Gamers worden nog meer aan banden gelegd in China

Boetes op het krijgen van een tweede kind of verboden te stoppen aan zebrapaden met je wagen zijn maar enkele uit het aanbod van vreemde beslissingen door de Chinese overheid. Voor kinderen in het land van eten met stokjes en het eeuwig lachen naar de persoon tegenover je komt er binnenkort minder leuk nieuws.

Sommige wetten van de Aziatische grootmacht deden in het verleden al een paar keer serieus onze wenkbrauwen fronsen. Nu is daar nog eentje bijgekomen. Kinderen die na 22.00 uur nog even een video willen kijken voor het slapengaan zijn eraan voor de moeite. Ze krijgen een zwart scherm te zien als ze dit proberen via een account waarop ouderlijk toezicht is ingeschakeld, ook hebben ze toestemming van hun ouders nodig wanneer ze zelf willen livestreamen. Als ze dit beleefd vragen en het mag van vader of moeder dan hebben ze enkel toegang tot games die goedgekeurd zijn om uitgezonden te worden. Dit alles komt er na een campagne van de overheid om een klare kijk en overzicht te hebben op en van livestreams en videodiensten.

Vorig jaar in augustus werd er nog een wet goedgekeurd die meer dan drie uur gamen in de week verbiedt voor minderjarigen. Enkel op vrijdag, in het weekend en op feestdagen tussen 20 en 21u mag de controller uit de kast gehaald worden. De overheid te slim af zijn lukt ook bijna niet meer want de meeste games werken met een gezichtsherkenningsfunctie. Het grote doel van deze in mijn ogen absurde maatregel is gameverslaving tegengaan. Daarnaast is het ook beter voor de mentale en fysieke gezondheid van jongeren aldus de overheid.

Een andere reden voor al deze maatregelen lijkt om Westerse invloeden zoveel mogelijk buiten het land te houden. Bitcoin en Facebook zijn twee voorbeelden van bedrijven die al de wind van voren kregen en verboden zijn in China. Gamers kunnen voortaan enkel inloggen onder hun echte naam bij online games en niet meer onder BilboSwaggings of 360_NoScopeNoobslayer om een MMORPG of shooter te spelen.

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”