“King Arthur: Knight’s Tale wist me aangenaam te verrassen”

De sector van videogames is één van de grootste winstbrengers op vlak van entertainment. Dat zorgt ervoor dat veel bedrijven, die veel geld in hun studio’s en spelletjes investeren, het tegenwoordig vaker safe spelen in plaats van met originele ideeën op de proppen te komen. Gelukkig hebben we nog indie-ontwikkelaars, die naarmate de tijd vordert, steeds meer de grote namen beginnen te overtreffen. Neocore Games deed een poging om het bekende universum om te vormen in een rijke strategy game. En daar zijn ze glansrijk in geslaagd.

In King Arthur: Knight’s Tale kruip je in de huid van Sir Mordred, de aartsrivaal van King Arthur. Tijdens een indrukwekkende cutscene kan je bewonderen hoe een intens duel tussen King Arthur en Sir Mordred plaatsvindt, waarbij Mordred Arthur fataal verwondt en daarbij ook zelf de geest geeft. Voor geen van beiden eindigt het verhaal hier echter. Ze herrijzen uit hun graf om in de duistere representatie van Avalon verder te spoken. Al snel wordt duidelijk dat King Arthur niet meer de eervolle koning is die je verwacht, en is het jouw taak om een einde te maken aan het onheil dat de wereld in het duister stort.

Waarom Wel?

Duister ondertoontje

Wat ik enorm kon waarderen aan Knight’s Tale, is dat we hier niet het originele verhaal van de Arthur mythose volgen. Neocore heeft ervoor gekozen om een duister tintje aan het verhaal en de wereld toe te voegen, wat de hele game alleen maar interessanter maakt. Je speelt eigenlijk met slechteriken, die uiteindelijk toch strijden om de wereld te redden. Avalon en al de bekende personages zijn na al de helse gebeurtenissen niet meer zo herkenbaar. Het maakt de game direct boeiender, aangezien je telkens nieuwsgierig bent naar de transformatie die de iconische personages in dit universum hebben ondergaan. 

Hoofd- en zijverhaaltjes zijn stuk voor stuk intrigerend

De game doet een uitstekende job om je meteen in het duistere hoofdverhaal te loodsen, dat tot het eind boeiend blijft om te doorlopen. Je hoofdtaak in deze game bestaat eruit om vier stukjes ziel van de ondode King Arthur te verzamelen. De bezitters van deze stukken ziel zijn angstaanjagende monsters of mensen die stuk voor stuk hun eigen achtergrond hebben. Van het begin tot het eind was ik aan het scherm genageld om de verdere verloop van het verhaal te volgen. De toevoeging van voice acting voor iedere lijn heeft hier zeker bij geholpen, al is niet alle voice acting van even hoge kwaliteit.

Boeiende content en verhaallijn

Naast de hoofdmissies, zijn er ook een heleboel zijmissies in King Arthur. Ik was verbaasd van de kwaliteit van deze zijmissies. Vaak bezoek je nieuwe gebieden, ontmoet je nieuwe personages die je mogelijk kan recruteren voor de ronde tafel en maak je avonturen mee die zich zeker kunnen meten met het hoofdverhaal. Denk aan het verhaal van Tristan en Isolde, die allesbehalve een sprookjesachtig einde hebben meegemaakt in deze game. Zelden was een zijmissie teleurstellend, en de beloningen die je kreeg voor het uitspelen waren waardevol genoeg dat ik ze bijna allemaal heb vervolledigd. Dat is toch iets dat ik van weinig games kan zeggen, dus kudos voor de ontwikkelaar.

Strategy gameplay is strak en verslavend

Op vlak van gameplay is King Arthur goed te vergelijken met Xcom en Divinity: Original Sin, gecombineerd met wat Fire Emblem. Elke missie kies je welke helden er met je meegaan, en iedere dood is permanent. Als een van je helden uiteindelijk sterft, beland hij in het kerkhof van Camelot waar je zijn grafsteen kan bezoeken.

Het grootste deel van de gameplay zal je spenderen aan gevechten, waar je rekening moet houden met allerlei zaken. Mensen met bogen of magiërs meenemen is essentieel om vanop een afstand schade aan te kunnen richten, terwijl je ook zeker een tank moet meepakken die een paar hits kan incasseren en voor afleiding kan zorgen.

Alles wat je maar kan wensen voor een rijke strategy game is hier aanwezig: Opportunity Attacks, een systeem met Action Points, de mogelijkheid om skills vrij te spelen die in combinatie je personage veel krachtiger maken en meer. Er zit tevens genoeg varieteit in de vijanden dat de game telkens uitdagend blijft, zonder ooit te overdrijven. Vergeleken met een game als Divinity of Fire Emblem, vond ik King Arthur net iets gemakkelijker zonder ooit saai te worden.

Managen en uitbouwen van Camelot en de Ronde Tafel

Dat succes is ook vaak te wijden aan hoe je je hebt voorbereid aan de missie. In King Arthur is het idee van schade aanrichten origineel aangepakt. Incasseert één van je helden een klap, dan sneuvelt eerst je armor. Vervolgens worden er punten afgetrokken van je Hit Points-balk, en pas daarna lijd je aan Vitality damage. Pas als je Vitality de 0 bereikt, is het finito voor je held. Vitality kan je echter niet helen tijdens een missie.

Daarvoor moet je held uitrusten in het ziekenhuis op Camelot, waardoor deze niet beschikbaar zal zijn voor een aantal missies. Eenmaal een held Vitality damage lijdt, kan deze ook een verwonding oplopen die negatieve effecten meegeeft aan je personage. Deze kan je dan weer helen door een held te laten rusten in de cathedraal. Mocht je alsnog te veel helden hebben om mee te nemen op een missie, dan kan je ze laten oefenen in de training grounds om alsnog ervaringspunten op te doen. Bepaalde events vinden ook plaats in Avalon, waar je soms een held moet uitsturen om iets te onderzoeken voor extra resources.

Tijdens de missies ben je voornamelijk bezig met vechten, maar buiten de gevechten om ben je het meeste van je tijd aan het spenderen aan het managen van de ronde tafel en je helden. Naarmate je verder komt, speel je meer opties vrij om Camelot uit te breiden en jezelf en je helden wat extra boosts te geven. De combinatie van het managen en de strategy gameplay maakt de game enorm moeilijk om weg te leggen eenmaal je eraan begint. Ik zag de uurtjes regelmatig voorbijvliegen als ik de game opstartte.

Waarom Niet?

Beperkt loot-systeem

King Arthur bevat zeker loot om je helden uit te rusten met interessante wapens, maar de loot is ongetwijfeld één van de zwakste aspecten aan de game. Wapens zullen nooit van uitzicht veranderen, maar zullen telkens andere boosts hebben. Je bent ook verrassend weinig kisten aan het openen en spullen aan het looten tijdens je missies. En als je het doet, dan vind je vaak dezelfde spullen. Voor de coole loot moet je de nevenmissies dus meestal niet doen, zeker omdat je de beste loot van de merchant kan kopen.

VERDICT

8

King Arthur: Knight’s Tale wist me aangenaam te verrassen. Het verhaal en de wereld zijn origineel en intrigerend, zelfs in de zijmissies. De strategy gameplay is zeer stevig en extra verslavend dankzij het toegevoegde management aspect waarbij je je telkens goed moet voorbereiden wil je je ridders niet op een grafsteen in Camelot zien verschijnen. Enige mindere puntje die ik me kon bedenken tijdens het spelen is het oppervlakkige loot systeem en hier en daar een minder overtuigend ingesproken lijn van een voice actor.

Pluspunten
+ Avalon met een duister tintje
+ Uitstekend geschreven hoofdverhaal en boeiende zijmissies
+ Diepgaand en verslavend strategy systeem
+ Managen van je helden en uitbreiden van Camelot

Minpunten
– Oppervlakkig loot-systeem

King Arthur: Knight’s Tale
Beschikbaar vanaf 26/04/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.