“De focus bij F1 2022 lijkt vooral te liggen op F1 voor iedereen”

F1 22

Naar jaarlijkse gewoonte zoeft het F1-circus voorbij op onze PC en consoles. Het zijn spannende tijden in F1, niet enkel in het echt. Ook bij de gamereeks kijkt iedereen met argusogen naar EA. Hoe behandelen ze het pareltje van Codemasters verder? F1 22 wordt de eerste game die ze écht volledig onder eigen (voor- en achter-) vleugels uitbrengen.

Niks geeft een adrenalinestoot als die eerste primitieve schreeuw van “lights out and away we go!”. Ze zijn nu “voor echt” vertrokken bij EA en dat zouden we moeten merken aan F1 22. De laatste jaren was de reeks al aan enkele sterke ronden bezig. De grote hamvraag is dan ook of deze trend wordt verdergezet na de overname. Na een uitgebreide preview heb ik m’n twijfels.

De start is alles

Tijdens het preview-event kregen we uitleg van Senior Director Lee Mather. Authenticiteit is de sleutel bij élke sportsgame en kreeg ook de focus bij F1. Er zijn nieuwe aanpassingen aan de car handling, de physics en de gesimuleerde delen van de race. “De grote veranderingen die in het seizoen van 2022 zijn doorgevoerd merk je enorm in de game”, zegt Lee. Hoeveel je er écht van merkt weet je vaak pas als je speelt. Kijk maar naar de FIFA-reeks.

Qua content is alles up-to-date gebracht met het Sprint Format dat ingebracht wordt en de formation lap die vernieuwd is. Er zijn nieuwe stemmen als broadcasters, nieuwe ceremonies en podium-animaties en overall meer gevoel en enthousiasme. Leuk aan de sprint weekends is dat je ze zelf kan toepassen in álle races, ook in diegenen die het in het echt nog niet doen.

Je pit team zal meer management dan ooit nodig hebben want er zijn meerdere fouten mogelijk. Ook de safety car gedraagt zich nog specifieker. Heb je geen goesting om te liggen weaven achter de Mercedes? Dan kan je dat gedeelte ook simuleren in “broadcast mode”. Veel nieuwe tweaks en aanpassingen lijken gecentreerd rond het comfort van de gamer. Niks moet, alles mag. Buiten DNF’en.

Meneertje ik-wil-enkel-racen

Één van de grootste aandachttrekkers is dan ook de “Adaptive AI”. Deze functie moet nieuwkomers op hun gemak laten kennismaken met de wereld van F1. Met deze modus zullen de AI-racers zich altijd vloeiend aanpassen aan jouw niveau, zodat je steeds ervaart wat het is om écht te racen, in te halen en manoeuvres te doen.

De MyTeam-mode krijgt ook een update mee. Wie niet langer wil beginnen onderaan de ladder en te moeten vechten voor P10 kan ervoor kiezen om meteen als “Midfield team” te starten of direct achter de grote vis te gaan in “Title Contender”. Er zijn nieuwe events en extra gevolgen en escalaties als je jouw development team negeert. Er is geen plaats voor meneertje ik-wil-enkel-racen.

Als je jouw eigen team maakt heb je ook extra customization-opties. Een laagje gloss, matte of metallic verf ziet er alvast enorm scherp uit. Daar stopt de customization lang niet.

F1 (is) Life

“F1 Life” moet ons een inkijk geven in het leven van de racesterren. Je krijgt je eigen crib die je volledig mag bekleden met jouw trofeeën, kunstwerken en supercars. Natuurlijk heb jij jouw eigen kleedkamer met bergen goodies.

Jouw stijl kan je volledig zelf kiezen, mét echte merken. Je moet er toch cool presentabel uitzien als je online gas geeft? Straks gaapt zelf Hamilton himself je aan. Hop, die zonnebril op en met swag de muur in crashen!

Broken Point

Het nieuwe circuit van Miami zullen we in volle glorie mogen aanschouwen. Ook Australië, Spanje en Abu Dhabi kregen de nodige upgrades mee. Verder zijn er leuke extra events beschikbaar waaronder de “Pirelli Hot Lap”.

Jammer genoeg moest de Director ook “nee” zeggen op enkele zaken. We krijgen eindelijk de langverwachte en gevraagde VR-modus. Helaas is deze ervaring voorlopig enkel weggelegd voor PC-gamers.

Ook komt er geen story driven vervolg op “Braking Point”. Er was geen tijd voor, zeiden ze. Het inbrengen van oude F1-tracks, daar bleven ze vaag rond. “Houd onze pagina goed in de gaten”, klonk het mysterieus.

VERWACHTINGEN

F1 22 heeft alle ogen op zich gericht en kan z’n start niet missen. De focus lijkt vooral te liggen op “F1 for everyone”: ook nieuwkomers moeten zich meteen kunnen amuseren met de gameplay. De bestaande modi krijgen voorlopig relatief kleinere tweaks. Het is afwachten of de gameplay-aanpassingen veel impact zullen hebben. “F1 Life” klinkt cool als je van fashion en aandacht houdt. Het gemis van een nieuwe “Braking Point” en VR op consoles klinkt toch jammer.

F1 2022
Beschikbaar vanaf 01/07/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op Virtuele preview/hands-on

Website: Officiële website

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.