“Monster Hunter Rise is één van de beste co-op games van het moment op pc”

De Monster Hunter-franchise is er eentje die al een tijdje meegaat. Het eerste deel releasde oorspronkelijk op de PlayStation 2 en was sindsdien een waar fenomeen in Japan. Uiteindelijk kreeg ook het Westen enkele Monster Hunter-games, maar het is pas bij World dat Monster Hunter echt begon door te breken. Monster Hunter Rise werd hierna op de Switch uitgebracht, maar het is pas nu dat World-fans de kans krijgen om Rise op pc te spelen.

Een ding dat je moet weten als je aan Rise begint, is dat Rise geen direct vervolg is op World. Er zijn dus enkele drastische verschillen met World die je heel snel zal opmerken. De klemtoon op het verhaal is in deze game veel minder, en de reusachtige landschappen van World zijn in Rise net iets kleiner. We keren echter niet helemaal terug naar het verleden, want er zijn net als in World geen laadtijden tussen de verschillende gebieden en veel van de Quality of Life-verbeteringen die World met zich meebracht, zijn ook hier weer aanwezig.

Waarom Wel?

De vele Quality of Life-verbeteringen

Sinds Monster Hunter Tri op de Wii ben ik een enorme fan van Monster Hunter. Toch moet zelfs ik toegeven dat deze games allesbehalve toegankelijk zijn als je er voor het eerst mee aan de slag gaat. Er zijn zoveel systemen, zoveel mogelijkheden om te craften en te upgraden en zoveel dingen voor te bereiden vooraleer je de jacht op een monster efficiënt kan laten verlopen. World bracht heel wat Quality of Life-verbeteringen met zich mee, en die zitten nu ook weer in Rise. Om je wapen te slijpen, moet je nu bijvoorbeeld geen Whetstones meenemen. Ben je vergeten een maaltijd te eten voor extra health en stamina-boosts? Dan kan je nu tijdens quests eten en je uitrusting veranderen.

Het is goed dat Rise deze veranderingen met zich meebrengt, maar het is nog beter dat ze er enkele aan toevoegen. Een van de grote nieuwigheden in Rise is de mogelijkheid om een Palamute, je eigen hond, aan te maken en hierop rond te reizen aan een sneller tempo. Een andere nieuwigheid zijn wirebugs, waarmee je net als in Breath of the Wild op bergen kan klimmen. Deze mogelijkheden maken de weg naar je doelwit vinden veel makkelijker en zijn zeer welgekomen. Weapon trees zijn nu overzichtelijker, je ziet de monsters direct op de map en moet geen irritante scoutflies volgen en nog veel meer. De klemtoon wordt nu duidelijk gelegd op het knokken met de monsters en alles errond is veel gemakkelijker en simplistischer gemaakt, wat het voor nieuwkomers een pak minder overweldigend maakt.

Geslaagde nieuwe toevoegingen aan combat

De wirebugs zijn zeer handig voor het ronddwalen in de maps, maar ze hebben nog een ander nut. Je kan ze ook in combat gebruiken als nieuwe aanvalstechnieken voor je wapens. En dat is helemaal geen kleine toevoeging zoals je eerst zou denken. Een fervent Monster Hunter-speler weet natuurlijk dat je een heleboel wapens hebt, zoals de Lance, Bowgun, Dual Swords, Switch Axe, Charge Blade en meer. Stuk voor stuk hebben deze wapens unieke nieuwe aanvallen die sommige wapens veel aantrekkelijker maken om te gebruiken. De Lance kan bijvoorbeeld de wirebug vastbinden aan een monster en zich ernaar katapulteren als dit beest wegloopt. Heel handig, aangezien jet met de lans niet heel mobiel bent en zo heel snel terug in de gevarenzone kan komen. De Sword & Shield gebruikt de wirebug dan weer als een slinger voor je zwaard, wat doet denken aan de Blades of Chaos van God of War.

Met deze wirebug aanvallen doe je in Rise een speciale soort damage. Dit en jump attacks richten een andere soort schade aan die monsters mountable moet maken. Vanaf Monster Hunter 4 kon je op monsters klimmen en via een Quick Time Event rodeo met ze spelen. Dit was eigenlijk altijd al een gimmick om het monster neer te krijgen en het tij van het gevecht te doen keren. In Rise is dit net iets diepgaander, en kan je zelf op de monsters rijden en al hun aanvallen gebruiken tegen anderen. Het zorgt niet alleen voor handige situaties voor de jagers, maar het ziet er ook cool uit en geeft je zin om dit bij ieder nieuw monster te gaan zien.

Rise spelen met een fatsoenlijke performantie

Wie Rise op de Switch heeft gespeeld, begrijpt dat de performantie van die game zeker niet z’n sterkste punt was. De game zag er behoorlijk goed uit voor een game op een handheld, maar de frame rate is eventjes slikken als je World gewoon bent op de pc. De pc-versie van Rise fixt dit probleempje gelukkig eindelijk. De matige 30- FPS van de Switch wordt omgeruild voor een zeer fatsoenlijke 100+ FPS als je beschikt over een goed systeem. Rise ziet er wel nog duidelijk uit als een handheldgame, zeker als je naar de gezichten kijkt van de personages. Dat betekent ook dat wat zwakkere pc-systemen deze game goed zullen kunnen draaien.

Inventieve nieuwe monsters

Als grote Monster Hunter-fan heb ik al heel veel van deze gekke monsters gezien. Toch heeft Rise indruk weten te maken met de nieuwe beesten. Het design van onder andere de Magnamalo, Goss Harag en Ibushi zijn er een paar die eruit springen als enkele van de boeiendste designs in de hele reeks. Sommige hervallen helaas in het probleem dat ze aanvalstechnieken recyclen van andere monsters, zoals de Aknosom. De meeste zijn echter waardige toevoegingen aan het rooster en maken me zeer nieuwsgierig naar de Sunbreak-uitbreiding die in de zomer moet uitkomen.

Waarom Niet?

Gevoel van de jacht gaat ietwat verloren

De vele Quality Of Life-verbeteringen zullen ongetwijfeld een groot pluspunt zijn voor alle nieuwkomers. Maar als veteraan snijdt het zwaard ook een beetje langs twee kanten. Het feit dat je monsters nu op de map onmiddellijk ziet, maakt dat je als jager niet echt de natuurlijke habitat van de monsters moet gaan aanleren. Monster Hunter was net zo boeiend omdat je zonder duidelijke uitleg zelf een beetje moest uitzoeken hoe je het monster het best ging verslaan. Indicaties als een mankend monster zouden je dan aangeven wanneer je een monster kan capturen bijvoorbeeld. Nu zie je op je map een icoontje bij het monster wanneer je het beest kan gaan vangen. Het is allemaal veel makkelijker, en voor de OG’s kan dit ook lichtjes teleurstellend zijn.

Grafisch niet zo’n enorme stap vooruit

De framerate is ongetwijfeld een grote verbetering voor de pc-versie van Rise, maar grafisch is het moeilijk om Rise te complimenteren als een pc-game. Rise komt niet eens in de buurt van de grafische pracht van World, terwijl de game wel enkele jaren ouder is. Rise is duidelijk ontworpen voor de Switch, net als Stories 2. De game ziet er dus prima uit, maar kan zich niet meten met de mooiste games op de pc. Dat merk je vooral aan de gezichten van de personages en de lage resolutie textures. De monsters zien er wel net iets beter uit, met een veel donzigere vacht voor een aantal van deze beesten.

Geen cross-play of cross-save mogelijkheid

Monster Hunter Rise kwam aan het begin van 2020 uit, en een echte fan als ik gaat geen jaar wachten om deze op de pc te spelen als er andere opties zijn. Het is daarom extra jammer dat Capcom geen cross-save of cross-play met de Switch-versie heeft geïmplementeerd. Je save van de Switch naar de pc overzetten om te genieten van de betere framerate, zou het voor mij en waarschijnlijk een heleboel mensen aanlokkelijker maken om de pc-versie bovenop de Switch-versie te kopen. Nu ben je helaas verplicht helemaal opnieuw te beginnen. Lijkt me dat Capcom hier jammer genoeg de gemakkelijke weg heeft gekozen.

VERDICT

7

Monster Hunter Rise is nog steeds één van de beste co-op games van het moment op de pc, maar als port is het zeker niet de meest geslaagde release. De verbeterde framerate was het belangrijkste dat ze moesten nailen, en dat hebben ze gelukkig ook gedaan. Verder is er eigenlijk niets noemenswaardigs aan deze port, aangezien de graphics zich niet kunnen meten aan z’n voorganger World en er geen enkele mogelijkheid is voor cross-saves of cross-play. Ondanks deze gemiste kans, blijft Rise een van de beste games om uurtjes in te steken met je maten.

Pluspunten
+ Veel quality of life-verbeteringen
+ Wirebugs zowel in combat als exploratie uitstekende toevoeging
+ Eindelijk Rise spelen met een degelijke framerate

Minpunten
– Gevoel van jacht gaat ietwat verloren
– Grafisch ok, maar niet geweldig
– Geen cross-play of cross save mogelijkheid

Monster Hunter Rise
Beschikbaar vanaf 12/01/2022
Beschikbaar op Switch / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.