“Trek to Yomi zou wel eens een sleeper hit kunnen worden”

Wie de eerste beelden van de side-scrolling vechtgame Trek to Yomi bekijkt, krijgt naar mijn mening een vertekend beeld van deze aankomende parel. De Japanse Samoerai-titel steekt z’n inspiratie – de filmklassiekers van Akira Kurosawa – niet onder stoelen of banken. Toch was ik met stomheid geslagen na de eerste twee levels, puur door het prominente filmische karakter van de game.

Devolver Digital kun je intussen als meer dan gewoon een indie-publisher aanzien. Het is een waar kwaliteitslabel geworden voor de kleinere titels die volledig steunen op passie en creativiteit.

Trek to Yomi van ontwikkelaar Flying Wild Hog is één van de jongste titels die onder deze eervolle vlag mag verschijnen. Ik twijfelde dan ook geen seconde twijfel toen ze me vroegen of ik zin had in een hands-on preview van deze game.

Als een film

In zijn meest pure vorm is Trek to Yomi een side-scrolling vechtgame uit de oude doos waarin goede timing en handvaardigheid centraal staan. De game onderscheidt zich in z’n presentatie, die zowel auditief als visueel de mosterd haalt bij klassieke Japanse cinema. Denk Seven Samurai en Yojimbo. En die inspiratie gaat een pak verder dan de kenmerkende zwart-wit look en ijzersterke Japanse voice cast.

Hoewel Trek to Yomi z’n inspiratie niet onder stoelen of banken steekt, wist die klemtoon op het filmische me toch te verrassen. De combat mag zich dan wel in zijaanzicht voltrekken, tussen de vele gevechten door switcht de camera vlekkeloos naar een driedimensionaal beeld. Van de belichting tot het sounddesign in deze sequenties: je kan stellen dat het een waar eerbetoon aan Kurosawa geworden is.

De game maakt slim gebruik van fixed camera angles tijdens het verkennen en traverseren van de spelwereld, waardoor alles écht die filmische sfeer krijgt. Het helpt ook dat de omgevingen waar je door loopt tot in de puntjes uitgewerkt werden en bevolkt worden door een hoop NPCs die het geheel bijgevolg zeer geloofwaardig laten aanvoelen. Eerlijk? Ik had dit niet verwacht in dit type game.

Herkenbaar origine-verhaal

Over het verhaal an sich kan ik na de eerste twee levels eigenlijk nog niet veel zeggen. Als jonge snaak wordt je thuishaven aangevallen door een bende bandieten die het leven van je Sensei nemen. In de jaren die daarop volgen ontpopt jouw personage zich tot een ware Samoerai-badass die z’n gemeenschap beschermt van het gespuis dat zoveel jaren eerder toesloeg.

Wanneer je na het tweede level te horen krijgt dat je familie en vrienden met hun leven bedreigd zijn, kan je wel raden welke richting de boel zal uitgaan, maar of het ook wat diepgaander wordt dan dat, blijft nog even koffiedik kijken.

Waar ik wel al een pak meer duidelijkheid over kreeg dankzij deze preview build, is de diepgang van de combat. Tja, Trek to Yomi is en blijft natuurlijk een game op de eerste plaats en dus moet de gameplay net zo goed zitten.

Gelukkig kan ik stellen dat voor fans van sidescrolling fighters én liefhebbers van het licht gekromde Samoeraizwaard heel wat lekker te vinden is in dit spel. In deze eerste twee levels liet Trek to Yomi me alvast even voelen als een badass die feilloos verscheidene bandieten kan neerhalen in één handomdraai. Dat dit zo cool aanvoelde, is voornamelijk de verdienste van vloeiende animaties die zeer trouw blijven aan de Japanse vechtstijl.

Nog wat opblinken en klaar

Waar de makers komende maanden wel nog wat aan mogen opblinken, is de responsiviteit van de controls. Die leken niet altijd naadloos te volgen wat ik voor ogen had met kleine delays en button prompts die niet altijd goed lijken te reageren.

Dat gezegd zijnde is het zeker duidelijk dat de game behoorlijk wat uitdagende sequenties voor ons in petto heeft die op hogere moeilijkheidsgraden (er zijn er vier) zonder twijfel een bevredigende uitdaging zullen bieden. Zo had ik op de standaard medium difficulty al enkele encounters die me meermaals stof deden bijten.

Gelukkig is de game niet karig met checkpoints zodat je niet steeds hele levels moet herspelen voor je aan dat ene punt komt waar je vastzit. Ook goed om weten: voor wie het spel puur voor het verhaal wil spelen, is er ook een zeer vergevingsgezinde story mode.

VERWACHTINGEN

Ik zie mezelf in ieder geval al smullen van deze Trek to Yomi eens die later dit jaar volledig releaset. Niet alleen op vlak van combat lijkt deze game een heerlijk bloederige portie fun te worden, ook de presentatie en het filmische aspect krijgt zeer veel verdiende aandacht. Dit zou wel eens een sleeper hit kunnen worden, niet alleen voor fans van Japanse cinema, maar voor iedereen die van een goede indietitel houdt.

Trek to Yomi
Beschikbaar 5 mei 2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X|S (Game Pass)
Gespeeld op PC

Officiële website

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.