fbpx

Call of Duty heeft minst aantal spelers sinds 2019, blijkt uit kwartaalcijfers Activision-Blizzard

Call of Duty MW

De kwartaalcijfers voor Activision-Blizzard zijn binnen en ik vermoed dat ze daar bij de Amerikaanse publisher niet blij zullen zijn. Niet alleen maakte het bedrijf 28% minder winst vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zijn populairste franchise – Call of Duty – verliest een aanzienlijk aantal spelers.

Na een recordaantal spelers in maart 2021 lijkt de Call of Duty-trein serieus te vertragen. Waar de franchise over verschillende platformen en titels heen op een mooie 150 miljoen actieve spelers kon rekenen, zakt dat aantal nu vlotjes onder de 100 miljoen met 94 miljoen. Dat is het laagste aantal Call of Duty-spelers in drie jaar.

Voor de duidelijkheid: het aantal spelers wordt geteld aan de hand van het aantal actieve Activision-accounts die in Call of Duty-games aanloggen. Het succes van de games een dik jaar geleden was vooral te danken aan het geslaagde Warzone, dat tevens gratis te spelen is, en Black Ops: Cold War. We wisten al dat de meest recente titel Vanguard op heel wat minder bijval kon rekenen.

De Call of Duty-franchise lijkt een toonbeeld voor een diepliggend probleem bij Activision-Blizzard. Vergeleken met de kwartaalcijfers voor dezelfde periode vorig jaar maakte de Amerikaanse publisher maar liefst 28% minder winst. Ook de Blizzard-kant van het bedrijf tekent teleurstellende cijfers op met een verlies van 12% aan actieve spelers verspreid over verschillende games als World of Warcraft, Hearthstone, StarCraft II, Diablo III en Overwatch. Zelfs de lancering van de eerste Diablo-game sinds lang – Diablo Immortal op mobile en pc – kan hier het leed niet verzachten.

Het doet in ieder geval vooruit kijken naar de grote titels die in de pipeline zitten bij de publisher. Nieuwsgierig blikken we vooruit naar Call of Duty: Modern Warfare 2 en een vervanger voor Warzone als battle royale-element. Blizzard zal het van Overwatch 2 moeten hebben, dat free-to-play wordt en in oktober lanceert. Verder zal daar Diablo IV in 2023 het tij moeten keren.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

%d bloggers liken dit: