“F1 22 bevat te weinig waardevolle toevoegingen ten opzichte van vorig jaar”

F1 22 Formule 1 Formula 1

2022 is een kantelpunt in F1. De wagens zijn dit seizoen beduidend anders qua ontwerp en de alleenheerschappij van Mercedes lijkt na jaren eindelijk voorbij. Maar ook in-game kan je een nieuwe wind gewaarworden. Dit is het eerste jaar waarin Electronic Arts écht haar stempel op de F1-reeks drukt. Als dat maar goedkomt.

Waarom Wel?

Meesters van de Formule 1

Codemasters staat nu al jarenlang synoniem voor virtueel Formule 1 racing. Met F1 22 is deze developer dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Voor een leek die vanop afstand denkt dat alle F1-wagens op elkaar lijken en een gelijkaardig rijgevoel hebben is deze game een eye-opener. Iedere wagen laat zich op zijn eigen manier besturen en voelt significant anders dan die van een ander team.

Zo zul je met Williams Racing een pak meer uitdaging en technische problemen ervaren dan bijvoorbeeld met Red Bull. En strijd je met een McLaren eerder voor een best-of-the-rest titel dan een podiumplaats.

Mijn conclusie is dat de wagens over het algemeen een tikje beter handelen vergeleken met de bolides in F1 2021. Heeft dit met de implementatie van de nieuwe car regulations te maken? Geen idee, maar het valt op dat ik nu zonder al te veel moeite door de smalle straten van Monaco kan sjeezen waar ik met dezelfde assists vorig jaar meermaals de vangrail van dichtbij mocht inspecteren.

Racesim voor iedereen

Er zijn maar weinig developers die het uitwerken van een toegankelijke racesim zo goed in de vingers hebben als Codemasters. Jaren van ervaring resulteert in een game waar je als beginneling snel mee uit de voeten kan, terwijl F1-veteranen de nodige uitdaging kunnen verwachten. Zoals steeds kun je weer zeer granulair de assists en simulation settings naar je eigen hand zetten om zo je eigen moeilijkheidsgraad te creëren.

Geen nood aan een racing line die je de weg toont? Uitschakelen die handel. Break assist net iets te aanwezig? Zet die dan een niveautje lager. Te trage reflexen voor een manuele start? Dan zet je gewoon de nodige assist weer aan.

Het fijne is dat je zo gradueel progressie kan opbouwen en Codemasters de complexe F1-sport in een easy to learn, hard to master format weet te brengen. Voor absolute beginners kun je racen met een wagen die quasi autonoom rijdt. Puristen kunnen dan weer de complexiteit en fysische eigenschappen van een echte F1-bolide benaderen. Ongeacht hoeveel assists je ook hebt aanstaan, iedere keer wanneer je een stapje dichter komt bij unassisted driving, voel je weer een streepje trots.

Racen op de tracks van het moment

In 2022 verwelkomen we enkele nieuwe en terugkerende tracks op de racekalender. Dat maakt een nieuwe F1-game altijd een fijne zaak, want het ene parcours voelt als thuiskomen en het andere vormt een geheel nieuwe uitdaging. Dit jaar is het aan fans om intiem te worden met de kronkels en bochten van Miami, dat voor de eerste keer in de lijst zit. Daarnaast kunnen gamers ook voor het eerst sinds jaren over Canadees asfalt sjezen in Montréal.

Zoals steeds zijn de tracks in deze F1 22 waarheidsgetrouw nagebouwd en om duimen en vingers bij af te likken.

DualSense is een meerwaarde

Hoewel de game ook  op Xbox en pc verschijnt, kan ik de PlayStation 5-versie warm aanbevelen. Gamers die niet opteren om met een stuur en pedalen-setup de spelen krijgen op dit platform namelijk de toegevoegde waarde van een DualSense-controller met precieze vibraties en een slim gebruik van force feedback.

Net als in F1 2021 helpt PlayStation’s controller om je in de game te betrekken. Al snel pas ik mijn rijstijl aan op basis van de feedback die de triggers me geven. Zo weet ik wanneer ik te snel een bocht in gevlogen ben of als ik te gretig op de gas ben gaan staan na de apex te kussen. De DualSense was zelfs zo’n meerwaarde dat het voor mij zeer moeilijk was aan te passen naar de Xbox controller toen ik de previewbuild op pc speelde enkele maanden geleden.

Toegegeven, die-hard fans opteren voor een racestuur en daar vallen de voordelen van de DualSense helemaal weg. Ook kunnen PlayStation-gamers niet aan de slag met de VR-versie van de game, die een hele meerwaarde zou betekenen voor fans die voluit voor simulatie opteren. Desalniettemin blijf ik onder de indruk van de fijne spelervaring met controller.

Waarom Niet?

Het leven is om zeep

Wie ooit al een F1-game van Codemasters gespeeld heeft zal bij bovenstaande weinig vernieuwing opmerken. Alle pro’s aan deze game zijn dan ook elementen die fans intussen al jaar en dag gewend zijn. Wat dan met de nieuwigheden? Er was een hoop te doen rond F1 Life: een soort lifestyle modus waarin gamers zich een stapje dichter kunnen wanen bij het rijkelijke leven van een professionele racepiloot.

Wie enkele weken geleden mijn finale hands-on preview van deze nieuwe modus las, weet dat ik weinig onder de indruk was. Cru gesteld is Life een lege doos waar je als gamer weinig nood voelt er tijd nog geld aan te hangen. Kort door de haarspeldbocht: Life is een online trofeeënkast waar je kan stoefen met alle prijzen die je gevonden hebt. Je vindt er al jouw accolades terug.

Dit alles wordt gepresenteerd in een soort luxewoonkamer waar jouw vrienden ook in kunnen komen rondhangen. Dit is niet meer dan een soort achtergrond van het menu waarin je door de verschillende verwezenlijkingen van je kompaan kan bladeren. Die achtergrond kun je pimpen met uniek meubilair dat je kan vrijspelen of kopen voor Pitcoins. Maar het blijft me een raadsel waarom je dat zou doen, want je kan niet eens rondlopen in die ruimte. Het is alsof je een geanimeerde screensaver aan het pimpen bent.

Toch niet zo super, die supercars

Het enige potentiële lichtpuntje in de Life-mode is de mogelijkheid om supercars vrij te spelen. Voor deze hoef je tot noch toe niet te betalen, maar kun je vrijspelen aan de hand van tokens die je aan de hand van in-game challenges verdient. Op zich zijn er niet zeer veel van die wagens om vrij te spelen, waardoor je al snel aan de limiet zit. Aan acht tokens – dat is hoeveel wagens je kan vrijspelen –  zit je snel. Wie de Champions Edition koopt krijgt als bonus ook twee Safety Cars om mee te spelen, maar deze zijn in mijn ogen ook niet echt de investering waard.

Je kan namelijk met de supercars rijden, maar je merkt al snel dat je hier geen plezier uit zal putten. Eerst en vooral kun je niet met de wagens tegen elkaar racen, waardoor je beperkt blijft tot time trials en Pirelli Hot Laps. Die laatste zijn een reeks challenges zoals driften met de wagens of een moeilijk parcours aan een specifieke gemiddelde snelheid afleggen. Klinkt fijn mochten de wagens ook aangenaam handelen. Hier valt deze toevoeging echter hard door de mand, aangezien de wagens telkens niet zeer responsief aanvoelen noch toegankelijk te besturen zijn. Mij lijkt het sterk dat een McLaren Artura een rijgevoel heeft die ik ook met mijn Skoda Octavia biedt op een sneeuwrijke winterdag.

Toegegeven, iedere supercar voelt een tikje anders aan om te rijden, maar zelfs als ze waarheidsgetrouw zouden aanvoelen blijft de vraag: waarom met zo’n auto de track op gaan in een game waar je met volwaardige racemonsters kan rijden. Een Mercedes AMG GT aan topsnelheid voelt nog steeds als een slak aan vergeleken met een Silver Arrow die tegen 300 km/u voorbij flitst. Tel daarbij een gebrek aan schademodel en je supercar zal snel weer geparkeerd worden.

Weinig waardevolle toevoegingen

Moet er dan echt veel vernieuwing zijn om F1 22 een goede game te maken? Nou, nee eigenlijk niet. Het spijtige aan de zaak is gewoon dat alle toevoegingen deel lijken uit te maken van een poging om meer centen uit deze franchise te slaan. Er is echter weinig reden om tot microtransactions over te gaan als je het mij vraagt.

Het voelt ook wat stom aan dat zelfs wanneer je een season pass koopt, merkkledij niet onder unlockables vallen. Die moet je apart vrijkopen, wat onnozel lijkt aangezien je het merendeel van de tijd in een wagen zit en dus die casual kledij niet zal zien. Die zie je enkel in de Life mode, en daar heb ik al voldoende over verteld, me dunkt.

Als ik dan terugkijk naar F1 21 met een volwaardige single player campaign, verwateren de toevoegingen aan de franchise in deze editie. Wel fijn is dat het spel nu enkele raceformats zoals de sprint races en de formation lap in het geheel opneemt. Ook krijg je nu veel meer inzichten in practice sessions die je helpen nog beter te worden. Al bij al zalf op de wonde voor een game die verder amper meer – of zelfs minder – biedt dan z’n voorganger.

VERDICT

7

Wanneer mensen me vragen of de nieuwe F1 z’n centen waard is, slaat de twijfel me op het lijf. Er zit zeker vooruitgang in deze jongste telg in de F1-reeks, maar als je niet zozeer wakker ligt van de car handling in F1 21 en nieuwe tracks als Miami en Canada je koud laten, is er weinig noemenswaardig te vermelden. F1 Life is een lege doos en de supercars een goede mop. En toch weet ik me urenlang te amuseren met deze titel, puur omdat de basis – het racen en uitbouwen van je wagen/team – zo goed zit.

Pluspunten
+ Codemasters blijft heer en meester van F1 simulatie
+ Enorm diepgaande customization van rijervaring
+ Wegligging van de wagens voelt nog iets beter aan
+ Fantastische DualSense-implementatie

Minpunten
– F1 Life mode is een lege doos
– Supercars zijn niet zo super
– Al bij al weinig waardevolle toevoegingen

F1 22
Beschikbaar vanaf 01/07/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.