“Codemasters heeft met F1 2021 opnieuw een uitstekende en uitdagende racegame afgeleverd”

Max Verstappen en Lewis Hamilton vechten al enkele weken een verhitte strijd uit in het recente Formule 1-seizoen. Iets waar ik als motorsportliefhebber alleen maar blij om kan zijn want de overheersing van Mercedes begon wel héél erg saai te worden. Gelukkig kunnen we reeds enkele jaren zelf voor de actie zorgen in de F1-games van Codemasters.

Sinds dit jaar werkt Codemasters onder de vlag van EA Sports. Dit nadat de Engelse studio werd overgenomen door de Amerikaanse gigant Electronic Arts. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Kon Codemasters opnieuw een uitstekende racegame afleveren onder het toeziend oog van EA? Ik haalde mijn racestoel uit de kast en zocht het voor jullie uit.

Waarom Wel?
Met ups en downs naar de top

Vorig jaar introduceerde Codemasters de speloptie My Team. Hierin stampte je het elfde F1-team uit de grond en ging je de strijd aan met Red Bull en Maclaren in de strijd om de wereldtitel. Liefhebbers van deze mode kunnen op hun beide oren slapen want deze is nog steeds aanwezig. Maar Codemasters zorgde er wel voor dat de eigenaars van de 2020-editie effectief een reden hebben om deze nieuwe versie in huis te halen.

De ontwikkelaar voegt namelijk een erg uitgebreide verhaalmodus toe aan de game die de erg toepasselijke naam Braking Point meekreeg. Je kruipt in de huid van Aiden Jackson, een jonge snaak die na zijn overwinning in het Formule 2-kampioenschap de overstap mag maken naar de koningsklasse: de F1. Nadat je de laatste paar ronden in de F2-bolide hebt gereden en als eerste over de streep bent gekomen, mag je kiezen met welk team je in de F1 aan de slag wil.

Het spreekt voor zich dat je niet meteen bij Ferrari of Red Bull mag instappen. Nee, Codemasters selecteerde vijf teams waaruit je kan kiezen. Ik koos voor Racing Point omdat ik dan het tweede seizoen met een Aston Martin de baan op kon. Want ja, Braking Point strekt zich uit over drie verschillende seizoenen waarin je het reilen en zeilen van Jackson volgt. En dit zowel op als naast het circuit. En wie al wat langer meedraait en F1-games speelt: ettertje Devon Butler uit de carrièremodus van F1 2019 is opnieuw van de partij om je het bloed van onder de nagels te halen…

Ettertje Devon Butler is opnieuw van de partij…
Een verademing

Het interessante aan Braking Point is dat je niet altijd volledige races hoeft te rijden. Meestal pikt het verhaal ergens middenin de race op en moet je bepaalde doelen tot een goed eind brengen. Denk daarbij aan het moment dat je een lekke voorband hebt en het er alle schijn naar heeft dat je een plek in de punten kan vergeten. Dan krijg je enkele ronden de tijd om er toch voor te zorgen dat je jouw team met een handvol punten naar huis kan sturen.

Het probleem met dit soort verhaallijnen in sportgames is dat de game niet altijd goed reageert op wat je resultaten zijn. Iets wat we ook al zagen bij The Journey in de FIFA-games. Ik knokte mij bijvoorbeeld na die lekke band terug naar een knappe derde plek, maar kreeg weinig of geen feedback van het team, buiten de standaard antwoorden om. Ja ik had mijn doel gehaald, maar op zo’n extreme manier dat de game hier blijkbaar niet mee om kon.

Laat dit je zeker niet afschrikken, want ik heb mij enorm goed geamuseerd met Braking Point. Het feit dat ik niet altijd volledige raceweekends moest rijden, voelde aan als een verademing én ik kreeg het gevoel dat ik veel sneller progressie maakte dan normaal. Enig minpunt is wel dat nieuwelingen altijd meteen voor de leeuwen worden gegooid en geen tijd hebben om het circuit te leren kennen in bijvoorbeeld een vrije training. Gelukkig kunnen zij, als ze dat willen, wel beroep doen op de rewind-functie die ook weer aanwezig is.

Na elke race een nieuw rapport

Een andere interessante nieuwigheid is dat je nu een carrière kan spelen samen met een vriend. Dit voegt een totaal nieuwe dimensie toe aan deze platgetreden mode. Het leuke is dat je de optie hebt om in concurrerende teams te racen of om samen in hetzelfde team te strijden voor de wereldtitel bij de constructeurs! Je hoeft trouwens geen volledige carrière te doorlopen, want Codemasters introduceert ook de Real-Season Start optie. Hier spring je in het lopende F1-seizoen en race je vanaf dan verder. Inclusief alle punten die de racers al hebben verdiend in het echt.

En er is nog meer connectie met de echte wereld. Want na elke race zal Codemasters de statistieken van de rijders in lijn leggen met hun prestaties op de baan. Deze zijn onderverdeeld in experience, racing, awareness en pace om zo uit te komen tot een algemeen cijfer. Iets wat we kennen uit de FIFA-games. Uiteraard hoef je hier geen extreme schommelingen in te verwachten, vermoed ik, maar het geeft wel een extra dynamiek aan de game.

Een game voor elk type racer

Maar nu genoeg over wat er allemaal in de game zit. De hamvraag is natuurlijk of F1 2021 ook effectief leuk is om te spelen. Het antwoord is simpel en resoluut: Ja! De wagens laten zich lekker realistisch besturen, als je daar voor kiest tenminste. Want je hebt nu meer opties om je favoriete rijinstellingen in te stellen. Wil je jezelf niet helemaal verdiepen in de vele metertjes? Geen probleem, want dan kan je kiezen uit drie vooraf ingestelde rijstijlen: Casual, Standard en Expert. De eerste zal je meer basiszaken laten instellen, terwijl je bij Expert je wagen en besturing tot in het kleinste detail kan aanpassen. Voor elk wat wils dus. En dat geldt ook voor wanneer je met een racestuur of een controller rijdt. Ik heb zelf een racestoel met een Logitech G29-stuur waardoor ik met meer gevoel mijn wagens de bocht in kan sturen. De PS5-versie maakt gelukkig ook gebruik van de adaptieve triggers waardoor je ook met de controller met meer gevoel op je gaspedaal kan gaan staan.

Audiovisueel is alles weer dik in orde. De motoren knallen weer door je luidsprekers en de omkadering van de races zit op hetzelfde niveau als de live-uitzendingen wat zorgt voor meer realisme. Op grafisch vlak heeft de game ook een stap vooruit gemaakt. Er zat in mijn PS5-versie nog meer detail in de wagens en de weerseffecten zijn om duimen en vingers van af te likken. Al moet ik toegeven dat je niet veel aandacht zal besteden aan de omgeving wanneer je tegen 250km/u door Eau Rouge knalt. Al is het niet allemaal benzinegeur en zonneschijn…

Waarom Niet?
Hoog tijd voor een facelift

F1 2021 is een fantastische racegame. De wagens laten zich heerlijk besturen en de gevechten die uitgevochten worden zijn soms op het scherpst van de snee. Laat dat duidelijk zijn. Toch zijn er enkele minpunten, dingen die ik niet kan negeren en die zorgen voor het nodige onbegrip. Zo ziet de game er enerzijds geweldig goed uit, en tijdens Braking Point zien de karaktermodellen van de hoofdrolspelers er goed uit. Iets wat van de vele crewleden niet gezegd kan worden. Het lijkt erop dat zij enkele jaren in het verleden zijn blijven steken, want het detailniveau dat zij hebben, is schrijnend laag.

Ook de gezichtsexpressies zelf zijn beneden alle niveau, iets wat ook voor de modellen van de officiële rijders geldt. Het lijkt erop dat ze bijna altijd in het ijle staren zoals koeien naar een voorbijrijdende trein. Dit zijn details die al jaren aanslepen en waar Codemasters maar geen antwoord op lijkt te vinden. De hoop dat de inbreng van EA hier zou helpen, leek ijdel en misschien ook best logisch. De overname gebeurde wanneer Codemasters al lang bezig was aan de game, dus ik hoop uit de grond van mijn hart dat er volgend jaar meer liefde gestoken wordt in het uiterlijk van de hoofdrolspelers en hun crew.

Je herkent de coureurs, maar het mag toch iets meer 2021 zijn…
Oranje niet helemaal boven

Voor onze Noorderburen is er ook nog goed nieuws te melden, want de levende commentaarlegende Olav Mol verzorgt ook dit jaar het commentaar voor en na de races. Ik ben verre van fan van de man en hoor veel liever David “Crofty” Croft uit zijn dak gaan bij een overwinning. Een optie om de taal in-game aan te passen vond ik helaas niet, dus de enige optie was om mijn PS5 volledig in het Engels zetten.

En als laatste wil ik nog maar eens op de VR-nagel kloppen. Voor een of andere reden wil of kan Codemasters geen ondersteuning toevoegen voor Virtual Reality-brillen. Ik begrijp dat dit een niche is onder de gamers, maar het is wél een feature waar de diehard fans al jaren achter vragen. Hopelijk lukt het met de volledige ondersteuning van EA Sports volgend jaar wél…

VERDICT

9

Codemasters heeft met F1 2021 opnieuw een uitstekende en uitdagende racegame afgeleverd. Het racen zelf is nog steeds heerlijk responsief, zowel met een racestuur als met de controller. De toevoeging van de verhaalmodus Braking Point is een slimme zet om gamers te plezieren voor wie een standaard seizoen te saai of eentonig is. Ook werd er gedacht aan de meer ervaren racers door hen meer aanpassingsopties te geven. Toch blijven er verbeterpunten en dat zijn dezelfde als vorig jaar. De karaktermodellen van je crew zien er nog steeds verschrikkelijk uit en waar blijft in hemelsnaam die ondersteuning voor VR-brillen? Maak er alsjeblief werk van EA!

Pluspunten
+ Braking Point is een erg leuke toevoeging
+ Meer aanpassingsmogelijkheden in gameplay
+ Speel nu met twee gamers een carrière

Minpunten
– De karaktermodellen zien er nog altijd aftands uit
– Waar blijft in godsnaam die VR-support!?

F1 2021
Beschikbaar vanaf 16/07/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.