“Star Trek Prodigy: Supernova brengt Star Trek naar een jong publiek”

Het Star Trek universum is altijd een plaats geweest voor volwassenen. Met zijn wetenschappelijke termen, diepgravende thema’s en technologisch jargon. Echter in navolging van Star Wars richt Nickelodeon zijn fasers nu op jonge kids. Met Star Trek Prodigy, de serie, en de daarop gebaseerde gelijknamige game tracht de TV-zender een jonger publiek aan te boren. Of ze daarin geslaagd zijn lezen jullie in deze review. Beam me up Scotty!

Waarom Wel?

Gebaseerd op de serie

Supernova is gebaseerd op personages uit de derde Star Trek animatieserie en de eerste volledig gemaakt in 3D. Daarin volgen we de avonturen van vijf jonge gevangenen die weten te ontsnappen uit de boosaardige klauwen van The Diviner en zijn moordlustige robot Drednok. Dat doen ze door een – door de Federation verloren gewaand – ruimteschip te stelen: de USS Protostar. De game stuurt de crew, inclusief een hologram van Captain Janeway (ingesproken door Mulgrew zelf) naar een planeet die op ontploffen staat.

Je neemt tegelijkertijd de controle over de twee hoofdpersonages. Dat is Dal R’El een jonge kerel die ergens het midden houdt tussen een smurf en een vervelende tiener en Gwyndala, Gwyn voor de vrienden: een pientere meid die eruitziet als een Jamaicaanse Elf met dreadlocks.

In ware Trek-traditie moeten ze samen hun vrienden, een nieuw buitenaards ras én uiteraard het zonnestelsel redden. De game doet overigens zijn uiterste best om de positieve Star Trek waarden “aanvaarding en oordeelloze nieuwsgierigheid” te benadrukken en mee te geven aan zijn jonge spelertjes.

Puzzels en fasers

Supernova is geen ingewikkelde game. Hij richt zich op kinderen tussen de leeftijden van 7 en 11 jaar. En dat vertaalt zich uiteraard in de gameplay. Je kan de game in single player spelen en dan bedien je zowel Dal als Gwyn. Maar je kan hem ook in lokale co-op-modus spelen en dan bestuur je elk een personage. Prodigy valt op te delen in twee delen: combat en puzzelen.

De gevechten zijn rechttoe rechtaan. Dal gebruikt zijn pistolen om vijanden op afstand te houden en Gwyn die houdt meer van een persoonlijk onderonsje en heeft naast een scherpe tong ook een vlijmscherp zwaard. Als onze beide helden niet aan het knokken zijn dan hebben ze mekaar nodig om enkele eenvoudig puzzels op te lossen. Opnieuw, deze zijn gericht op kids, verwacht dus geen breinbrekers van jewelste. Het gaat meer om het vinden van de juiste schakelaar of om een container op de correcte plaats te schuiven, waarbij Dal een pad moet vrijmaken voor Gwyn of vice versa. Die acties unlocken op hun beurt dan weer nieuwe area’s waar je meer van hetzelfde kan doen.

Er wordt goed gebruik gemaakt van het co-op element van Prodigy. Waar dit in sommige games meer een belofte is dan een daadwerkelijke uitwerking zal je hier ook écht aan de slag moeten met elkaar. En zo voel je al snel dat beide hoofdpersonages, ondanks tegenpolen te zijn, mekaar broodnodig hebben.

Tussen de puzzels en de schermutselingen door kan je kristallen verzamelen door deze letterlijk aan gort te slaan. Die glimmende schatten kan je dan weer gebruiken om je wapens te upgraden aan boord van de Protostar. Ook hier niet te veel franjes: de game biedt drie niveaus om te upgraden. Lekker eenvoudig toch.

Waarom Niet?

De serie is een must see

Het is onmogelijk om aan Supernova te beginnen zonder de TV-serie gezien te hebben. Die is overigens steengoed, veel beter dan de game helaas. Dus het is geen verloren moeite om de tien aflevering samen met je kids snel te bingen. Zonder voorkennis van de serie weet je helemaal niet waar de game over gaat. Je krijgt geen achtergrondinformatie, geen verhaallijn. Je krijg zelfs geen voorstelling van de personages.

Ik begrijp goed dat kids hier helemaal geen nood aan hebben maar de papa’s of de mama’s misschien wel? Of de grote broer die met zijn zus een Star Trek avontuur wil spelen. Het lijkt me overigens geen overbodige luxe om wat materiaal van de serie samen te mixen en er een recap van te maken. Als de doelstelling van de game echter is om spelers naar de serie te lokken, dan lijkt me dit opdracht volbracht.

Clunky combat, repetitieve puzzels

Het is niet eenvoudig om door een volwassen bril naar een kids game te kijken. Kinderen zijn veel meer vergevingsgezind. Iets wat ik niet kan zijn als het over de combat en puzzels gaat van deze game. Vechten is namelijk een houterige aangelegenheid. Het aimen verloopt moeilijk en er is geen targetlock. Er is ook geen dodge knop waardoor je, wanneer de vijanden erop los knallen, ongemakkelijk probeert weg te lopen.

Het voelt onafgewerkt aan. De makers van de game willen de leercurve niet te steil maken maar in hun verbetenheid om dat resultaat te bekomen vergeten ze om de combat ook daadwerkelijk aantrekkelijk te maken. Hetzelfde kan gezegd worden van de puzzels die na een paar uurtjes alle originaliteit verliezen. En de vijanden: die zien er allemaal uit alsof ze zijn gaan lopen uit een Halo game. Visueel zit er weinig tot geen variatie in. De ene spuwt een vlam, de andere doet een charge aanval. De game is bewust eenvoudig gehouden. En opnieuw: liggen de allerjongste gamers daarvan wakker? Waarschijnlijk niet. Gelukkig maar.

VERDICT

6

Ben jij een Trekkie en heb je een excuus nodig om je kids mee in je geliefde universum te Trekken? Dan heb je dat gevonden in Supernova. Het brengt Star Trek naar een jong publiek zonder zijn waardevolle levenslessen op te offeren of te prekerig te worden. De combat kon beter en de puzzels hadden wat meer variatie kunnen gebruiken maar de game heeft het hart op de juiste plaats. Bovendien is samen spelen in lokale coop. Mocht Supernova je dus toch niet liggen dan is er nog altijd de uitstekende serie waarvan je het eerste seizoen op Streamz kan bekijken.

Pluspunten
+ Eenvoudige game
+ Lokale multiplayer (2)
+ Star Trek voor een jong publiek

Minpunten
– Alleen voor wie de serie gezien heeft
– Puzzels worden nogal snel repetitief
– Combat is té clunky

Star Trek Prodigy: Supernova
Beschikbaar vanaf 14/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Xbox Series S
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.