Maar het grootste minpunt aan het online segment is dat dit volledig los staat van de story mode.

En ik bedoel dus ook volledig los. Dit wil zeggen dat al je progressie uit de story mode niet wordt overgenomen. Ik kan je vertellen dat het gevoel wanneer je dit ontdekt na meer dan 10 uur in de story mode gestoken te hebben vooral frustratie was. Moet ik écht opnieuw onderaan de ladder beginnen met een trage auto? Nee bedankt.

VERDICT

6

Need for Speed Unbound racet als een tiet, maar is niet bedoeld voor mij als 38-jarige gamer. De aparte grafische stijl wist me enorm te smaken. Het is een clash tussen realisme en een over-the-top comic book stijl die wonderwel werkt. Ook het racen zelf is, na wat gewenning, een droom. Zeker als je de juiste setup weet te vinden kon ik met plezier uren na elkaar door Lakeshore knallen. Zolang ik me niet druk maakte in het compleet idiote verhaal en de praatgrage personages. Al voelen de races ook niet 100% eerlijk aan door de best lompe agenten, weinig effect hebbende boost en glitches waarmee gecrashte tegenstanders terug in de race spawnen. Gelukkig is dit allemaal op te lossen met een of meerdere updates en patches. Maar op dit moment voelt Need for Speed Unbound als totaalpakket iets te licht aan.

Pluspunten
+ Unieke grafische stijl
+ Coole dag- en nachtcyclus
+ Handling van je bolides

Minpunten
– Idioot verhaal
– Niet de slimste agenten
– Glitches
– Boost weinig effect
– Aparte progressie on- en offline

Need for Speed Unbound
Beschikbaar vanaf 29/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

4 gedachten over ““Need for Speed Unbound racet als een tiet, maar is niet voor boomers”

  1. Tja, cringe story daargelaten, bovenaan hoort besturing van de wagens in een … race game imo. FH5 heeft ook al die cringe rond het verhaal maar ze hebben daar de besturing en aanpassing ervan onder controle. In FH5 zit ik blijkbaar aan +900 uur (verschoot er zelf van maar geen enkel seizoen missen en het drift element zal er wel iets mee te maken hebben). Progressie in FH5 is miss wel te hoog maar dit levert wel spelers op die af en toe eens in Mexico willen touren. De eerste 3 delen van de Burnout serie vond ik zelf erg goed maar sinds ze NFS onder handen nemen lijkt me veraf van dat niveau. Zal heus niet meer het volledige oude team zijn maar ik begrijp die NFS focus niet. Ik heb het enkel over de besturing die in mijn ogen helemaal niet goed is. Heb zoveel games uit het genre gespeeld maar deze serie lijkt tegenoordig altijd een vreemde eend in de bijt. Misschien moet ik er meer tijd insteken maar dat betekent dat ik hem zou moeten aankopen en dan zijn er paardjes die hoger springen 🙂

    1. Ik vind de besturing echt wel ok. Het is niet de perfectie, maar na een tijdje rijdt de game absoluut erg leuk! Maar da’s mijn bescheiden mening natuurlijk 🙂

  2. Online is egt super tof maar zo draar je in singel play dan is super slecht maar online is heel leuk egt heel leuk je word 3de dan verdien je 15k per potje ja dat egt leuk maar singel game is heel slecht je moet je auto pimpen ja als steeds verliest dan ben je steeds geld kwijt en vind egt jammer

  3. Nog een minpunt: de zoveelste franchise van iets dat door het woke-virus getroffen werd

Reacties zijn gesloten.