“The Northman geeft een nieuwe betekenis aan het woord “brutaal””

Ondanks de koude temperaturen in het hoge noorden zijn Vikings hot. En niet alleen in games. Want naast het ronduit fantastische God of War (lees de review van Yakkoi hier) en het geweldige Valheim (hier lees je Lazlo’s vijf redenen om deze te spelen) zijn de bebaarde bruten ook uit je favoriete streamingdienst niet meer weg te denken. Zoals steeds pakt Netflix groots uit en dat met de moeder aller Viking series, toepasselijk getiteld: Vikings. Daar heeft de streamer bovendien ook van bevestigd dat er een sequel in de maak is. Met The Northman hoopt de bioscoop een graantje mee te pikken van dat immense succes.

Waarom Wel?

Een jonge prins wordt verbannen

In The Northman worden Koning Aurvandill, een rol die vertolkt wordt door Ethan Hawke die ook te zien is in de Disney+ reeks MoonKnight en diens jonge zoon en troonopvolger Amleth in de val gelokt door Fjölnir, broer van de koning. De vorst bekoopt de laffe daad met zijn leven en de jonge prins weet ternauwernood te ontsnappen. Vastberaden zweert hij om als volwassen man zijn vaders dood te wreken door zijn moeder te bevrijden en zijn oom te doden.

En zo treffen we Amleth jaren later op een schip vol moordlustige Vikings. Zijn koele blik spreekt boekdelen, de onschuldige prins van weleer is dood en wat overblijft is een efficiënte moordmachine uit op wraak. Een gespierde woesteling gespeeld door Alexander Skarsgård, die overigens een ware lichaamstransformatie onderging voor deze rol. Meer dan eens moest ik trouwens aan The Witcher games denken. Amleth is namelijk uit hetzelfde hout gesneden als Gerald. Het zijn beide norse bromberen, die liever hun zwaard het woord laten voeren dan hun mond.

Historisch accuraat

Maak je geen zorgen als je nog nooit van regisseur Robert Eggers hebt gehoord, dit is pas zijn derde film. Toch is hij er al in geslaagd om op korte tijd een loyale fanbase te verzamelen. Zijn debuutfilm The Witch wordt beschouwd als één van de beste folkhorrors ooit en zijn opvolger The Lighthouse geniet van een terecht verdiende cultstatus. De rode draad doorheen zijn films is historische accuraatheid en dat is voor The Northman geen uitzondering.

Hij werkte voor het scenario samen met een expert in Noorse mythologie en versterkte zijn team met historici gespecialiseerd in Viking klederdracht en architectuur. Hij liet dorpen nabouwen in traditionele materialen en liet zich door de literatuur leiden om alles zo echt mogelijk in beeld te brengen. Dus vergeet die gekke helmen met gekrulde hoorns. The Northman ruilt de green screen van de grote blockbuster in voor de rauwe authenticiteit van het arthouse genre.

Schoonheid in bloedvergieten

De derde langspeler van regisseur Eggers is een uitermate gewelddadige film. Het is een fabel die schoonheid vindt in zijn brutaliteit en in zijn veelvuldig bloedvergieten en daarmee leunt The Northman sterk aan tegen het horrorgenre. De ene scène sta je versteld van de prachtige Noors natuur met zijn uitgestrekte groene vlaktes om vervolgens een mokerslag in het gezicht te krijgen. Want Vikings zijn geen lieverds, het zijn barbaren die dieren en zelfs kinderen zonder verpinken vermoorden. Maar The Northman biedt meer dan alleen geweld.

Zo heeft de beroemde Ijslandse zangerers Björk een bijrol als Seeress. Ze verschijnt haast onherkenbaar in Amleth’s droom om hem te waarschuwen voor de toekomst. Eggers vult zijn film niet alleen met bloedvergieten maar ook met ronduit prachtige visioenen. Het trekt je als kijker uit de grauwe en ruwe realiteit en duwt in een soort van fantasy wereld waar je niet wil uit ontsnappen. Zelfs al zal die wereld je ongetwijfeld ook de stuipen op het lijf jagen. De regisseur maakt namelijk gebruik van subtiele stemvervormingen die eerst haast onherkenbaar zijn maar daarna oorverdovend en angstaanjagend worden.

Waarom Niet?

Niet lachen, blijf serieus

Als je een lijstje zou opstellen van wat een goeie film maakt dan kan je vast en zeker veel afvinken voor The Northman. Mooie film, goeie acteurs, vette actie, knappe effects, de film heeft het allemaal. Helaas slaat hij op een paar fronten de bal mis. Zo bestaat een groot deel van de cast uit Amerikaanse acteurs: Hawke, Kidman, Taylor-Joy en Dafoe bijvoorbeeld.

Omdat ze natuurlijk allemaal Noorse karakters vertolken werd er gekozen om met een Noors accent te acteren. Dat leidt tot nog stuntelige dialogen die soms ongewild grappig zijn. En hier had de productie beter gekozen voor acteurs van Scandinavische afkomst, zoals Bang en Skarsgård zelf. Daar vloeien de dialogen en bijhorende accenten veel vlotter. Of waarom niet voluit de kaart trekken van de Noorse Viking-taal?

Niet alle scènes werken even goed. Halverwege de film krijgen we een…SPOILER…orgie, die even onverwacht komt als een premature ejaculatie en bovendien nog eens uitmondt in een romantische vrijpartij in het bos. De scène dient als middel om de plot vooruit te helpen maar past niet in het geheel. Naar het einde toe stapelt de cringey dialoog zich op wanneer Amleth heel even de liefde boven wraak lijkt te kiezen.

In een bombastische finale die zich afspeelt op eenzame hoogte bereikt de film zijn jammerlijk dieptepunt. Het voelt als een jammerlijk anticlimax en ook een beetje als een ode aan Revenge of the Sith (en dat is helaas geen compliment)

VERDICT

7

Het is op zich al een wonder dat een film als The Northman kan gemaakt worden, maar het is nog straffer dat hij een budget van 90 miljoen wist te verzekeren. In tijden waarin de cinema uit zijn voegen barst van de superheldenfilms is dat zeker geen evidentie. Het is de perfecte mix tussen arthouse en blockbuster cinema en brengt het best van beide. Eggers maakt een oerdegelijke film maar geen meesterwerk. Naarmate de speelduur vordert daalt de kwaliteit en dat zorgt voor helaas een nogal wrange nasmaak bij het verlaten van de zaal. Maar wie de film het zwakke laatste half uur kan vergeven zal beloond worden met één van de mooiste maar ook brutaalste Vikingfilms ooit gemaakt.

Pluspunten
+ Gewelddadig en brutaal
+ Mix van arthouse en blockbuster cinema
+ Enorm knap gefilmd

Minpunten
Soms moeilijk om serieus te nemen
Lachwekkende accenten
Zakt in mekaar naar het einde toe

The Northman
Beschikbaar sinds 20 april in de bioscoop
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.