“Sifu is ook op Switch een steengoed vechtspel”

Sifu deelde begin dit jaar rake klappen uit. RoMa had met zijn review voor PlayStation 5 bevestigd dat Sifu een zeer goede game is. Nu is Sifu ook beschikbaar op Nintendo Switch. Ik was enorm benieuwd of hetzelfde niveau kon behaald worden.

Waarom Wel?

Niet zomaar een beat ‘em up

Het verhaal van Sifu wordt weergegeven in een stijl die me deed terugdenken aan de Kill Bill-films. Als kind ben je er getuige van hoe je vader wordt vermoord door vijf louche figuren. Je zint op wraak en dat zullen deze snoodaards na enige tijd snel ondervinden.

Je zal op vijf verschillende locaties heel wat tegenstanders tegen het canvas slaan. Met als kers op de taart steeds een enorm pittig gevecht tegen één van de vijf moordenaars. Het zou wat te simpel zijn als je wat op knoppen moet rammen en met de vingers in de neus het spel uitspeelt. Zoals Bruce Lee ooit zei: “boards don’t hit back“. In het geval van Sifu kan dit wel eens anders uitdraaien.

De dood is een nieuw begin…

Sifu is een enorm uitdagende game. Het is niet zo een typische beat ‘em up zoals Final Fight of Streets of Rage. Als je hier sterft kan je dankzij je magische talisman terug tot leven komen. Je bent echter wat ouder geworden. Wanneer je opnieuw komt te overlijden, kan je wederom terug tot leven worden gewekt, maar dan is de sprong qua leeftijd groter.

Je start eerst met één jaar verschil, maar dat kan al snel oplopen van sterven op een leeftijd van veertig jaar en terug tot leven komen op een leeftijd van zesenveertig jaar. De game is ondertussen toegankelijkerer geworden voor het grote publiek. Zo kan je drie verschillende moeilijkheidsniveaus selecteren. Wanneer je een level uitspeelt en later in de game sterft hoef je ook niet alles opnieuw te doen. Je kan perfect starten bij het begin van dat level.

Leeftijd speelt geen rol

Je kan het verouderingsproces terug naar beneden krijgen door een resem vijanden te verslaan. Op deze manier zorg je ervoor dat je nog niet onmiddellijk naar het hiernamaals wordt gestuurd. Vanaf het moment dat je de gezegende leeftijd van zeventig jaar bereikt kan je beter uitkijken, want dan zal het je laatste beurt zijn om nog wat klappen uit te delen.

Wanneer je ouder wordt zullen je klappen meer schade toebrengen aan de vijanden, maar zal jij ook minder kunnen verdragen. Structure is een zeer belangrijk iets in Sifu. Zowel jij als je tegenstanders kunnen een reeks slagen incasseren, maar aan de hand van een balk, zie je waneer deze structure het gaat begeven. Dan kan het zeer gevaarlijk worden voor beide partijen, want als je dan enkele rake klappen ontvangt of uitdeelt ben je een vogel voor de kat.

Doorheen de locaties zal je geregeld informatie vinden die in latere runs toegepast kan worden. Denk hier aan info over de eindbaas van die locatie of sleutels, codes en kaarten die je kan gebruiken in toekomstige runs. Op deze manier kan je andere wegen bewandelen, een kortere weg vinden om naar de eindbaas te gaan, of sneller doodgaan het is maar hoe je het bekijkt.

Skills that pay the bills

In Sifu verzamel je XP door vijanden te verslaan. Er wordt steeds een score bijgehouden over je progressie doorheen de game. Naast dat heb je ook je leeftijd die belangrijk kan zijn in je leercurve richting het einde van het spel. Op elke locatie kan je beeldjes vinden waar bovenstaande factoren zeer belangrijk kunnen uitpakken.

Bij het aanraken van een beeldje krijg je een menu dat onderverdeeld is in drie delen. Voor je XP, score en leeftijd zijn er nog eens drie verschillende voordelen te selecteren. Hoe beter je het doet, hoe meer keuzes je vrijspeelt. Zo kan je wat health regenereren bij takedowns, vult je focus zich bij parry’s of het ontwijken van aanvallen, of kan je het verouderingsproces naar nul resetten. Bij het vinden van een beeldje kan je wel steeds maar één keuze maken.

Aan de hand van je skilltree zal je heel wat nieuwe dingen kunnen aanleren. Deze skills koop je aan met je zuurverdiende XP. Je kan tijdens je run een skill kopen, maar als je deze meermaals aankoopt zal je hem op een gegeven moment permanent hebben. Als je dan opnieuw begint heb je deze skill sowieso al in je arsenaal zitten. 

Waarom Niet?

Switch krijgt ook klappen van Sifu

RoMa was enorm lovend over de grafische pracht van Sifu op PlayStation 5. Helaas is het voor de versie op Nintendo Switch iets anders. Laten we zeggen dat het er matig tot redelijk goed uitziet. Wat een groter en frustrerender probleem was, waren de framedrops die enorm talrijk waren.

Als dit gebeurt terwijl je het opneemt tegen een meute vijanden kan je ik je wel even vertellen dat niet alleen het verouderingsproces van je personage omhooggaat. Ook dat van mezelf, gekoppeld met mijn frustratiegehalte.

Wat me ook opviel aan Sifu was dat er geregeld lichaamsdelen in de muren of deuren verdwenen. Dit is ondertussen toch al een tijdje geleden dat ik dit nog eens in een game zag gebeuren.

Sifu is een goede game op Nintendo Switch, maar als je de keuze kan maken ben ik er van overtuigd dat de game meer tot zijn recht komt op PlayStation of pc.

VERDICT

7

Sifu is een game die helemaal mijn dada is. Je wordt steeds getest door de game en de progressie in elke run is leerrijk. Het verhaal op zich is niks bijzonders, maar de manier waarop je je wraak uitoefent is van een ander kaliber. Als je deze game speelt moet je accepteren dat je veel zal sterven. Helaas heb ik wel de indruk dat Sifu meer tot zijn recht komt op een pc of PlayStation. De locaties ademen variatie uit en dat doet je als speler ook wel deugd. Sifu is gewoon een zeer goede game, maar er zijn betere platformen op hem op te spelen dan Nintendo’s Switch.

Pluspunten
+ Uitdagende combat
+ Verouderingsproces
+ Variatie in locaties
+ Sfeervol
+
Toegankelijkheid richting groter publiek

Minpunten
Framedrops
– Grafisch minder op Switch

Sifu
Beschikbaar vanaf 08/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Switch / PC
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.