Yakkoi: “Elden Ring wordt de nieuwe evolutie in de reeks meesterwerken van brein Miyazaki”

Elden Ring

Ik game al langer dan twintig jaar, waardoor het voor mij moeilijker is om hype te voelen voor een videospel zoals pakweg tien jaar geleden. Niet alleen omdat ik ouder word, maar ook omdat alle huidige videogames op elkaar lijken en zelden iets unieks op tafel brengen. Dat was ook één van de redenen dat ik een grote fan werd van de Soulsborne-reeks, die tegen alle moderne tendensen in een old-school uitdagende ervaring opleverde waar je niet bij het handje werd vastgehouden. Elden Ring wordt de nieuwe evolutie in de reeks meesterwerken van brein Miyazaki.

Dit weekend kregen mensen van From Software de kans om aan de slag te gaan met de Closed Network Test van Elden Ring. Eigenlijk is deze Network Test niets nieuws voor de ontwikkelaar, aangezien ze dat met ieder van de voorgaande Dark Souls-games ook al hebben gedaan. Het grote verschil hier: waar de Network Test van Dark Souls III één gebied en eindbaasgevecht aanbood, biedt de test van Elden Ring maar liefst 10 eindbaasgevechten en een groter stuk landschap dan je ooit gezien hebt in een demo.

Mijn eerste kennismaking: een paniekaanval…

Tijdens het spelen van de test, kreeg iedere speler de keuze uit vijf classes. De Blood Wolf is duidelijk de meest cool ogende en wellicht de meest gekozen class, wat ook precies de reden is dat ik deze niet koos. Ik was benieuwd naar hoe de magie zou werken in Elden Ring, waardoor ik voor de Prophet heb gekozen. Deze class specialiseert zich in Faith magie en heeft ook een degelijk aantal punten in Strength om zwaardere wapens te dragen. Na het kiezen van m’n Prophet belandde ik in een grot, waar je geheel optioneel een tutorial kan volgen en vervolgens een lift kan nemen.

Eenmaal uit de lift begint een wonderlijk lied te spelen en kan je voor het eerst rondkijken in de open wereld van de Lands Between. Een magisch moment, aangezien je in je eerste oogopslag al Stormveil Castle in de verte kan zien. Draai een beetje rond en je ziet gelijk de belangrijke punten waarvan je weet dat je ze vroeg of laat zal kunnen bezoeken. Het eerste wat ik zag was de majestueuze Tree Sentinel field boss die je in de gameplay demo kon zien. Ik besloot deze eerst te ontwijken en een zijkantje op te gaan, waar ik in een grote put een soort leeggelopen meer tegenkwam. Ik loop al sluipend naar een vijandig kamp, tot ik plots een gigantische draak naar me toe zie vliegen. In paniek loop ik weg, maar het is niet genoeg om van de draak te kunnen ontsnappen. En dat was m’n introductie tot Elden Ring.

Meer mogelijkheden dan ooit

Vanaf dat moment tot het laatste was ik ontzettend immersed in de volledige ervaring. De open wereld ziet er verbluffend uit dankzij de enorme draw distance, en voelt ook veel levendiger aan dan ooit tevoren dankzij de wilde dieren die overal rondlopen. Eekhoorns, geiten en zelfs schildpadden zal je her en der tegenkomen en dragen enorm bij aan de sfeer. Nog meer deuren gaan voor je open eenmaal je je paard, Torrent, krijgt. Plots kan je veel sneller overal in de wereld rondlopen en zag ik een uitstekende training in de eerder tegengekomen Tree Sentinel om de mounted combat uit te proberen.

Die mounted combat voelt overigens veel beter aan dan ik verwacht had. Het voelt enorm smooth om op je paard goed getimede zwaardslagen uit te delen, en je kan zelfs je wapen over de grond slepen met een druk op de R2-knop of dubbelspringen om vlotter bijvoorbeeld het vuur van de draak te kunnen ontwijken. Nadeel is dat je een vogel voor de kat bent als ze je van je paard kunnen slaan. In dat geval zit je een paar seconden op de grond en kan je niets doen. Laat ik zeggen dat ik die situatie niet één keer heb overleefd.

Memorabele beloningen voor het verkennen

Waar veel mensen bang voor waren, was het feit dat de open wereld van Elden Ring er kaal uitzag en of er genoeg intencieven zouden zijn om de iedere vierkante meter van die wereld uit te kammen. Eigenlijk hadden fans van Soulsborne games het antwoord hier zelf al op kunnen vinden. Al de geheimen die je in de Dark Souls-games zou kunnen vinden, zitten nu verstopt in de wereld. Ik kwam bijvoorbeeld een NPC tegen die in een boom veranderd werd, een geest die rondjes loopt op het strand tot je hem een mep geeft met je zwaard en grotten. Veel grotten. In deze grotten krijg je Dark Souls-achtige mini kerkers die stuk voor stuk uniek aanvoelen en op het eind vrijwel altijd een eindbaasgevecht voorschotelen. Deze baasgevechten zijn stuk voor stuk makkelijker dan de hoofdeindbazen, maar voelen daarom helemaal niet goedkoop of minderwaardig aan. De eindbazen die ik tegenkwam waren stuk voor stuk geweldig ontworpen, en hadden een zeer gevarieerde moveset en verschillende fases zoals we dat gewoon zijn van de ontwikkelaar. De reden dat ze makkelijker waren, was voornamelijk de kleinere hoeveelheid HP waardoor je ze vrij snel kopje kleiner kon maken.

Op vlak van beloningen krijg je een heel resem aan coole dingen die in de wereld verstopt zijn. Wapens en armor sets natuurlijk, maar er zitten een heleboel unieke in de Network Test die ontzettend fijn aanvoelen. Zo vond ik aan een uithoek een schild met een slang op. Als speciale skill kon ik die slang vanop een aantal meter laten bijten en poison damage aanrichten. Wapens als de Twinblade uit Dark Souls II maken ook een terugkeer en hebben een heleboel nieuwe animaties om beter dan ooit aan te voelen. Ten slotte kan je ook een heleboel Ashes of War en Summon Signs verzamelen. Ashes of War geven nieuwe skills aan je wapens en imbuen die ook tegelijkertijd. Dat betekent dat een zekere skill ook ervoor zal zorgen dat dat wapen op andere stats zal scalen zoals magie als je die wil gebruiken. Summon Signs zijn hulpmiddelen die je leven kunnen redden als je omsingeld wordt door een hoop vijanden of kunnen een afleidingsmanoeuvre zijn in een lastige bossfight. Een van m’n favoriete summont een hoop wolven die rondlopen en voor uitstekende afleiding zorgen. En dan heb ik het nog niet gehad over de dozijnen spreuken, de sleep arrows, de stealth mogelijkheden en meer.

Fenomenaal design

Het design is ook iets dat ik absoluut wat aandacht moet geven. In die 8 uur speeltijd ben ik bijna honderd verschillende wezens of vijanden tegengekomen, wat waanzinnig veel is. Niet alleen dat, maar ik merkte ook dat veel van deze vijanden vaak herkenbaar zijn uit eerdere From Soft-klassiekers. De Tree Sentinel doet enorm denken aan Gyobu uit Sekiro, terwijl de grote krabben uit Dark Souls 3 rechtstreeks zijn overgezet in deze game. Een zekere eindbaas voelde als een beest uit Bloodborne aan en sloeg enorm snel met 2 klauwen. Om nog maar te zwijgen over de ontzettend irritante nieuwe gargoyles die zo snel aanvallen en zich terugtrekken dat ze je altijd een ongemakkelijk gevoel zullen geven.

Qua moeilijkheidsgraad is Elden Ring er zeker niet gemakkelijker op geworden. De hoofdeindbaas van de Network Test, Margit the Fell, is wat mij betreft één van de moeilijkere early game eindbaasgevechten ooit in een From Software-game. Des te meer motivatie om iedere uithoek in de wereld uit te kammen en zo voorbereid mogelijk aan dit gevecht te beginnen.

Summonen en invaden

Een laatste aspect dat ik wou uittesten voor ik Elden Ring vaarwel zei voor een paar maanden, was de multiplayer. Net als in de Souls-games kan je in Elden Ring hulp summonen en kan een andere speler jouw wereld invaden op een cruciaal moment. Verschil is dat je in Elden Ring enkel invaded kan worden als je samenspeelt met een andere speler. Je kan er ook voor kiezen om aan een summoning pool een duel aan te gaan via een rode sign. Het leuke is dat je de volledige open world co-op kan bezoeken met een vriend, maar je zal hier nog steeds items voor nodig hebben. Deze zijn gelukkig makkelijk te craften door verschillende ingrediënten in de wereld op te rapen.

Aantal zorgpunten

Was de Network Test van Elden Ring dan perfect? Helaas niet. Er zijn een aantal problemen die From Software in deze laatste paar maanden voor release best nog kan uitklaren. Ik speelde de demo op de PlayStation 5, en de performantie was niet optimaal. Ik speelde in Performance Mode, waardoor de frame rate prioriteit krijgt op een hogere resolutie. Jammer genoeg kreeg ik nog vaak genoeg framedrops in de spannendste momenten van epische gevechten. Het was behoorlijk merkbaar en storend, dus ik hoop dat From Software hier nog werk van maakt. Je merkt ook regelmatig pop in als je door de grote open wereld loopt. Heel storend vond ik dat niet, maar het is wel gewoon jammer als je voor de rest zo opgezogen wordt in de wereld.

VERWACHTINGEN

Elden Ring was mijn meest geanticipeerde game van 2021, maar zelfs die verwachtingen wist de Network Test te overtreffen. Het is de game die ik altijd wilde, een Souls-game met een levendige, verbluffende open wereld. Overal zijn er boeiende dingen te doen, te bezichtigen en te ontdekken. Je hebt zo ontzettend veel mogelijkheden om iedere encounter op een unieke manier aan te pakken en zo ontzettend veel vijanden die je zullen verbazen met flashy combo’s en onvoorspelbare spreuken. Met nog 5 maanden voor de officiële release heeft From Software genoeg tijd om de technische problemen met de game op te lossen, en dan wordt het moeilijk voor eender welke game om de kwaliteit van Elden Ring te overtreffen.

Elden Ring
Beschikbaar: 25-02-2022
Beschikbaar PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X/S
Gespeeld op PS5

Officiële website

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.