“As Dusk Falls vertelt een sterk verhaal, maar is niet perfect”

As Dusk Falls

Iedere beslissing die je maakt in je leven, heeft geleid tot wie je nu bent en wat je nu doet. Zelfs het feit dat jij nu deze review van As Dusk Falls zit te lezen, wil wellicht zeggen dat je ooit investeerde in een Xbox of pc, of dat je laaiend enthousiast bent over Telltale-games, Supermassive-titels of zelfs Life is Strange. As Dusk Falls is een game over die samenkomst van toevalligheden. Is het ook een game die jij een kans moet geven? Je ontdekt het hier.

Waarom Wel?

Welkom in Two Rock

De familie Walker beslist om elders een nieuw leven op te bouwen, maar wordt tijdens hun grote oversteek van de baan gereden in het woestijnstadje Two Rock. Tegelijkertijd besluiten de drie gebroeders Holt om hun geluk te beproeven met een inbraak bij Two Rock’s corrupte sheriff. Omstandigheden brengen beide gezinnen samen in het Desert Dream Motel, waar de gebroeders Holt onder andere het verhuizende gezin Walker gijzelt.

As Dusk Falls belicht beide kanten van deze interactie, enerzijds door de ogen van Vince Walker, die net aan de deur werd gezet als mechanieker bij een luchtvaartmaatschappij na een incident dat in een heuse rechtszaak zou kunnen uitmonden. Anderzijds door Jay Holt, het jonkie van de familie die net meerderjarig werd en met een bang hartje in het sleeptouw van zijn broers wordt meegenomen.

Sterke cliffhangers

Aan de hand van zes afleveringen wordt een verhaal uit de doeken gedaan met een verslavend goed gevoel voor ritme. Als je aan een aflevering van As Dusk Falls begint, zul je moeilijk kunnen stoppen voor de conclusie van die episode. En dan wordt je wellicht met zo’n sterke cliffhanger geconfronteerd dat je meteen weer door wil.

Als een choose-your-own-adventure-game kan As Dusk Falls tellen. Je krijgt een hoop (vaak split-second) beslissingen voorgeschoteld die een drastische impact kunnen hebben op het verdere verloop van het verhaal. Kleine nuances kunnen op termijn grote gevolgen hebben in. Heerlijk is hoe je aan het einde van iedere aflevering een overzicht krijgt van de vertakkingen in het verhaal die jij met jouw acties gevolgd hebt. En zo wordt je meteen ook geconfronteerd met zoveel andere vraagtekens over hoe jouw versie van dit verhaal misschien anders had kunnen lopen. Dat schreeuwt zonder twijfel om een replay.

Geloofwaardige cast

Een spel met zo’n sterk verhaal staat of valt bij z’n cast. Wie de acteurs van deze As Dusk Falls opzoekt, zal geen iconische namen tegenkomen. Dat neemt niet weg dat het stemmenwerk in deze game subliem is en de weinig geanimeerde artstyle toch meer tot leven doet komen dan je eerst zou verwachten. Het helpt dat ieder personage, zelfs de eerder secundaire karakters, een mooi uitgewerkte achtergrond lijken mee te hebben.

Developer Interior Night voelt ook zeer goed aan hoe ze personages in een verhaal moeten schrijven, zonder deze geforceerd te laten aanvoelen. Menig videogame kent een verhaal waarin enkele personages geforceerd werden omdat ze er ogenschijnlijk in ‘moesten’. Niet zo met As Dusk Falls. Iedere interactie voelt geloofwaardig en iedere conversatie zegt net genoeg om de rol van iedereen in het verhaal te begrijpen.

Samen uit, samen thuis

Als je dan toch voor een replay gaat, waarom dan niet meteen met familie of vrienden aan jouw zijde? As Dusk Falls onderscheidt zich namelijk van genregenoten met een robuuste co-op multiplayer-functie. Hierin kun je lokaal tot wel vijf spelers samen spelen in couch-co-op, of online tot acht spelers. Kan niet iedereen er fysiek bij zijn? Dan kun je zelfs opteren voor een hybride vorm waarin een deel van de spelers lokaal speelt en een ander deel online aansluit.

Hiervoor werkte ontwikkelaar Interior Night een companion app uit die als controller fungeert. Zo kun je ook zonder Xbox-controller, klavier en muis of gamepad op pc aansluiten.

Iedereen klaar om mee te spelen? Dan kunnen de discussies over de uiteenlopende beslissingen in de game beginnen. Samen timmer je aan het verhaal van de families Walker en Holt. Fijn voor backseat gamers zoals partners, kinderen of huisgenoten die doorgaans niet actief kunnen deelnemen aan jouw playthroughs.

Waarom Niet?

Schrijvers, wat doen jullie nu?

As Dusk Falls brengt een behoorlijk sterk verhaal, waaraan je voelt dat de makers een geloofwaardige situatie trachten neer te zetten. Het wordt moeilijk om uit spoiler-territory weg te blijven om dit punt heel hard te maken, maar laten we zeggen dat er ondanks deze stijl enkele zaken in de game gebeuren die weinig geloofwaardig overkomen. Bepaalde acties die in het spel genomen worden voelen eerder als buikgevoel van de schrijvers aan dan dat er echt grondige research naar gijzelsituaties als deze werden gedaan. Meer ga ik er niet over zeggen, maar wie de game speelt zal wellicht begrijpen waar ik op doel.

As Dusk Falls durft soms ook wel een beetje in clichés te vervallen. Denk aan de tough-guy cop en de loose canon in de bandietenbende. Sommige personages die cliché overkomen krijgen aan de hand van flashbacks wel de nodige achtergrond mee om je iets meer oké te maken met zijn of haar gedrag, maar dit is lang niet altijd het geval. Waar de game sterk uit lijkt op het maken van ‘impact’ met z’n verhaal, rijdt het soms wat hoeken af in dit opzicht.

Emotie

Het meest opvallende aan As Dusk Falls is zonder twijfel de artstyle. Geen vloeiende animaties hier, eerder een comicbook-style shot-per-shot aanpak. Hoewel dit een intrigerende beslissing is, kon deze mij nooit helemaal bekoren. Het probleem is dat je in sommige scènes graag de emotie van een personage z’n gezicht wil kunnen aflezen tot in de kleinste details. De acteurs van deze game krijgen in deze de kans niet om op die manier het beste van zichzelf te tonen, omdat ze enkel aan de hand van stills in beeld worden gebracht. Daardoor missen sommig scènes voor mij wat impact.


Deze artsyle breekt voor mij zelfs soms wat de sfeer die de makers soms trachten neer te zetten. Gelukkig komt de goede sounddesign en ijzersterke voice acting hier tot de redding. Interior Night komt daardoor in mijn ogen weg met deze artistieke beslissing, maar ik hoop ten zeerste dat ze voor hun tweede game alsnog voor een iets meer geanimeerde stijl kiezen.

VERDICT

8

As Dusk Falls vertelt een sterk verhaal waarin je impactvolle beslissingen neemt die je steeds doen hunkeren naar meer. Het debuut van Interior Night als ontwikkelaar kan zeker tellen. Fijn is dat je deze game met tot wel acht personen tegelijk kan spelen, online of offline. Enkel de artstyle en enkele ongefundeerde beslissingen van de schrijvers zijn hier en daar een domper op de vreugde. Desalniettemin een aanrader voor gamers die van choose-your-own-adventures houden.

Pluspunten
+ Sterk verhaal
+ Top geacteerd door de voice cast
+ Gedreven door impactvolle beslissingen
+ Om in één ruk uit te spelen
+ Uitgebreide multiplayer features, zowel lokaal als online

Minpunten
– Soms wat clichés in het verhaal
– Vreemde writing choices
– Artstyle wist me nooit te overtuigen

As Dusk Falls
Beschikbaar vanaf 19/07/2022
Beschikbaar op Xbox Series X|S / Xbox One / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.