fbpx

“Star Wars Jedi: Survivor is beter, grootser en mooier dan zijn voorganger”

Star Wars Jedi: Survivor

In 2019 bracht Respawn Entertainment ons met Star Wars Jedi: Fallen Order één van de beste Star Wars games ooit. Door dit succes kregen ze van EA meer budget om een vervolg te maken, dat nog beter moest zijn dan het origineel. Een bijna onmogelijke taak als je het mij vraagt. Ik dompelde me afgelopen weekend volledig in het Star Wars universum om uit te zoeken of het avontuur nog beter, grootser en vooral of the Force nog voldoende aanwezig is om van Star Wars Jedi: Survivor misschien wel DE beste Star Wars game ooit te maken.

Waarom Wel?

Een verhaal dat boeit

Het verhaal van Star Wars Jedi: Survivor speelt zich vijf jaar na Jedi: Fallen Order af. Cal Kestis is één van de meest gezochte Jedi’s uit de galaxy. Je crew uit Fallen Order is uit elkaar gegaan voor elk hun eigen reden, en de voorbije jaren heb je nieuwe personen leren kennen, waarmee je een nieuw team vormt. De game start vrij dramatich en naargelang je verder komt in het verhaal, begint Cal enorm te twijfelen of het wel allemaal de moeite loont om het op te nemen tegen The Empire. Samen met je trouwe kompaan BD-1 zoek je hulp, waarmee je hoopt dat de twijfel de kop wordt ingdrukt en je sterk in je schoenen staat om het uiteindelijk toch op te nemen tegen The Empire.

Het is natuurlijk enorm aan te raden om eerst Star Wars Jedi: Fallen Order te spelen, want dan zal je nog meer van het verhaal van deze Jedi: Survivor genieten. Ik ga dit voor jullie niet spoilen, want het internet staat er helaas al vol van.

Combat met enorme Force in

Wat Jedi: Survivor uniek maakt is dat je je krachten en mogelijkheden met je lightsaber niet verloren hebt. Je start met enkele mogelijkheden van de Force, zoals pull en push. Je beschikt over enkele skills met je lightsaber. Waar je wel terug aan moet werken zijn de meters van je Force en leven. Die zijn wel terug naar het minimum gebracht, maar kudos voor Respawn Entertainment dat ze er niet voor gekozen hebben om Cal Kestis alles te laten vergeten wat hij geleerd heeft uit het eerste deel.

Wat me een zalig gevoel gaf aan de combat is het feit dat ik de Force effectief voelde. Je aanvallen met je lightsaber hebben nog nooit zo machtig aangevoeld. Dit in combinatie met de Force, zorgt ervoor dat je geniet van de enorme hoeveelheid aan gevechten. Ik speelde Jedi: Survivor op de PlayStation 5 en door het gebruik van de adaptieve triggers kon je de Force ook in je controller voelen. Wilde je sterke tegenstanders naar je toe trekken met de Force, dan voelde je dit enorm hard aan je trigger. Terwijl je gewone stormtroopers met een lichte druk op de knop eenvoudig naar je toe trok.

Geen tijd om je te vervelen

Je zal je onmogelijk kunnen vervelen tijdens je speelsessies met Jedi: Survivor. Naast heel wat rumors, kan je ook aan de slag als bountyhunter en zal je ongelooflijk veel loot kunnen verzamelen. Zo kan je Cal en BD-1 weer voorzien van heel wat nieuwe kleren, onderdelen en dit ondergedompeld in een enorm kleurenpalet. Je kan zelfs haarstijlen en baarden in kisten aantreffen voor Cal, zodat je hem volledig kan omvormen. Laat de nieuwe Jani Kazaltzis in je los zou ik zo zeggen.

Je treft op elke planeet ook hun eigen resource aan, zoals scrols en data packs. Deze kan je in de shops omruilen voor keycards, soundtracks voor in de saloon en wederom heel wat customization opties. Zaadjes zal je ook vinden, die je boven op de saloon kan planten, zodat je je eigen moestuin creeërt. De essence is nog het belangrijkste om te vinden, want hierdoor zorg je ervoor dat je levens -en Forcebalk groter wordt. Wat ook nieuw is zijn de perks, deze kan je afhankelijk van je beschikbare plaats gebruiken, zodat je langer aanvallen kan blokkeren of je steeds een miniem aan health krijgt toegediend.

Ogen en oren worden verwend

Wat voor velen een hekelpunt was in Fallen Order was de map, zelf had ik daar geen last van, maar in Jedi: Survivor hebben ze geprobeerd dit probleem aan te pakken. De map in deze game is voor mij enorm overzichtelijk, het deed me wat terugdenken aan de map uit Returnal, in 3D dus. Het kan zijn dat niet iedereen tevreden zal zijn over het design van de map. Je gaat wel alles mooi terugvinden op de map, zoals rumors, shops en zelfs als je dit instelt in de menu’s de collectibles. Je krijgt ook steeds een mooi overzicht te zien, hoeveel je er nog moet verzamelen en wat voor collectibles je nog moet verzamelen op desbetreffende plaats. Het menu is ook mooi weergegeven en zorgt ervoor dat je alle info mooi kan terugvinden over alle fauna en flora van deze game.

Grafisch is Jedi: Survivor ongelooflijk knap. Het is duidelijk dat deze game puur gemaakt is voor de huidge generatie aan consoles en PC-apparatuur. De actie, de planeten en het leveldesign zien er allemaal zo mooi uit en het klopt ook gewoon. De sfeer ademt langs alle kanten Star Wars uit. Het geluid van de lightsabers, de Force, de muziek, de dialogen tussen de personages en alle details die langs je oren passeren zijn een genot.

Nieuwe combat mogelijkheden

Wat nieuw is in de combat van deze game, zijn de stances. Je zal in totaal over vijf stances beschikken, single, dual wield, double (Darth Maul), crossguard (Kylo Ren) en blaster. Elke stance beschikt ook over zijn eigen skill tree, zodat de combat nog gevarieerder aanvoelt. Je kan wel maar twee stances gebruiken tijdens je avontuur. Wat je wel kan doen is telkens je bij een workbench of meditation point komt veranderen. Hier komt misschien een lichte toets van tacktiek om de hoek kijken om uit te vogelen welke twee stances je best kan equippen voor het volgende gedeelte van de game.

Door deze verschillende stances, zorgt de game ook voor knallers van formaat op je scherm. Cal beschikt over een enorm arsenaal aan finishers en moves. Deze zijn keer op keer een genot om naar te kijken. Je zal ook geregeld een duo vormen met één van de personages die je in je avontuur aantreft. Deze kan je orders geven en op bepaalde momenten tover je een actie op het scherm, waarme je samen met je partner de vijand op hetzelfde moment aanvalt. Oja, later in de game beschik je ook over de Jedi mind trick, zo kan je mounts bestijgen en zelfs vijanden tegen elkaar laten vechten. Hier geniet je toch van als gamer.

Herkenbaar, maar uitgebreider

Zoals je hierboven al kon lezen zijn de meditation points terug, hier kan je rusten, zodat je leven en je stims terug worden opgevuld, maar dan komen alle verslagen vijanden terug. Je kan je skills uitbreiden, die wederom zijn onderverdeeld in survival, lightsaber en Force. Zoals al eerder vernoemd kan je ook hier je stances verwisselen, je kan ook in training ervoor zorgen dat je bepaalde acties beter onder knie krijgt en wat ze nu ook hebben toevoegd is fast travel. Dat is natuurlijk een geschenk uit de hemel, zeker voor de mensen die de game naar honderd procent willen brengen.

Deze game is een semi-open wereld, waarin je opnieuw verschillende planeten bezoekt. Koboh is de eerste grote planeet en zal ook je basis worden. Hier tref je ook een oude bekende aan. Je komt terecht op een plaats die zo goed als dood lijkt, maar doorheen je avontuur zal je personages leren kennen die je naar die plek kan sturen. Zo onstaat er opnieuw leven in de brouwerij en zal je telkens wanneer je terugkeert naar Koboh veranderingen aantreffen. Zo worden er shops geopend, kan je mounts veilig in de stallen plaatsen en is een mogelijkheid om verschillende rumors (zijmissies) te activeren. De Pyloon’s Saloon is the place to be.

Waarom Niet?

I sense a disturbance in the Force

Dat jedi: Survivor mooier, groter en beter is dan zijn voorganger is ondertussen al duidelijk geworden, maar dat zorgt er natuurlijk ook voor dat dit een zware last kan worden voor de prestaties. Helaas werd ik tijdens mijn speelsessies meermaals geconfronteerd met deze gebreken.

Vooral in de performance mode was het soms huilen met de pet op. De framedrops werden op het scherm gesmeten, alsof het niets was. Soms liep ik op bepaalde plaatsen waar ik vijanden tegen me hoorde praten dat ze me gingen afmaken, maar echter zag ik niks. Als je sterft in deze game en je kan terug naar het plaats delict gaan, dan krijg je je verdiende XP terug. Echter heb ik het een aantal keer voorgehad dat mijn verloren XP nergens meer te bespeuren was, terwijl het duidelijk op de map werd aangekaart.

Helaas moet ik hiervoor toch aan mijn eindscore prutsen voor deze anders fenomenale game. Als jullie de gebreken wegdenken, of ze worden hopelijk binnen de korste keren weggewerkt door een patch, dan mag je gerust één punt bij de eindscore tellen. Geloof het of niet, maar dit doet me wederom pijn.

VERDICT

8

Is Star Wars Jedi: Survivor beter, grootser en mooier dan zijn voorganger? Absoluut, afgelopen weekend heb ik enorm genoten van mijn tijd samen met Cal en zijn teamgenoten. Wat een verhaal, hoe prachtig deze game eruitziet, een sfeer dat tot in het detail Star Wars-waardig is, en de actie/combat is van bijzonder hoog niveau. Wat ik zelfs nog vergeten te vermelden ben in de review, is dat het platform-gedeelte van deze game ook schitterend in elkaar zit. De puzzels, het klim -en klauterwerk met Cal, alles klopt. Ik kan me voorstellen dat wie op deze moment de review leest in de war is, want waarom zou ik de game dan geen 9 als score geven? Laten we zeggen dat ik weet hoe Anakin Skywalker zich voelde toen de dark side of the Force in de buurt van hem kwam. De twijfels zijn enorm aanwezig, maar de minpunten wegen helaas iets te zwaar door om een hogere score te geven dan ik nu heb gegeven. Als echter Respawn Entertainment en EA snel met het nodige patchwerk op de proppen komt dan verdient deze Star Wars Jedi: Survivor een hogere score dan nu. May the Force be with you.

Pluspunten
+ Verhaal en sfeer
+ Combat
+ Leveldesign
+ Grafisch dik in orde

Minpunten
Te veel bugs

Star Wars Jedi: Survivor
Beschikbaar vanaf 28/04/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: