fbpx

“Ook op pc is God of War een meesterwerk”

God of War

Sony pronkte vroeger altijd met hun exclusieve games en het feit dat ze nergens anders te spelen waren dan op de PlayStation-consoles. Tegenwoordig nemen ze daarin een U-turn, en beginnen ze eindelijk hun meest waardevolle games naar pc te porten. Met de pc-versie van Horizon: Zero Dawn gaven ze het startschot, en dat betekent dat de fabuleuze God of War-reboot zeker niet mocht ontbreken.

Als je niet onder een steen hebt geleefd de voorbije jaren, dan weet je waarschijnlijk heel goed wat voor game God of War is. De iconische game stamt uit 2018 en betekende het begin van Kratos’ avontuur in de Noorse mythologie. Na het verpulveren van iedere bestaande Griekse God, had Kratos meer vuistvoer nodig en trok hij naar Scandinavische oorden samen met zijn zoon Atreus. Om de assen van zijn vrouw aan de top van een berg te begraven, trekt onze Spartaanse badass op een nieuw avontuur uit. Ook deze keer komt hij weer oog in oog te staan met bovennatuurlijke Goden en monsters die je zal herkennen uit legendes van de Noorse mythologie.

Waarom Wel?

Evolutie

Tijdens dit avontuur zal je traditiegewijs vooral op een brutale wijze je vechttechnieken moeten tentoonstellen, maar toch is God of War vooral een evolutie van de formule in plaats van een rechtstreekse verderzetting. De combat is ditmaal iets trager en strategischer, waardoor je niet zomaar knoppen kan inrammen en kan verwachten dat je een encounter zal overleven. Je moet je dodges en blocks goed timen, goed gebruikmaken van je Runic abilities die je geleidelijk aan vrijspeelt en ook Atreus strategisch gebruiken in gevechten om vijanden als Revenants kwetsbaar te maken.

Naast vechten los je ook hier en daar puzzeltjes op. Kratos beschikt in deze game over een Viking bijl die je net als Thor kan gooien en terugroepen, wat zowel in combat als puzzels op een coole manier benut wordt. Met de blote vuist kent Kratos ook een paar trucjes, en er zijn nog meer wapens in de game verstopt om de combat gedurende deze dertig uur lange bedevaart fris te houden.

De combat is over het algemeen fenomenaal. Het is uitdagend, een waar festijn voor het oog en extreem aangenaam om het bloed van het scherm te zien spatten na een indrukwekkende finisher. Jammer genoeg gaat tegen het einde van de game opvallen dat er niet zoveel variëteit zit in de vijanden. Draugr tot moes slaan gaat nooit vervelen, maar meer unieke vijanden waren zeker welkom geweest in een game die zo lang is als deze.

Ook op pc een meesterwerk

De hamvraag van deze recensie is natuurlijk hoe God of War draait op je pc. Op de PlayStation 4 was God of War in 2018 al een beeldschone game, en die paar jaartjes hebben daar op artistiek vlak niet veel afbreuk aan gedaan. De animaties in de game zijn van een ontzettend hoog niveau, en ook de omgevingen en kolossale beesten die je tegenkomt zullen je mond meermaals doen openvallen.

Op de pc krijg je uiteraard de kans om de game met HDR te spelen in een 4K resolutie, en dat alles aan een stabiele framerate van 60 of meer frames per seconde afhankelijk van je systeem. Alles op de max draaien maakt de game natuurlijk nog een heel pak indrukwekkender, maar toch voelt het verschil niet enorm groot met de PlayStation 4-versie. De meest indrukwekkende visuals in God of War komen toch nog steeds van een artistiek standpunt, dus het is niet echt de moeite om de game opnieuw op de pc te kopen als je hem al op je PlayStation 4 of 5 hebt gespeeld.

Heb je God of War nog nooit gespeeld, dan ben je haast verplicht deze pc-versie in huis te halen. Niet omdat het de beste port ter wereld is, maar vooral omdat de game zelf een meesterwerk eerste klas is die je maar zelden meer ziet passeren de dag van vandaag. Zoals eerder vermeld draagt de uitstekende, brutale combat daaraan toe. Maar ook op narratief vlak is God of War niets minder dan briljant. Kratos is in deze reboot nog steeds een badass, maar je ziet in deze game ook een iets gevoeligere kant van de Spartaan. Je ziet hoe hij als strenge, maar toch liefdevolle vader voor Atreus zorgt en ook kampt met twijfels over zijn verleden. De voice actors doen ook stuk voor stuk een geweldige job om je in de wereld te zuigen.

Gaat nooit vervelen

De grotere focus op verhaal maakt de boss fights ook een heel pak persoonlijker. Zoals gewoonlijk zijn de eindbaasgevechten in deze game highlights en een visueel festijn, maar gevechten als die met Baldur worden ook een heel pak boeiender als de mythose erachter onthuld wordt. Nog een aantal extra plottwists zorgen ervoor dat de game alleen maar intrigender wordt, waardoor je aan het einde eigenlijk nog helemaal niet wil stoppen met spelen. Jammer genoeg is het aantal bossfights aan de lage kant, en dat is ook een punt dat ik zeker gefixt wil zien in het vervolg.

Tot slot moet ik nog even vermelden dat er in deze God of War ook voor het eerst sidequests te completen zijn. Deze voelen niet als filler aan en heb ik allemaal met plezier vervolledigd om meer uit de game te halen. Het helpt ook dat je in deze game een gear systeem hebt met RPG-elementen, die je kunnen helpen als je de uitdaging aangaat om op de optionele Valkyries te gaan jagen. Als je dus net als ik niet genoeg kan krijgen van het hoofdverhaal, dan zijn er nog heel wat zij activiteiten om je bezig te blijven houden in God of War. Een zeer welgekomen toevoeging aan de franchise.

Waarom Niet?

Je hebt hem al gespeeld?

De enige reden die ik kan bedenken om de game niet te spelen is misschien het feit dat je hem al gespeeld hebt op console. Of dat je geen PlayStation-console hebt of een straffe gaming pc.

Voorts had er wat meer variatie in de vijanden mogen zitten, en waren wat meer eindbaasgevechten ook wel plezant geweest.

VERDICT

9

Vier jaar na de initiële release weet God of War nog steeds een geweldige indruk achter te laten. De combat is nog steeds subliem en ongelooflijk brutaal, Kratos is een veel diepgaander personage geworden in deze reboot en de pracht en praal van de wereld in een 4K-resolutie bewonderen is al genoeg reden om de game voor een tweede keer te gaan spelen. Als je de game nooit gespeeld hebt, ben je het jezelf verplicht deze in huis te halen. Voor mensen die het spel al hebben op een PlayStation-console, is deze upgrade minder essentieel.

Pluspunten
+ Visuals komen nog beter uit de verf in 4K
+ Cinematische en diepgaande combat die zelfs na dertig uur niet gaat vervelen
+ Kratos laat een andere kant van zichzelf zien
+ Ontwerp van locaties en mythische wezens is verbluffend goed

Minpunten
– Weinig variatie in vijanden
– Onvoldoende eindbaasgevechten

God of War
Beschikbaar vanaf 14/01/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.

%d