fbpx

“Meet Your Maker zou wel eens één van de sleeper hits van het jaar kunnen worden”

Met weinig poeha dropt Playstation deze maand in zijn Plus abo Meet Your Maker. Een game die first person shooting, platforming, base building en rogue-lite elementen met mekaar combineert. In deze review lees je waarom – tegen alle verwachtingen in – deze combinatie van genres een schot in de roos is en waarom MYM één van de sleeper hits van het jaar kan worden.

Waarom Wel?

Groot hoofd, vuile bokaal

Laten we het meest voor de hand liggende onmiddellijk benoemen: het verhaal is van weinig belang in Meet Your Maker. Andere spelers de duivel aandoen, dat is waar het om draait. En oh boy, wat doet de game dat goed. MYM speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Je ontwaakt als de Custodian, op zijn Vlaams is dat “de conciërge”, maar dat klinkt natuurlijk minder cool. In een groezelige bokaal zwemt een veel te groot hoofd met korte armpjes en beentjes.

Het vertelt je dat de laatste overlevenden op aarde strijden om schaarse resources en dat je die alleen kan bemachtigen door hun basis te raiden, door te stelen wat niet van jou is en door te beschermen wat je onrechtmatig verworven hebt. Om je daarbij te helpen heb je een team van klonen te jouwer beschikking. De game valt op te delen in twee grote activiteiten: je duikt in een basis gebouwd door een andere speler of je bouwt je eigen basis. Die leg je natuurlijk vol traps zodat andere gamers het niet overleven. Het doel is om de GenMat (rode gloeiende staven) te stelen om zo je eigen basis te upgraden. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, dat lees je in de volgende paragraaf.

Raid, sterf, repeat

Deze paragraaf is gesponsord door Raid Shadow Legends! Het grootste deel van de tijd zal je in Meet Your Maker doorbrengen met het raiden van basissen gebouwd door andere spelers. Dat doe je in First Person mode en het omvat het vermijden van traps door te platformen en door je wapens – met beperkte ammo – goed in te zetten om vijanden uit te schakelen. De bases worden dus gemaakt door andere spelers en daarin ligt de sterkte maar ook de zwakte van de game, daarover later meer.

Vanuit het wasteland stap je in een basis, die er overigens uitziet als een vuile versie van Minecraft. Eens binnen zal de maker ervan er alles aan doen om je zo snel mogelijk een kopje kleiner te maken. Want die zelfgemaakte basissen zitten vol vallen. Vlijmscherpe staven vliegen je rond de oren, er zijn diepe afgronden en putten gevuld met lava, er openen zich geheime valluiken met bommen in. En alsof dat nog niet genoeg was, vliegen er ook nog schietgrage mutanten rond. Het lijkt wel een kermisattractie in cyberpunk motief.

Als Custodian probeer je samen met je arsenaal aan wapens en je ouwe getrouwe grappling hook om zo snel en veilig mogelijk tot de GenMat te racen. Om je dan als de bliksem uit de voeten te maken met de gestolen loot. Alleen is dat fijn maar met twee is dat een blast. Want ja hoor, je kan Meet Your Maker met z’n twee co-oppen. En geloof me, je zal mekaar nodig hebben want MYM speelt als een rogue-lite en dus maakt veelvuldig sterven deel uit van je raid.

Bouwen om te sterven

Het tweede deel van Meet Your Maker is minder op spannende actie gefocust maar richt zijn vuurpijlen letterlijk op de andere spelers. De game geeft je namelijk de mogelijkheid, door middel van de resources die je verzameld hebt tijdens het raiden, zelf een base te bouwen. En een basis in MYM bouw je maar met één doel en dat is om de andere spelers te kloten (pardon my french).

Met je verzamelde resources kan jij als volleerde Bob de Bouwer aan de slag met een basis die je vol kan gooien met valkuilen. Je krijgt rewards door andere spelers het zo moeilijk mogelijk te maken. Je kan in de buildermode overigens eerst zelf je ontwerp testen om het pas daarna te uploaden naar de Maker servers. Eens online, kunnen alle andere spelers ‘genieten’ van je duivelse creatie. En niets geeft zo’n voldoening dan in replay te bekijken hoe je slachtoffers keer op keer het loodje leggen. Bases of dungeons laten bouwen is niks nieuws maar MYM verheft het wel tot een sadistische kunst.

Ook de progression zit erg scherp in Maker. Als nieuweling word je mondjesmaat begeleid door het hele post-apocalyptische wasteland en neemt de game, zonder aan tempo in te boeten, de tijd om je alle mechanics goed uit te leggen. Want je gebruikt niet alleen je gestolen resources om bases te bouwen, je kan ze ook goed inzetten om je suits en wapens te upgraden. Iets wat naarmate de game en de moeilijkheidsgraad vordert meer dan nodig is.

Waarom Niet?

Komt er een Maker Community?

Meet Your Maker is het soort game dat moet gedragen worden door de creatievelingen in zijn community. Ongetwijfeld zullen er net zoals in andere builders zoals Seven Days to Die of The Forest gekken zijn die honderden uren spenderen aan het bouwen van een reusachtige basis. En het is dat soort dedication dat MYM nodig heeft. Maar wat doe je wanneer die er niet komt?

Dan vrees ik dat de game geen lang leven beschoren is. Het leukste deel is ongetwijfeld het raiden, het neemt ook het minste tijd in beslag. Niet iedereen gaat bereid zijn om talloze uren te investeren in het bouwen van een originele basis. En daarmee zou de game wel eens héél snel héél monotoon kunnen worden. Het is een groot risico maar één dat helemaal geen waarheid hoeft te worden. Hoe meer gamers deze vastpakken en hoe meer er zich toeleggen op het bouwen, hoe leuker de game voor alle andere spelers wordt. Het aspect van community gaming is fantastisch in theorie maar alleen de tijd zal uitwijzen of Meet Your Maker even succesvol kan zijn zoals pakweg een Super Mario Maker.

Technische schoonheidsfoutjes

MYM is niet zonder technische hick-ups. Ondanks zijn snelle laadtijden en degelijke controls verdween af en toe de functionaliteit van een knop. Hierdoor raakte ik vast te zitten in een scherm waardoor ik enkel kon exiten naar het hoofdmenu. Zonder al te veel gevolgen weliswaar.

Daarnaast sloegen de laadtijden ook al eens tilt. Opnieuw, niks gamebreaking eerder een soort van slordigheden. Kleine dingetjes die niet zijn opgepikt tijdens de testperiode maar die ongetwijfeld gepatch worden in een volgende update.

VERDICT

8

Er is niks fijner dan een game te ontdekken die boven je verwachtingen scoort. Meet Your Maker is zoveel meer dan de som van zijn individuele elementen en bewijst dat je ogenschijnlijk onverenigbare genres toch kan samenbrengen. Het tempo ligt hoog en de rewards laten snelle progressie toe. Of Meet Your Maker over een half jaar nog relevant is, dat zal vooral afhangen van de community eromheen. Maar voor nu staat deze game, alleen of met twee, garant voor dikke fun met een sadistisch kantje.

Pluspunten
+ Erg cool design van de wereld
+ Creativiteit en sadisme gaan hand in hand
+ Een toptitel om in co-op te spelen

Minpunten
– Hangt sterk af van de efforts van zijn community
– Technisch hier en daar nog een probleem
– Grafisch geen hoogvlieger

Meet Your Maker
Beschikbaar vanaf 04/04/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

%d bloggers liken dit: