“This War of Mine: Final Cut is voor hen die een brutale, mensonterende maar unieke game willen ervaren”

Het gebeurt zelden of nooit dat een videogame brandend actueel is. Echter de remaster van de vijf jaar oude oorlogssimulatie This War of Mine, mag dan wel een fictief werk zijn, het brengt de oorlog en de gruwelijke gevolgen ervan onverbloemd in je woonkamer.

Zelden heb ik me zo slecht gevoeld tijdens het spelen van een spel en meer dan ooit dwaalde mijn gedachten af naar de Oekraïense slachtoffers. Ik besef hoeveel geluk ik heb, dat ik het fantastische maar mensonterende TWoF: The Final Cut mag virtueel beleven en niet IRL moet overleven.

Waarom Wel?

Remaster met extra content

This War of Mine is een niet traditionele oorlogsgame die oorspronkelijk verscheen op PC, maar later ook op consoles werd gereleased. Het is een interactief survivalverhaal dat draait rond de in een fictieve stad achtergebleven slachtoffers. Hun eens zo glorieuze Pogoren is platgebombardeerd door de vijand en ontsnappen is niet meer mogelijk. Jij staat in om samen met hen te overleven gedurende de bikkelharde Slavische winters in de hoop dat de oorlog ooitvoorbij zijn.

De remaster brengt merkelijk verbeterde visuals en bundelt naast de classic mode ook de Stories DLC’s samen. Het voegt daarbovenop een extra personage toe en een aantal nieuwe quests en events. The Final Cut is de best beschikbare versie van de game en dat is niet alleen voor de nieuwkomers.

Tip van de redactie: Game nog nooit gespeeld? Start dan met de DLC, die is een pak minder moeilijk. Wie de game ooit al speelde heeft dus een goeie reden om deze te herspelen. De vraag blijft echter of je dat wel wil, want This War of Mine is de meest troosteloze game ooit gemaakt. Ik garandeer je dat je er niet vrolijk van zal worden.

This War of Mine: Final Cut_20220506202643

Somber en bikkelhard

Het development team van het Poolse 11Bit Studios doet er werkelijk alles aan om je slecht te doen voelen. This War of Mine bevat geen kleuren. Vervallen huizen, kapotgeschoten wagens, bevroren lijken in de straten, alles wordt ‘ingekleurd’ met een paar verschillende tinten grijs. Het benadrukt de wanhopige situatie waarin de hoofdpersonages zich bevinden.

De game speelt als een side-scroller met als startpunt een huis of beter wat er nog van overblijft. Je neemt de controle over één of meerder personages. De man, vrouw of het kind worden voorgesteld met een foto (overigens van een echt persoon) Ze krijgen een korte biografie en een paar statussen toegekend. Het doel van het spel is simpel: overleven. En wat je daar allemaal moet voor doen, dat heb ik nog maar zelden in een game mogen ervaren. En het deed me luidop nadenken over wat voor iemand ik zou zijn in een oorlogssituatie. Want vaak lees je in games: jouw beslissingen hebben gevolgen.

Wel, ik ben hier om jullie te vertellen dat dit in TWoM echt zo is. Je eigen lot en dat van je huisgenoten ligt letterlijk in jouw handen, of je dat nu wil of niet.

This War of Mine: Final Cut_20220510211458

Dag- en nachtcyclus

This War of Mine is opgedeeld in dag en in nacht. Tijdens de nacht ga je namelijk scavengen. Met een kleine rugzak gevuld met een paar tools trek je in de gevaarlijke omgeving rond op zoek naar andere overlevenden om te traden of naar materiaal om te craften.

Eens de ochtend opnieuw aanbreekt, blijft je binnen en bereid je je voor op de komende nacht. Dat kan je doen door items te craften, te koken of gewoon te slapen als je te uitgeput bent van je nachtelijke avonturen. Net zoals in een echte oorlog komt niks vanzelf in deze game.

This War of Mine: Final Cut_20220506203047

Geen tutorial, geen cheatcodes

Er is geen tutorial, er zijn geen cheatcodes. The Final Cut duwt je zonder verpinken in de miserie en doet er werkelijk niks aan om je eruit te helpen. Een verkeerde locatie kiezen om te looten kan het verschil zijn tussen leven en dood. Want niet alleen kan je sterven van de kou, je kan ook verhongeren, overvallen worden of depressief worden en jezelf ophangen.

Hierdoor ligt de moeilijkheidsgraad van de game ook bijzonder hoog. In mijn eerste playthrough wist ik amper vijf dagen te overleven. Ik vond geen voedsel en na enige dagen was mijn personage zo ondervoed dat het niet meer uit zijn zelfgemaakte bed raakte en daar dus letterlijk lag te wachten op de dood. En oh ja, de game laat je ook effectief wachten.

Het dwingt je de laatste uren van je personage uit te zitten. Dat is niet alleen pijnlijk, het zadelde me ook op met een enorm schuldgevoel. En dat zijn emoties die ik nooit associeer met een videogame. Het is indrukwekkend hoe een This War of Mine er in slaagt om zo’n diepgaande impact te hebben op zijn spelers.

This War of Mine: Final Cut_20220506202647

Waarom Niet?

Final Cut is een gemiste kans

This War of Mine is een erg unieke game. Het staat loodrecht tegenover wat je verwacht van een gamingsessie. Maar de Final Cut laat ook een paar kansen liggen om frustraties, die al meegaan sinds de originele release, aan te pakken. En het grootste probleem blijven de clunky controls en de daar bijhorende menu’s. TWoM is in essentie een interactieve film, je hebt geen echte skills nodig om de game te kunnen spelen. Het moeilijkste en meest frustrerende is de trap op en af gaan of de juiste selectie maken in een pop-up menu. 11 Bit Studios is zo gefocust op het vertellen van een goed verhaal, dat ze vergeten om solide game mechanics te developen. En waar dat nog aanvaardbaar was in de eerste versie van de game, was de 2022 remaster wel het ideale moment om dat euvel aan te pakken, maar helaas doet de studio dat niet.

Geen quality of life improvements

Daarnaast verdient de Final Cut ook echt een aantal quality of life improvements. Vooral op het gebied van de crafting. Waar een game zoals Horizon: Forbidden West het toelaat om materialen te tracken, dwingt This War of Mine je om pen en papier bij de hand te nemen en te noteren. De oplossing hiervoor is zo voor de hand liggend dat het mij verbaast dat ze niet werd geïmplementeerd. Voeg namelijk gewoon de lijst van de materialen toe aan de locatie omschrijving eens je die voor de eerst keer bezocht hebt (als een soort van dagboek functie) en klaar is kees. Het bespaart heel wat onnodige frustraties.  Het is ook niet altijd duidelijk hoe je bepaalde situaties kan verhelpen, bijvoorbeeld personages die depressief worden. Ondanks het volgen van de instructies kon ik het niet verhelpen. Daar had een ingame tip wel van pas kunnen komen. Nu in de oorlog zijn er geen tips, tenzij het gaat om verklikkers.

Tenslotte had de Final Cut gerust een voicecast mogen krijgen. Het had de kers op de spreekwoordelijke taart geweest en had de game richting meesterwerk geduwd net zoals Disco Elysium: The Final Cut. (lees onze review hier)

VERDICT

7

Volgens de Wikipediapagina van de game heeft de Poolse eerste minister in 2020 aangekondigd dat deze This War of Mine mee op de verplicht-te-lezen-lijst van de middelbare scholen komt en dat is natuurlijk ongelooflijk. De game is brutaal, mensonterende en vooral niet aflatend maar wel héél realistisch. Gelukkig hoef ik niet te weten hoe ik een oorlog moet overleven. Gelukkig hoef ik geen eten te stelen van mijn buren of te vechten tegen soldaten die mijn vrouw willen verkrachten. Maar de Final Cut duwt me wel meermaals in die situatie en laat me achter met een droevig en verbitterd gevoel. En dat is werkelijk uniek. TWoM: Final Cut is niet voor iedereen. Wie vooral gamet om te relaxen en zich wil amuseren laat deze best links liggen. Wie echter een onvolmaakt maar unieke game wil beleven, moet deze zeker een kans geven.

Pluspunten
+ DLC is echt héél sterk
+ Hartverscheurend emotioneel
+ De beste versie van de game

Minpunten
De controls blijven problematisch
Een interactieve film zonder dialoog
Geen quality of life improvements

This War of Mine: Final Cut
Beschikbaar vanaf 10/05/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.