fbpx

De griezeligste horrorfilms volgens de Pragalicious redactie

Happy Halloween! Die tijd van het jaar waarop er lekker mag gegriezeld worden. Deze Amerikaanse traditie is de laatste jaren overgewaaid naar Europa en niet alleen maken game publishers daar handig gebruik van ook de bioscopen en streamingsdiensten zetten hun bloederigste beentje voor. Heb je nog geen plannen? Dan helpen we je alvast met het vullen van een angstaanjagende filmavond.

The Exorcist (1973)

De moeder der horrorfilms en ook na negenenveertig jaar nog steeds de meest angstaanjagend. De effecten mogen dan wel wat verouderd zijn, sommige beelden blijven permanent op je netvlies gebrand. Deze klassieker was niet alleen een commerciële triomf.  De film werd voor maar liefst tien Oscars genomineerd en mocht zich een halve eeuw lang de meest succesvolle horrorfilm allertijden kronen. Wie zijn Halloweennacht dus wil aftrappen met een oerdegelijk klassieker zit gebeiteld met The Exorcist.

Hereditary (2018)

Het boegbeeld van het zogenaamde elevated horror subgenre en een film die niemand onberoerd laat. En daar zit het geflipte einde zeker voor iets tussen. Het is er ééntje dat je haat of waar je enorme fan van bent. De debuutfilm van Ari Aster staat bol van de symboliek en de opnames waren zo intens dat hoofdrolspeler Alex Wolff er posttraumatisch stresssyndroom aan overhield. Wie houdt van bloedserieuze horrorfilms moet Hereditary zeker een kans geven.

The Conjuring (2013)

Wanneer paranormale detectives Ed en Lorraine Warren een opdracht krijgen om het landhuis van een rijke familie te onderzoeken, stoten ze op een ongekend bovennatuurlijk kwaad. Losjes gebaseerd om het echte leven van de Warrens en dat maakt de film er alleen maar griezeliger op. In de Filipijnen gingen bioscopen zelfs zo ver dat ze priesters inhuurden om bezoekers te zegenen. Er beweerden namelijk vele van hen dat ze een kwaadaardige aanwezigheid voelden. Ook de set werd tijdens de opnames geplaagd door allerhande onverklaarbare verschijnselen. Er zouden nog twee vervolgen worden gemaakt en tal van spin-offs, maar het origineel blijft één van griezeligste ooit.

The Shining (1980)

Gebaseerd op het boek geschreven door horror icoon Stephen King en geregisseerd door filmlegende Stanley Kubrick. Veertig jaar na zijn release blijft The Shining toonaangevend voor de popcultuur. Zo werden verwijzingen naar deze klassieker opgenomen in de onder andere The Simpsons, Family Guy en recentelijk in Big Mouth. Net zoals Hereditary is niet iedereen ongehavend uit de opnames gekomen. Shelly Duvall zat er niet alleen mentaal maar ook fysiek volledig door. Ze kreeg angstaanvallen op de set en zou uiteindelijk in een depressie belanden. Haar performance is er één voor de geschiedenisboeken maar de prijs die ze er voor betaalde is ongetwijfeld te hoog.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Toen regisseur Tobe Hooper werd gevraagd hoe hij op het idee kwam om zo’n gruwelijke horrorfilm te draaien antwoordde hij droogjes: ‘Ik stond met Kerst aan te schuiven in de supermarkt en vroeg me af hoe ik door die meute winkelende gekken zou geraken. Mijn oog viel op de kettingzagen…’ Geen horrorlijst is volledig zonder deze classic. Een film zo gruwelijk dat Finland besloot hem te verbieden.  Er zouden nog tal van sequels volgen maar geen enkele kan het niveau van dit origineel benaderen.

Get Out (2017)

Naast The Exorcist is Get Out één van de weinige horrors die genomineerd werden voor een Oscar. En dat zegt veel over de kwaliteit van de film. Niet alleen de critici wisten hem te smaken ook het publiek trok massaal naar de bioscoop om te kijken naar deze aanklacht tegen racisme. Want Get Out is vooral meer dan een simpele griezelprent. Het legt één van de pijnpunten van de Amerikaanse maatschappij bloot. Bovendien brengt Jordan Peele die boodschap met erg veel humor en dat maakt dat Get Out één van de beste films van 2017 was.

Halloween (1978)

Op het einde van de jaren zeventig zou regisseur John Carpenter een horror icoon creëren dat 40 jaar later nog steeds sequels zou opleveren. Momenteel draait Halloween Ends nog in de meeste bioscopen en dat is een goeie reminder dat er niks boven het origineel uit 1978 gaat. Een interessant weetje is dat het griezelige masker van Michael Myers gebaseerd is op het gezicht van William Shatner. Je weet wel, Captain Kirk uit Star Trek. De man kon er allerminst om lachen. Wie zijn Halloweennacht graag vult met genre klassiekers mag deze niet vergeten.

Sinister (2012)

Eind 2020 werd er een wetenschappelijk onderzoek gehouden onder een 250tal ‘slachtoffers’. De groep zou worden blootgesteld aan de gruwelijkste horrorfilms en op basis van hun hartslag zou dan gemeten worden welke film de meeste impact op hen had. En ja hoor op nummer één staat Sinister. Wanneer een true-crime schrijver – vertolkt door Ethan Hawke –  een doos home-video’s vindt, gaan de bovennatuurlijke poppen aan het dansen. Deze kan je beter bekijken met de lichten aan.

Insidious (2010)

De ergste nachtmerrie van ouders is zonder twijfel dat er iets zou gebeuren met hun kind. Insidious speelt daar aardig op in. Want in de film moeten pa en ma Lambert hun comateuze zoon beschermen tegen een boosaardige geest. De beste horrorfilms zijn vaak degene die inspelen op reële angsten en dat doet Insidious erg goed. Dit is trouwens ook de perfect horrorfilm om samen met je tieners te kijken.

IT (2017)

Deze remake van de gelijknamige film uit 1990 en gebaseerd op het boek van horrorschrijver Stephen King is het bewijs dat er toch goeie remakes bestaan. Het overtreft moeiteloos het origineel op alle vlakken en het publiek trok dan ook massaal naar de bioscoop om deze te bekijken. Nadat The Exorcist veertig jaar lang de titel van meest succesvolle horrorfilm mocht dragen, is nu dus It aan de beurt. Fans van Stranger Things mogen deze niet missen! 

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

%d bloggers liken dit: