“NBA 2K23 zet een kleine stap vooruit ten opzichte van vorige editie”

NBA 2K23 Michael Jordan

Weer een jaar van 2K-alleenheerschappij in de wereld van basketbalgames. Voorbije jaren resulteerde die machtspositie steeds weer in een microtransactiefestijn zonder gêne, met slechts een bedenkelijk niveau van afwerking. Ook voor seizoen 2022-2023 is dit het geval, al zorgen enkele interessante toevoegingen ervoor dat NBA 2K23 het toch beter doet dan voorbije jaren.

NBA 2K23
Waarom Wel?
Kwaliteitsvolle upgrade

Vorig jaar kreeg ik het gevoel dat ontwikkelaar Visual Concepts maar weinig moeite steekt in de optimalisatie van hun game en het uitwerken van betere spelmodi. De hoofdfocus lag de voorbije jaren voornamelijk op meer manieren vinden waarop geld uit de handen van spelers kan worden geslagen.

In NBA 2K23 bemerk ik beduidend meer inhoudelijke optimalisaties die de game weer een pak aangenamer maken. Kleine toevoegingen met impact. Zo zullen spelers voortaan naar de bal duiken wanneer ze denken deze nog binnen de lijnen van het speelveld te kunnen houden. En ook de AI lijkt in veel opzichten een  stap vooruit te nemen, waardoor je als speler meer op samenspel moet focussen om de W in de wacht te slepen.

Ook de shotmeter kreeg (wééral) een revamp en legt de klemtoon nu veel sterker op perfecte releases met minder marge voor fouten. Ik hoop in ieder geval dat Visual Concepts voor de verandering vasthoudt aan deze meter voor de komende jaren, zodat spelers zich niet steeds weer moeten aanpassen. Een leuke extra is trouwens dat je in de settings wel kunt teruggrijpen naar vorige iteraties van shot meters.

Be like Mike

Er is geen enkele basketbalsim die zo de sfeer van de NBA ademt als NBA 2K. Visual Concepts speelt in 23 die sterkte helemaal uit in de Michael Jordan Challenge. Een modus waarin je een reeks iconische wedstrijden van de GOAT naspeelt. Hierin ga je de uitdaging aan om met MJ specifieke stats te evenaren of overklassen. Denk aan een bepaald aantal punten scoren, of een minimum aan rebounds vangen.

Deze modus is de ultieme ode aan de NBA’s grootste icoon. Iedere wedstrijd wordt vergezeld door een interview waarin een bekend basketbalfiguur illustreert waarom die specifieke game net zo belangrijk was in Jordan’s carrière. Ik genoot vooral van de presentatie, want Visual Concepts voorziet gepaste visuals en zelfs een beeldfilter aangepast aan het jaar waarin je speelt. Dit zuigt je helemaal mee in de geschiedenis van het spel door de jaren heen. Ook spelregels worden aangepast aan de specifieke situatie. Zo start je met een wedstrijd in de NCAA voor de titel in het college basketbal en merk je meteen het gemis van zowel een shot clock als de driepuntslijn op.

MyNBA door de jaren heen

Met die nieuwe assets die Jordan’s carrière mooi illustreren, wist Visual Concepts meteen ook een upgrade te voorzien aan mijn favoriete modus in de reeks: MyNBA. Hierin neem je weer de volledige controle over een team als manager en beheer je alles van trades en draft picks tot de trainingschema’s van je ploeg. En uiteraard kruip je ook in de huid van jouw team op de heilige parket.

Ik heb altijd van deze modus gehouden omdat het de enige zijde van NBA 2K was waarin je niet met microtransacties om de oren wordt geslagen. Nadeel is dat er doorheen de jaren weinig liefde in de modus werd gestopt door Visual Concepts. Tot nu, want in NBA 2K23 kun je kiezen in welk tijdperk je net instapt in de league. Zo kun je in de Magic & Bird era (jaren 80) een team beheren, de Jordan era (‘90s) of Kobe & O’Neal era (2000 tot nu) aanvullend op de hedendaagse NBA.

Dit is fijn omdat enerzijds de visuele presentatie ook meereist in de tijd, maar vooral ook omdat het een heel andere ervaring is om de hoogdagen van enkele NBA-iconen te herbeleven. Stel je voor dat je een team runt met de voorkennis dat je volgend seizoen een LeBron James of Giannis Antetokounmpo kunt draften. Het voelt aan alsof je op een paardenrace wedt waarvan je de uitkomst al kent.

Waarom Niet?
Same old, same old

De moeite die Visual Concepts in de non-microtransactie gerelateerde modi stak, maakt deze NBA 2K23 alvast eindeloos veel beter dan die van vorig jaar. Dat neemt niet weg dat MyTeam en MyCareer twee full-priced modi blijven met een agressief free-to-play verdienmodel. Wie niet bereid is meer dan 100 euro in deze game te stoppen, kijkt tegen een serieuze grind aan voordat je een beetje competitief wordt in de multiplayer van The City. Al helemaal als je enkel de base game koopt, waar je niet het comfortabele kussen van virtual currency (aka VC) hebt om je MyCareer personage ietwat degelijke stats mee te geven aan de start van zijn carrière.

Voor deze review genoot van een code voor de Michael Jordan editie van de game, wat me met voldoende currency opzadelde om mee te kunnen in het verhaal dat de game vertelt, maar zelfs dan stoot je in online sessies zoals in The Theater of Rec op spelers die je belachelijk hard overklassen omdat zij met grof geld van dag 1 hun MyPlayer gespekt hebben. Het werkt demotiverend. Zeker als je ziet hoe traag VC werkelijk binnenrolt als je gewoon de game speelt én je bedenkt dat naast stat upgrades ook zaken als cosmetics aan dat virtuele geld gekoppeld zijn.

Herkenbare problemen

Hoewel 2K steeds het verschil maakt met de presentatie van NBA-wedstrijden, blijven er ook enkele schoonheidsfoutjes en terugkerende frustraties aanwezig. Zo lopen spelers op een glitchy manier tegen elkaar in momenten waarop je niet aan het spelen bent, zoals aan de start van een wedstrijd, bij een time-out of wanneer een vrijworp genomen wordt. Ook de floaty controls in The City, inclusief skateboard dat zich als een olietanker laat besturen, zijn helemaal terug. Gelukkig wordt dat laatste weer goedgemaakt door een long overdue toevoeging van fast travel-opties in deze virtuele hub.

Wat ik minder door de vingers kan blijven zien is de bedenkelijke manier waarop in MyCareer acties worden gelezen die jouw teammate-grade impacteren. Zo denkt de game meer dan eens dat ik een pas vraag wanneer ik een cutscene doorspoel met ‘X’. Ook lijkt ieder gemist afstandsschot geklasseerd te worden als ‘bad shot selection’, zelfs als ik met mijn sharpshooter die meerdere distance shooting badges equiped heeft helemaal vrij sta van verdedigers. Dat is des te frustrerender omdat deze prestaties rechtstreeks gelinkt zijn aan een VC-bonus.

VERDICT

7

Terugkerende spelers in de NBA 2K-reeks weten intussen wat te verwachten met deze game. Een full-price basketbalsim dat een free-to-play model hanteert voor twee van z’n hoofdmodi. Wie mijn review van vorig jaar erop naleest, zal in die tekst heel wat frustraties terugvinden die ook dit jaar van toepassing zijn. En toch durf ik de game dit jaar een puntje extra toe te kennen omdat de gameplay net dat tikje meer opgepoetst werd. En belangrijker: Visual Concepts heeft een volledige modus zonder microtransacties toegevoegd én MyNBA een mooie uitbreiding gegeven met heerlijke era-based visuals en beeldfilters.

Pluspunten
+ MyNBA uitgebreid met maar liefst vier tijdperken om uit te kiezen
+ De Michael Jordan Challenge is een fantastisch eerbetoon aan de GOAT
+ Kleine tweaks en toevoegingen maken de gameplay beter dan ooit
+ Era-based visuals en beeldfilters zorgen voor een heerlijk nostalgische spelervaring

Minpunten
– Pay-to-win praktijken blijven dominant in MyTeam en MyCareer
– Heel wat problemen uit vorige NBA 2K-games blijven hardnekkig terugkeren

NBA 2K23
Beschikbaar vanaf 08/09/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.