fbpx

“Codemasters is dé meester in het vertalen van de F1-sport naar een game”

F1 22 Formula 1 2022

Toen EA aankondigde dat het Codemasters overnam, vreesden fans van F1 het ergste. Zou de ontwikkelaar van hun geliefde racegame nu ook z’n ziel verkopen in ruil voor overbodige microtransacties? In F1 21 bleef dat soort ongein, op een season pass na dan, vooralsnog uit. Iets waar de Life Mode in F1 22 verandering in brengt. Is dat dan echt zo erg? Ik nam alvast een kijkje.

EA was zo lief ons een preview build toe te sturen van de aankomende F1-game, specifiek om Life Mode en de career modi aan de tand te voelen. De toon was al meteen gezet toen ik de game voor een eerste keer opstartte en de lyrics ‘money, power, Gucci, fame’ me verwelkomden. Een serieuze U-bocht van de eerder klinische stijl uit voorgaande F1-titels. Spontaan springt de belofte die EA maakte met de Life Mode me in het hoofd: deze modus moet de speler een blik bieden op de lifestyle die achter F1 schuilt. Mja …

Supercar in de living

Bon, eerste indrukken zijn er om te vergeten. Dit blijft uiteindelijk een racegame en daar horen wagens bij. Dat is iets waar je in de Life Mode ook van mag genieten met de verschillende supercars die je kan unlocken. Fijn is dat ik meteen een token kreeg waarmee ik eentje kon vrijkopen. Prompt pronkte de Mercedes AMG GTR Black Series in mijn woonkamer.

Dat lees je goed, in mijn woonkamer. Want da’s wat F1 Life uiteindelijk is. Een woonkamer waarin je kan hangen met vrienden om met je unlockte gear te pronken. Jouw avatar en die van je bezoekers hangen lekker onderuit in de zetel in een ruimte waar je zelf het meubilair kiest. De kleren om je lijf en accessoires kun je uiteraard allemaal kopen van merken zoals Puma, Kickers en Beats. In de woonkamer staat onder andere een trofeekast waar anderen jouw prijzen kunnen bewonderen. En jouw vrijgespeelde supercars dus ook.

Uitje naar de racetrack

Gelukkig kun je die supercars ook meenemen voor een plezierritje op één van de circuits van de game. Dat kan ofwel in Time Trial-modus, ofwel in de Pirelli Hot Lap mode, waarin je verschillende soorten challenges moet uitvoeren. De wagens an sich zien er uiteraard heerlijk uit. Wie droomt nu niet weg bij een Maclaren 720S? Codemasters deed zelfs de moeite om het interieur mee de modellen, zodat je in cockpit view kan rijden.

Het probleem is het rijden zelf. Misschien is het omdat je in de game met de meest geavanceerde snelle wagens rondflitst, maar de supercars voelen in verhouding echt wel zeer log aan. Hun remafstand is ook beduidend anders en ze gaan net iets loomer de bocht om. Dat maakt deze bolides eigenlijk niet echt een groot genot om mee te rijden in deze game. Reken daarbij een ontbrekend schademodel (in deze versie alleszins) en je zal al snel terug in de cockpit van een F1-wagen zitten.

Alles mag, niets moet

Het goede aan de zaak is dat je wel alle supercars – op twee na die je enkel bij de Champions Edition krijgt – zonder een cent uit te geven kan unlocken. Dat maakt het enige écht aantrekkelijke aspect van de Life Mode voor autoliefhebbers meteen ook een leuke meevaller. Verder valt de Life Mode tevens vlotjes te negeren, als je niet bereid bent de geldbuidel open te trekken voor cosmetics. Ik ga me er alvast niet aan wagen.

Waar ik me wel weer aan ga wagen, zijn de career modi van deze game. De klassieke waarin je als chauffeur van nul af start en vanuit F2 kan doorgroeien naar F1 blijft standaard. Hier vind ik het ergens wel jammer dat er geen realistische variant bestaat waarin je niet meteen voor de beste teams op de grid kan kiezen, maar echt moet opbouwen. Maar soit, wie wil kan dat pad voor zichzelf kiezen door pakweg bij Haas F1 te starten.

From zero to superteam

Een klein nieuwigheidje met noemenswaardige impact zit in de My Team-modus, waarin je naast chauffeur ook team manager bent. Hier introduceer je zelf een nieuw team op de grid en manage je de uitgaven op vlak van chauffeurs, power unit en upgrades. Deze keer kun je kiezen of je echt van nul start, of al een midfield team bent, of zelfs al meedingt voor de titel. Iedere optie biedt je een ander budget en andere credibiliteit, waardoor je soms al betere chauffeurs in je rangen kan laten aansluiten.

VERWACHTINGEN

Ik heb een kleine zestal uurtjes in deze preview build doorgebracht en kan enkel concluderen dat de Life Mode niets voor mij zal zijn, maar dat de game verder dezelfde appeal behoudt als z’n voorgangers. Codemasters is werkelijk meester in het vertalen van de F1-sport naar een game. Ik moet dan ook zeggen dat het spel me weeral beet heeft. Ik kan niet wachten op de release binnen twee weken om tegoei aan m’n driver career te starten.

F1 2022
Beschikbaar – 28-06-2022
Beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One,
Xbox Series X, pc
Gespeeld op PC

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

%d bloggers liken dit: