fbpx

“Baldur’s Gate 3 is ook op PS5 een meesterwerk”

Vorige maand kwam Baldur’s Gate 3 uit voor pc en scoorde overal, meer dan terecht, hoge cijfers. Nu is het de beurt aan de consolegamers, toch die met een PS5, om met deze klepper aan de slag te gaan. Doet hij beter, slechter of minstens even goed dan op pc?

Waarom Wel?

Baldur’s Gate 3 komt tot zijn recht op PlayStation 5

Ik laat het verhaal voor wat het is, want dat is natuurlijk identiek aan de PC-versie. Daarom ga ik onmiddellijk over hoe de game speelt op de PlayStation 5, en dat is fantastisch.

Bij het aanmaken van mijn personage kwam de twijfel om de hoek loeren. Met welk personage, ras en klasse ga ik spelen? De keuze is immers enorm uitgebreid. Wie niet te veel tijd wil verspillen kan een origin character kiezen. Dan speel je met een van de personages die je vergezellen in je avontuur als je zelf een personage aanmaakt. Wie wordt het dan? Astarion de Rogue, Shadowheart de Cleric of één van de andere personages. Wie zich wil verdiepen in de wereld van Dungeons & Dragons kan zich volledig laten gaan met het aanmaken van zijn unieke personage.

We moeten er niet al te flauw over doen, maar een game als Baldur’s Gate 3 komt het meest tot zijn recht op PC. Toch heeft Larian Studios in het verleden al wonderen weten te verrichten op de console. Met Divinity: Original Sin en het vervolg Divinity: Original Sin 2 kwamen er in dit genre twee grootmachten uit op console. Ik wist dus min of meer waar ik me aan mocht verwachten.

Speelt fantastisch op PS5

Mijn ervaring met de Divinity-reeks helpt natuurlijk want ik had geen problemen om dit soort game te spelen op console. Met de R3-knuppel controleer je de camera, en dat werkt vlotjes.  Let op, want ik spreek hier voor de gamers die het gewend zijn om dit soort games te spelen op console. Heb je echter de transfer gemaakt van PC naar console dan zal je waarschijnlijk jezelf even de tijd moeten gunnen om de controls onder knie te krijgen.

Tijdens je avontuur krijg je ook een resem tips die echt zeer handig zijn in gebruik. Soms gebeurde het, dat ik al iets had gedaan, alvorens de tip nog op het scherm moest komen, maar dat zijn kleine details. Door het correct gebruiken van de camera kan je er ook voor kiezen hoe je deze game het liefst speelt. Top down size of eventueel een soort van third person mode.

Het bewegen van je party gebeurt net zoals in Diablo IV. Je kan overal terecht met je groep en de map is meer dan overzichtelijk om ervoor te zorgen dat je niet verdwaald geraakt in de gigantische wereld van Baldur’s Gate 3.

Tactische gameplay pur sang

De gameplay is een volledig ander gegeven tegenover Diablo IV dat in juni 2023 verscheen. Wie eerder houdt van actie zal zich meer vinden in de game van Blizzard. Wie houdt van een stevig verhaal waar de dialogen je rond de oren vliegen, waar keuzes een invloed hebben op dat verhaal en houden van een tactisch potje vechten zit aan het juiste adres met de game van Larian Studios.

Dat is voor mij persoonlijk ook het grote verschil met Diablo IV. Het gaat er allemaal tactischer aan toe. De Dungeons & Dragons-invloeden doen natuurlijk ook hun ding. Elk gevecht in deze game is een steekspel en je weet in principe nooit waar je je als speler aan kan verwachten. Kan je het best voor de frontal attack gaan of toch liever de boel even afwachten en je melee fighters voorzien van de nodige bescherming. Het kan allemaal in Baldur’s Gate 3 en dat maakt het zo uniek.

Je moet echt nadenken wat je best kan doen om de vijand zo snel mogelijk naar het hiernamaals te sturen. Met je rogue zomaar een sneak attack uitvoeren is niet mogelijk. Je moet er eerst voor zorgen dat deze er een voordeel uit kan halen, dit kan je dan weer tot zijn recht laten komen door een spell van Shadowheart the Cleric.

Over spells gesproken, dat is ook iets bijzonders in deze game. Elk personage beschikt over heel wat ability’s. Er zijn er die uitgevoerd kunnen worden door een actiepunt te gebruiken, maar je hebt ook krachtigere spreuken die spell slots kosten om te activeren. Vooral bij het begin van de game schoot ik mezelf in de voet door niet te rusten in mijn kamp. Geloof me dat is echt belangrijk in deze game. Op deze manier worden deze slots opnieuw opgevuld en ben je klaar om enkele vijanden tot moes te slaan. Je kan de slots ook opvullen door het gebruik van scrolls die je kan vinden tijdens je avontuur.

Sfeervolle taferelen en omgevingen

Ik hou enorm van dit soort games, dit mede door de sfeer. Vanaf de start tot ik mijn game afsluit geniet ik ten volle van de muziek en sfeer van de game. De prachtige voice overs geven het verhaal een extra dimensie. De game ziet er op PlayStation 5 ook heel mooi uit en je komt doorheen je avontuur op heel wat verschillende plaatsen die ervoor zorgen dat je telkens een mooi schouwspel te zien krijgt.

Het enorme aantal questen dat je kan accepteren en voltooien zijn ook van een bijzonder niveau. Het zalige aan dit soort games is ook het feit dat je niet verplicht bent de questen te accepteren. De keuze die je hebt als speler is absurd. Ook de manier waarop je een quest afhandelt, of een gesprek aangaat met een personage. Je kan ook perfect kiezen welke personages je het liefst bij je wilt hebben in je party, want deze geven ook hun ongezouten mening op de acties die je uitvoert.

Waarom Niet?

Samenspelen met anderen is beperkt

Dit soort games is een avontuur op zich als je dit met vrienden kan spelen. Zeker omdat je heel wat mogelijkheden hebt om elkaar te helpen of elkaar tegen te werken. Op PlayStation 5 heb je wel de mogelijkheid om Baldur’s Gate 3 online te spelen met bezitters van dezelfde console of zelfs in splitscreen. Net zoals bij de Divinity games.

Toch vind ik het zeer spijtig dat het tot hiertoe niet mogelijk is om samen op avontuur te trekken met the fellowship of the PC-gamers. De berichten komen echter wel meer tevoorschijn dat Larian Studios hier een oplossing voor aan het zoeken is. Dus laten we hopen dat we in de nabije toekomst samen op avontuur kunnen gaan.

Baldur’s Gate 3 slokt al je tijd op

Ik heb al enkele echte sessies van Dungeons & Dragons gespeeld en dat is fantastisch, maar als je met je party niet wekelijks kan samenkomen kan de interesse snel vervagen. Helaas was dit met onze groep het geval en ik heb bij Baldur’s Gate 3 ook een soortgelijk gevoel. Je moet tijd hebben om ten volle te kunnen genieten van deze fantastische game.

Ik weet ook wel dat iedereen dit wat voor zichzelf bepaalt, maar als je enkel Baldur’s Gate 3 speelt en dit op dagelijkse basis, dan weet je niet wat je overkomt als speler.

VERDICT

9

Baldur’s Gate 3 is, niet alleen op pc, maar ook op PS5 een meesterwerk. Het verhaal, de personages, de keuzes, de tactische gameplay, alles werkt perfect. Iedereen die een liefhebber is van dit genre moet Baldur’s Gate 3 spelen. Op PS5 kan je de game online spelen met andere PS5-spelers, of in splitscreen op de sofa. Toch vind ik het bijzonder jammer er geen crossplay aanwezig is. De game vraagt ook van de speler heel wat tijd, maar net zoals vernoemd in de review, kan je dit als speler het best zelf bepalen. Ook hier ben ik er steevast van overtuigd dat als je enkel de focus legt op deze game, je het avontuur nog intenser zal beleven. We mogen enorm trots zijn als Belg op Larian Studios, want naast hun fantastische Divinity games, zorgen ze wederom voor een mijlpaal in de wereld der gaming.

Pluspunten
+ Straf verhaal
+ Sfeervolle setting
+ Stemmenwerk
+ Vlotte besturing
+ Enorm uitgebreid op alle vlakken
+ Couch coöp

Minpunten
– Geen crossplay


Baldur’s Gate 3
Beschikbaar vanaf 06/09/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: