fbpx

“Wrath of the Lich King is een van de beste uitbreidingen die World of Warcraft gekend heeft”

Flashback naar 2008. Het is november, buiten is het grauw en grijs, je hebt net uren in de wachtrij gestaan bij je plaatselijke videogamewinkel om die kersverse doos van World of Warcraft: Wrath of the Lich King in ontvangst te nemen. Je racet naar huis, ramt de installiedisks (ja meerdere) in je pc, downloadt de update en je maakt de reis naar Northrend met je vrienden… Na natuurlijk eerst uren in de queue door te brengen en vele crashes van de server te hebben doorstaan.

Dit was de ervaring die ik en zoveel anderen hadden bij de lancering van de originele Wrath of the Lich King-uitbreiding. Tegenwoordig volstaat het om gewoon even het spel te downloaden via de Blizzard client. Niets mis mee op zich. Geeft World of Warcraft: Wrath of the Lich King Classic diezelfde nostalgische feeling en sensatie als vroeger of heeft Blizzard te veel veranderd met zijn #SomeChanges-filosofie?

Waarom Wel?

Eén van de beste verhaallijnen

Wrath Classic heeft een van de beste verhaallijnen in het Warcraft-universum, als vervolg op Warcraft 3: The Frozen Throne en het verhaal van Arthas, ook bekend als The Lich King. Tijdens het spelen van Wrath Classic leer je meer over Northrend, Arthas, zijn zwaard Frostmourne en zoveel meer. De manier waarop Blizzard het verhalende aspect in deze expansie laat zien met zowel backstory als de voortgang van het verhaal verteld door interactie van de speler met de wereld zelf, is iets dat zowel prettig als geweldig is aan Wrath Classic.

Verhaal vol beleving

Hoewel je in Wrath Classic 99% van de tijd doorbrengt op het continent Northrend, een koud en bitter klimaat vol sneeuw en ijs, vordert de algemene ervaring met Wrath Classic samen met het verhaal. Als je begint in Borean Tundra of The Howling Fjord, ga je tijdens het verhaal van beboste groene landschappen naar koude besneeuwde gebieden zoals Dragonblight en Icecrown. Elk gebied heeft een hoop thematisering achter de rug, met de startgebieden vol wilde dieren en veel verschillende types NPC’s.

Wrath Classic is een mmo die je een beetje van alles geeft, maar het verpakt in iets dat verandert en evolueert op zo’n manier dat je ziet hoe The Lich King zich langzaam een weg baant door het gebied en het opeist. Voor de puristen: Wrath Classic houdt de systeemeisen en graphics hetzelfde als in 2008, zonder alle bijgewerkte spelers- en vijandmodellen die met toekomstige uitbreidingen kwamen. Dus als je van 3D-modellen met weinig pixels houdt, dan is Wrath Classic perfect voor jou.

Wrath Classic draait op minimaal 1080p/60fps, omdat de technologie nu veel beter is dan in 2008, dus sommige mensen krijgen de kans om Wrath Classic in zijn volle grafische glorie te zien, zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Zelfs de soundtrack blijft hetzelfde, wat geweldig is, want de soundtrack van Wrath Classic is een van de meest sfeervolle soundtracks die ooit voor een videogame zijn gemaakt.

Same but different

Laat mij al een ballon doorprikken; Wrath Classic is zeker geen 100% authentieke recreatie van de oorspronkelijke ervaring uit 2008.  Beide versies hebben dezelfde naam, maar het zijn verschillende versies van dezelfde ervaring. Wrath Classic heeft de basisstructuur van Wrath of the Lich King, maar het verschil is hier dat Wrath Classic de 3.3.5 patchwijzigingen vanaf het begin beschikbaar heeft. Wrath Classic doet meer dan een paar dingen om zich te onderscheiden van de originele game, zoals het verwijderen van Random Dungeon Finder, een veelgevraagde functie voor mensen die een leven hebben en niet elk wakker moment aan Wrath Classic kunnen wijden.

Deze ene verandering, gedaan in het belang van de community, aldus Blizzard, heeft een cruciaal hulpmiddel weggenomen voor een meerderheid van de spelers. Andere veranderingen zijn de toevoeging van de “Heroic+” modus aan Wrath Classic, een modus waarin uitdagingen worden toegevoegd aan de Heroic dungeons en spelers worden beloond met raid-level gear voor hun characters.

Deze functionaliteit zit momenteel nog niet in het spel en komt er pas bij phase 2 van de expansie. Het zal spelers wel een makkelijkere manier geven om raid gear te bemachtigen, gebaseerd op het veel besproken Mythic/Mythic+ systeem dat zo’n probleem is geworden in World of Warcraft: Shadowlands.

Waarom Niet?

Casual speler? Dat is dan jammer

Wrath Classic wil vooral dat je denkt dat je hetzelfde spel bent aan het spelen uit 2008. Wrath of the Lich King is ongetwijfeld een van de beste uitbreidingen die de World of Warcraft-franchise ooit heeft gehad. Maar terugkeren naar Wrath Classic in zijn huidige staat voelt echt ongenaakbaar, en alsof het spel zijn ziel heeft verloren aan de verschrikkelijke zakelijke praktijken die Blizzard keer op keer lijkt te willen doen. In plaats van naar de spelers te luisteren en de oude problemen te erkennen, hebben ze die problemen omarmd en een manier gevonden om ze erger te maken.

Voor iemand die Wrath Classic speelt als een meer casual speler, die de tijd neemt om het spel te ontdekken, is Wrath Classic niet het spel dat het ooit was. Ik heb hetzelfde personage, dezelfde kennis en dezelfde vaardigheden als toen, perfect afgestemd op het spel dat het ooit was. Maar als ik in het spel ben ingelogd, word ik er voortdurend aan herinnerd dat dit niet het spel is dat ik ooit kende. Ik zit in een goede guild met vriendelijke mensen, en als we samen spelen is dat fijn.

Maar daarbuiten wordt Wrath Classic overspoeld door mensen die de hele dag “LFG Dungeon” spammen tussen haatzaaiende woorden, slechte grappen en het beledigen van andere spelers. Wrath Classic is niet het spel dat ervoor zorgt dat je het meer wilt spelen als je eenmaal klaar bent.

VERDICT

7

World of Warcraft: Wrath of the Lich King is zonder twijfel een van de beste uitbreidingen die World of Warcraft gekend heeft. De Classic versie voelt echter niet helemaal juist aan, en dat ligt vooral bij de spelers. De questlines, lore een gameplay zijn nog altijd fantastisch en laten je de nostalgische trip waar je zo naar ijvert helemaal uitrijden. Wrath Classic had het spel kunnen zijn dat World of Warcraft terugbracht naar zijn gloriedagen, maar daarvoor valt het wederom te veel in dezelfde valkuilen. 

Pluspunten
+ Questen is grotendeels ongewijzigd
+ Dag 1 patch voor juiste balans
+ Soepele launch

Minpunten
Geen Random Dungeon Finder
Onvriendelijke community

World of Warcraft: Wrath of the Lich King Classic
Beschikbaar vanaf 26/09/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.

%d bloggers liken dit: