fbpx

“Returnal mag aansluiten aan het rijtje van uitstekende PlayStation pc-ports”

Returnal

Het afgelopen jaar speelde ik Days Gone, Marvel’s Spider-Man Remastered, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales en Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Buiten het feit dat dit pc-ports zijn van PlayStation exclusives, hebben ze nog één ding gemeen: het zijn allemaal meer dan geslaagde ports, en dit op elk aspect. De volgende game die ik onder de loep mocht nemen is Returnal, dat op 30 april 2021 voor PlayStation 5 verscheen en het maximale uit deze console haalde. Of Returnal aan het rijtje van uitstekende pc-ports mag aansluiten en ook het maximale uit mijn pc kon halen, lezen jullie hier.

In deze review nam ik alle pc features onder de loep en bespreek ik louter de technische zaken. Voor een review van de game zelf, verwijs ik jullie graag door naar RoMa’s PlayStation 5-review van de game.

Waarom Wel?

Streling voor het oog

Ik ga meteen met de deur in huis vallen. Returnal is grafisch indrukwekkend. Zelf speelde ik game niet op PlayStation 5 maar ik heb dit wel andere mensen zien doen. Returnal is een game dat er op PlayStation 5 al prachtig uitzag en het maximale uit de console haalde. Op pc gaat de game nog een paar stappen verder. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de vele grafische opties die het spel aanbiedt. Graag overloop ik deze met jullie.

Op vlak van schermoptimalisatie kan er gekozen worden voor Nvidia’s DLSS upscalingstechniek waarbij er scherpere beelden gecombineerd worden met een hogere framerate. Voorwaarde om hiervan gebruik te kunnen maken, is dat je een RTX-videokaart nodig hebt. Wie DLSS inschakelt, kan kiezen uit kwaliteit, gebalanceerd, prestaties of ultraprestaties. Maar ook aan mensen met een AMD Radeon GPU werd gedacht want zij kunnen kiezen voor FSR, dat gelijkaardig is aan DLSS.

Als we kijken naar de belichting, de meest belastende factor voor je GPU, zijn er heel wat onderverdelingen. Zo kan je de kwaliteit van de belichting, de schaduwkwaliteit, ambient occlusion, schaduwen met ray tracing, screen-space reflections en reflecties met ray tracing naar eigen wens aanpassen en in- of uitschakelen.

Ook de omgevingsopties kunnen aangepast worden. Dit houdt in de kwaliteit van de modellen, texturen, volumetrische mist en de deeltjeskwaliteit.

Op vlak van nabewerking tot slot kan scherptediepte, bloom en HDR in- of uitgeschakeld worden. Deze opties hebben geen impact op de prestaties maar zijn louter visueel.

En er is meer

Niet alleen op grafisch vlak worden pc-gamers verwend. Ook volgende eigenschappen maken van Returnal een nog betere game dan het al was.

Er is vooreerst ondersteuning voor twee nieuwe wide resolution formats zijnde Ultrawide (21:9) en Super Ultrawide (32:9). Zelf beschik ik niet over dergelijke monitor waardoor ik deze functie helaas niet heb kunnen testen, maar ze is er wel.

Wie regelmatig pc-games met een controller speelt, moet echt wel overwegen om de DualSense Controller in huis te halen. Returnal maakt ten volle gebruik van de eigenschappen van deze controller waardoor je de intense gevechten écht kunt voelen door de haptische feedback en dynamische trigger-effecten. Zorg er wel voor dat jouw controller via een USB-kabel met je pc verbonden is. Speel je liever met keyboard & mouse, dan zal je met Returnal geen enkel probleem ondervinden. De standaard key bindings zijn zeer goed ingesteld en vragen niet om wijzigingen. Ik vond dat de game zelfs lekkerder speelde met keyboard & mouse omdat het richten en schieten veel vlotter gaat.   

Tot slot zullen de audiofielen onder ons ook tot hun trekken komen in Returnal. De game ondersteunt naast 5.1 en 7.1 surround sound ook Dolby Atmos, dat het beste equivalent is van de 3D Soundscape op PlayStation 5 en dat voor een totale onderdompeling zorgt. Andere audio-opties zijn Auro 3D, dat zorgt voor een realistischer geluidslandschap en tonaliteit, en Resonance Audio, dat zorgt voor meer precisie op geluidsgebied. Voor Dolby Atmos, Auro 3D en Resonance Audio dien je natuurlijk wel over een compatibele headset te beschikken.

Kneedbaar

Dankzij de vele grafische opties is Returnal een game dat op veel pc’s enorm genietbaar zal zijn. Je hoeft dus helemaal niet in het bezit te zijn van de meest moderne hardware om de game te kunnen spelen. Elke grafische setting kan ingesteld worden van laag tot episch en sommige settings zoals ray tracing kunnen volledig uitgeschakeld worden. Elke optie laat ook zien wat de impact zal zijn op jouw CPU, GPU en VRAM-geheugen, wat ik ten zeerste toejuich. Vooral voor gamers met verouderde hardware is dit bijzonder handig.

Returnal heeft ook een eigen benchmarkfunctie maar deze is niet zo betrouwbaar. Toen ik hier gebruik van maakte, behaalde ik resultaten die ik maar moeilijk kon geloven en achteraf bleek ik ook gelijk te hebben. Bij opstart van de game zette ik elke setting op episch, dit in 4K-resolutie en met DLSS ingeschakeld op kwaliteit. Ik wist dat Returnal een bijzonder veeleisende game ging zijn dus ik verwachtte dan ook geen fantastisch resultaat. Toch behaalde ik een waanzinnig goed benchmarkresultaat met een gemiddelde van 109 frames per second (fps), een VRAM-belasting van 6,01 GB en een RAM-belasting van 5,02 GB. Dit leek mij onmogelijk te zijn en toen ik de game begon te spelen, was het werkelijke resultaat ook niet te vergelijken met het benchmarkresultaat. Ik raad dan ook aan om hier niet te veel rekening mee te houden.

Wat was het resultaat dan wel in werkelijkheid? Dat was nog steeds geweldig goed met een aantal fps dat rond de 70 lag maar wel regelmatig onder de 60 zakte. Gezien de veeleisendheid van de game én met ray tracing ingeschakeld op episch, hoeft dit ook niet te verbazen. Het enige dat ik moest doen om framedrops te vermijden, was de resolutie terugschroeven naar 1440p en DLSS op performance zetten. Een andere optie is ray tracing uitschakelen, maar dat is in Returnal voor mij geen optie.

Afhankelijk van de hardware die je hebt, ga je met Returnal met zekerheid een meer dan speelbare ervaring krijgen en dit door de vele aanpassingsmogelijkheden.

Waarom Niet?

Al dat moois vereist stevige hardware

Ook al is Returnal speelbaar voor iedereen, om er het maximale uit te halen dien je over bijzonder sterke hardware te beschikken. En met het maximale bedoel ik gamen op minstens 60 fps in 4K-resolutie met ray tracing ingeschakeld. Zelf beschik ik over een Nvidia GeForce RTX 4080 GPU, een Intel i9 CPU van de 11de generatie en 32 GB aan RAM-geheugen met een kloksnelheid van 3200 MHz. Zelfs met deze hardware moest mijn pc bijzonder hard werken om boven de 60 fps te blijven wanneer ik alle andere settings op ultra zette. Regelmatig kwamen framedrops voor waardoor het aantal fps zakte onder de 60. Om dit te voorkomen schroefde ik de resolutie terug tot 1440p. In deze resolutie kwamen er geen stutters en framedrops meer voor en haalde ik makkelijk rond de 90 fps. Het is dan ook bijzonder jammer dat Nvidia’s nieuwste DLSS 3-upscalingstechnologie niet beschikbaar is in de game en het moet doen met DLSS 2. Deze DLSS 3 werd speciaal ontwikkeld voor de nieuwste 40-series GPU’s en doet in games zoals Cyberpunk 2077 wonderen. Hopelijk brengt een toekomstige patch hier verandering in. Begrijp me niet verkeerd, Returnal ziet er op mijn pc onwaarschijnlijk mooi uit. Maar het kon nog beter.

Het merendeel van de pc-gamers zal niet het maximale uit Returnal kunnen halen en zal moeten kiezen welke grafische optie voor hem of haar het belangrijkste is. Ray tracing uitschakelen zal voor de meesten de beste oplossing zijn. Maar Returnal is zo’n game waarin ray tracing écht fantastisch goed tot zijn recht komt. 

VERDICT

9

Ja, ook Returnal mag aansluiten aan het rijtje van uitstekende pc-ports. Op grafisch vlak is het de meest indrukwekkende pc-game van Sony tot nu toe. Ik heb meermaals met een wauw-gevoel achter mijn scherm gezeten. Om het maximale uit deze game te halen, dien je echter wel over stevige hardware te beschikken. Beschik je hier niet over, geeft de game meer dan genoeg grafische opties om de game toch speelbaar te maken en waarbij het uitschakelen van ray tracing wonderen zal doen. Het is stilaan een zekerheid aan het worden dat elke pc-port van Sony het geweldig goed doet. Volgende afspraak is met The Last of Us Part I. 

Pluspunten
+ Andermaal een geweldige pc-port
+ Grafisch indrukwekkend
+ Werkt perfect met DualSense Controller
+ Veel opties om performance goed te krijgen
+
Audio

Minpunten
– Hoge systeemvereisten om maximale eruit te halen
– Geen DLSS 3

Returnal
Beschikbaar vanaf 15/02/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon op deze aardbol zijn die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

%d bloggers liken dit: