“Met Matchpoint Tennis Championships krijgen we eindelijk weer een goede tennistitel”

De Australische ontwikkelaar Torus Games maakte in het verleden een aantal memorabele games waaronder Carmageddon 3: TDR 2000 (samen met Square Enix), Duke Nukem Advance en de roleplaying game Ashen. Nu proberen ze de bal raak te slaan met hun nieuwe tennissimulator.

Ik kreeg van de mensen van Kalypso Media, namelijk Patrick, Marco en Tobi, een virtuele presentatie en speelbare demo geserveerd van hun nieuwe tennissimulator Matchpoint Tennis Championships. En het moet gezegd, het zag er goed uit, en het speelde heel lekker.

To the courtyard, indoor en outdoor

Even wat meer over de gameplay. Starten doe je met het creëren van je eigen tennisspeler of speelster. Een niet zo uitgebreide keuze die voor mij persoonlijk ook niet hoeft want de gameplay primeert in dit soort games. Ik vroeg aan één van de mensen van Kalypso of er nog meer cosmetics zullen verschijnen en het antwoord hierop was ja.

Deze zal je kunnen vrijspelen door verscheidene challenges te voltooien en matches te spelen in je carrière, dit online of tegen de AI. De multiplayer modus wordt ondersteund door de Quantum Engine. Ter verduidelijking, deze engine geeft je netwerk weinig lag, stuwt ze naar hogere bandbreedte en is bovendien ook nog eens anti-cheat.

Unforced Errors

Over de AI gesproken. Ik merkte tijdens de hands-off dat er soms wel wat unforced errors werden gemaakt door je computergestuurde tegenstander. Dit wil zeggen dat je tegenstander bij een opslag of tijdens een set door eigen schuld een punt aan je weggeeft. Hopelijk zullen deze er bij release uit gaan zodat er toch wat tegenstand en challenge is. Je zal het kunnen opnemen tegen een totaal van 16 professionele spelers en speelsters uit het circuit waaronder Nick Kyrgios, Kei Nishikori en Amanda Anisimova.

Audiovisueel mooi gepresenteerd

Het geluid en de graphics zitten echt goed. De scheidsrechter en het publiek zijn redelijk statisch en houterig, dit is niet echt storend aangezien het geen invloed heeft op de gameplay. Commentaar tijdens een match en de reacties van de scheidsrechter klinken heel realistisch, ik kon duidelijk het verschil tussen in- en outdoor horen wanneer ik enkel afging op het geluid. Details zoals schaduwen, verschillende vieringen na een set of matchpoint en vlotte bewegingen zijn allemaal aanwezig.

De menu’s zijn overzichtelijk en hebben een simpele lay-out. Exact wat je verwacht wanneer je aan de woorden tennis en game denkt.  

Tactisch ballen plaatsen

Het belangrijkste aspect van een game is voor mij de gameplay. Ik ging aan de slag met de demo om te weten of ik als groentje uit kon groeien tot een iet of wat behoorlijke tennisser. Ik speelde deze op pc (met Xbox-controller). Na een korte maar duidelijke tutorial waarin de verschillende shots werden uitgelegd ondervond ik meteen dat de gameplay op het scherm naar je controller vertaald werd. Een klein detail maar dit zorgt ervoor dat je virtuele tennissessie veel realistischer wordt. Op de presentatie werd bevestigd dat de DualSense controller op PS5 dit ook zal ondersteunen.

Via verschillende slagen zal een match quasi nooit hetzelfde aanvoelen. Een lob, topspin of backhand maken de anticipatie op je tegenstander interessant omdat je tactisch gezien altijd een richting uit kan gaan. Het leuke hieraan is dat je altijd variatie hebt en verschillende manieren en combinaties kan proberen om degene aan de andere kant van het net te verschalken. Er zijn 2 camerastandpunten, ik prefereerde degene die vanuit een diagonale hoek langs boven op jouw speler gericht is. De andere camera die iets lager stond voelde moeilijker spelen aan.

Overzichtelijke HUD

Net zoals de menu’s was de HUD ook zo clean als een tennisplein voor een match. Gewoon simpel, weinig metertjes of informatie. Bijvoorbeeld, de kracht van je shot wordt aangegeven via een klein witgloeiend cirkeltje naast je personage. Een belangrijk gegeven dat ook weer bijdraagt aan het realisme van Matchpoint. In de linkerbovenhoek van je scherm is de score te zien en de snelheid van je slag tegen de bal is in de omgeving geïmplementeerd via een scorebord. Kleine en leuke details die voor mij de game als een echte tennissimulator doet aanvoelen. De omgevingen mochten voor mij nog iets levendiger zoals een beeld voor de match wanneer de fans toestromen bijvoorbeeld.

VERWACHTINGEN

Ik heb de demo ongeveer een uurtje gespeeld en heb me ermee geamuseerd. De gameplay voelt smooth aan en de verschillende tactische opties aan shots zullen je hopelijk veel overwinningen bezorgen. Een grote instapdrempel en leercurve om de combinatie van alles helemaal onder de knie te hebben, maar voor de tennisliefhebber absoluut een aanrader! Enkel jammer dat er weinig bekende spelers en speelsters bijzijn (16). De keuze mocht naar mijn mening ietsje groter zijn. Met wat geluk zal dit in de toekomst nog aangevuld worden.

Matchpoint Tennis Championships
Beschikbaar vanaf 7 juli 2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Xbox Series X

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”