“Wrath Of The Lich King Classic bevat opnieuw alle kwaliteiten die je zoekt in een fantasy MMORPG”

World of Warcraft: Wrath of the Lich King verscheen toen ik 15 jaar jong was. Dat was ook meteen het startschot voor mijn persoonlijke World of Warcraft-account. Voordien deelde ik er een met mijn oudere broer. Ik had al wel wat uren steken in de originale World of Warcraft en The Burning Crusade maar die uren zijn peanuts in vergelijking met de overuren die mijn pc heeft gedraaid tijdens Wrath of the Lich King. Mijn ouders werden er niet blij om, mijn punten op school moesten er aan geloven, maar wat een o-zo fantastische tijd. 

Wanneer de uitnodiging voor de closed beta van Wrath of the Lich King Classic mijn mailbox binnenvloog, kreeg ik spontaan een glimlach op mijn gezicht. Wrath of the Lich King was voor veel World of Warcraft spelers het hoogtepunt. Als ik mijn vrienden vraag welke periode het fijnste was om World of Warcraft te spelen, dan is het antwoord 99% van de gevallen Wrath of the Lich King. Je leest het, de nostalgische factor ligt enorm hoog in deze preview. Maar hoe speelt de huidige vorm van de World of Warcraft Classic uitbreiding? Zal het kunnen voldoen aan de verwachtingen van al die spelers die op zoek zijn naar een nostalgische trip?

Dagelijkse dosis nostalgie

Als kind bracht ik ontelbare uren door met het spelen van World Of Warcraft op trage desktop. Ik genoot ervan om met online vrienden de uitgestrekte, mysterieuze continenten van Azeroth te ontdekken, tegen elkaar strijdende facties te bevechten en me door dungeons te vechten. En sterven. Herhaaldelijk. Ofwel door het mes van een max level rogue of door mijn Leeroy Jenkins stijl fratsen. Dat was allemaal deel van de pret.

De epische fantasiemuziek en de kleurenpracht op mijn scherm maakten mijn avonturen allemaal zo boeiend. World Of Warcraft bevat dierbare herinneringen, en een stuk van mijn jeugd. De Classic-servers zijn herscheppingen van de originele releases, dus dat betekent geen dungeon finders, geen quest tracker, geen transmogrifications om je armour er mooi uit te laten zien, en geen mount speed boosts tot level 30. Mijn vrienden noemen de Classic-versie ‘hardcore’ en ik zou geneigd zijn het met hen eens te zijn. Classic-servers zijn meedogenloos en vereisen vaak serieus teamwork om te overleven.

De magie van Northrend

Northrend is gevuld met besneeuwde toendra’s, ijzige pieken en vorstige bossen. Zoals te zien in de film Warcraft: The Beginning, kun je de zwevende stad Dalaran bezoeken, die op magische wijze naar Northrend is getransporteerd en fungeert als een toevluchtsoord voor zowel Alliance als Horde. Ik begon mijn avontuur in de haven van Stormwind, en zette koers naar Northrend. Toen ik op de boot sprong die me naar de Borean Tundra zou brengen, kwamen er zoveel herinneringen boven. De Borean Tundra, de thuisbasis van de Tuskkar – menselijke walrusachtige wezens – en blauwe draken, is een van de startzones die Alliance- of Horde-spelers kunnen kiezen om hun avontuur te starten. De andere startzone is Howling Fjord, een grillige kustlijn waar de troepen van Arthas – de prins die uiteindelijk de Lich King werd – oorspronkelijk aan land gingen.

Toen ik Northrend begon te verkennen, werd ik eraan herinnerd hoe indrukwekkend deze uitbreiding is. Ondanks de hoeveelheid tijd die is verstreken, zijn de visuele details nog steeds erg indrukwekkend en is er zo veel te verkennen. Een van mijn favoriete plekken om te questen is Grizzly Hills. Een zone gebaseerd op sequoiawouden, met bomen die hoger reiken dan het oog kan zien. Op de achtergrond word je getrakteerd op, naar mijn mening, de mooiste in-game muziek van World of Warcraft.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Wat gameplay betreft, was de bèta een plezierige maar ook eenzame ervaring. Geen van de online vrienden met wie ik World Of Warcraft vroeger beleefde, speelt meer. Wat World Of Warcraft voor mij speciaal maakte, was het gemeenschapsgevoel en het delen van de avonturen met anderen. Questen alleen was nog steeds leuk, maar niet meer hetzelfde. Maar wie weet? Misschien dat de heropleving van deze uitbreiding mijn vrienden terugbrengt.

Voor degenen die in de verleiding komen, is er een ruime hoeveelheid content om je bezig te houden. Spelers zullen hun vaardigheden op de proef kunnen stellen in de 13 memorabele dungeons, zoals Ahn’Kahet: The Old Kingdom, waar ze het opnemen tegen de volgelingen van de Old God Yogg-Saron, en de met pest geïnfecteerde Culling of Stratholme, waarin de tragische gebeurtenis uit de Warcraft-geschiedenis wordt nagespeeld die leidde tot de ondergang van Prince Arthas. Wie op zoek is naar de ultieme uitdaging, kan zich wagen aan de negen raids die in de uitbreiding zijn geïntroduceerd, zoals de vernieuwde versies van Naxxramas en Onyxia’s Lair, en natuurlijk Icecrown Citadel, waar het verhaal van de Lich King zijn cinematische ontknoping bereikt.

VERWACHTINGEN

Voor het grootste deel voelde de bètaserver van Wrath Of The Lich King aan als een terugkeer naar een vorig leven, een leven dat zijn wortels had in het begin van de jaren 2000. Het is een authentieke recreatie van wat ik me herinner. Ik voelde een groot gevoel van nostalgie, die me op de een of andere manier verbond met de persoon die ik vroeger was. Wrath Of The Lich King Classic bevat nu, zoals altijd, alle kwaliteiten die je zoekt in een fantasy game: een epische verhaallijn, geweldige gameplay, en een aangrijpende spelwereld vol geheimen. Wrath Of The Lich King is zonder extra kosten verkrijgbaar bij een actief World Of Warcraft-abonnement. In de aanloop naar de lancering kunnen Classic-spelers Joyous Journeys meemaken, een 50% bonus XP-evenement dat zal lopen tot de septemberrelease van Wrath Of The Lich King Classic.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King Classic
Beschikbaar vanaf 26/09/2022
Beschikbaar op
PC
Gespeeld op
PC

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.