“De Nacon Revolution X Pro is op alle vlakken een middelmatige controller”

Nacon Revolution X Pro

Soms zijn een paar extra knoppen op een controller écht wel handig. Zeker bij games waarin je heel wat items of abilities moet managen. Dit is een gat in de markt waarin al heel wat hardwarefabrikanten zijn gesprongen, waaronder ook Microsoft met de Elite-controllers. Nacon wil met de nieuwe Revolution X Pro-controller gamers aanspreken die niet bereid zijn om €180 voor een controller neer te leggen, maar die wél op zoek zijn naar een controller met veel aanpassingsmogelijkheden.

Qua prijsniveau is Nacon er alvast in geslaagd om een interessant alternatief te bieden voor wie net iets meer wil uitgeven dan aan een standaard controller. Deze Revolution X Pro kost €109 en daarmee zit hij perfect op de plaats waar Nacon hem wilde hebben.

Net wat duurder dan de standaard controller en een pak goedkoper dan de Elite Series 2 om twijfelaars van beide kampen over de streep te trekken. Ik zocht voor jullie uit of deze Revolution X Pro een revolutie kan ontketenen onder de goedkopere Pro-controllers en of Nacon daarom niet te veel heeft moeten beknibbelen op de kwaliteit.

Waarom Wel?

Aanpasbaarheid troef

Wanneer ik de doos opende werd ik meteen gelukkig. Nacon heeft duidelijk gedacht aan de ordelijke gamers onder ons, want de controller en alle toebehoren zitten netjes weggewerkt in een handig opbergkoffertje. Hiermee wordt de kans dat je iets kwijtspeelt al een stuk kleiner én je controller is goed beschermd wanneer je hem meeneemt of opbergt in je kast. Een kleinigheidje, maar wél iets waar grotere hi-end merken iets van kunnen leren.

In de verpakking zit naast de case uiteraard ook de controller. Deze is met zijn 230 gram best licht te noemen. Maar Nacon levert een 6-tal gewichtjes mee, telkens een duo van 10g, 14g en 16g. Deze kan je naar wens wegstoppen onderaan de handvaten van de controller. Verder kan je nog de bewegingsvrijheid van de analoge sticks verkleinen door ringetjes over de sticks te glijden. Ook de toppen van de sticks zelf zijn te vervangen waardoor je kan kiezen tussen tops met kuiltjes of met een bultje. 

De achterkant is het interessantst

Qua layout aan de voorkant van de controller doet Nacon niks revolutionairs. En dat is maar goed ook. Want ik ben grote voorstander van het Xbox-ontwerp waarbij de analoge sticks asymmetrisch staan. Zelfs de kleuren van de knoppen heeft Nacon gelijk gehouden aan het originele ontwerp. Het enige grote verschil is de grote RGB-lichtring die rond de rechter analoge stick zit. De meest interessante en onderscheidende features ten opzichte van de standaard Xbox-controller vinden we dan ook aan de achterkant terug.

Hier heeft Nacon vier grote knoppen geplaatst die ervoor moeten zorgen dat je meer klikmogelijkheden hebt tijdens het gamen. De bovenste twee knoppen zitten gepositioneerd waar je middelvingers vallen, terwijl de onderste twee knoppen met je ringvinger te bereiken zijn. Verder zit er nog een knop in om tussen drie profielen, die je zelf kan aanpassen, te schakelen. Verder ondersteunt de controller ook Dolby Atmos.

Handige software

Dat instellen van profielen doe je in de gratis software die je in de Microsoft Store kan vinden. Deze software werkt ontzettend intuïtief en geeft je een breed scala aan mogelijkheden. Zo kan je uiteraard de vier knoppen aan de achterkant een functie toewijzen, maar je kan ook de volledige layout van de knoppen softwarematig aanpassen. Heb je liever dat de A-toets op de plaats van de Y-toets geconfigureerd staat? Geen probleem!

Je kan er ook de gevoeligheid van de analoge sticks aanpassen zodanig dat die overeenkomt met de bewegingsvrijheid die je eventueel beperkt hebt door middel van de fysieke ringen waarover ik het eerder had. Tot slot kan je, uiteraard, ook de kleur van de RGB-ring aanpassen. Die staat standaard in het Xbox-groen, iets wat ik persoonlijk wel kon appreciëren.

Waarom Niet?

Geen premium gevoel

Ondanks een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden, ben ik niet helemaal enthousiast over de Nacon Revolution X Pro-controller. Dit heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat de controller erg goedkoop aanvoelt. Dit komt in mijn ogen door het gebruikte plastic en het erg lichte gewicht van de controller. Je kan hem uiteraard verzwaren, maar zelfs met de zwaarste gewichten bleef ik het geheel veel te licht vinden. Bovendien is de gewichtsverdeling niet ideaal wanneer je de gewichten hebt geïnstalleerd. Doordat de gewichten vooraan in de handvaten zit, heeft de controller de neiging om vooruit te vallen. Ik geef de voorkeur aan gewichten in het midden van de controller om zo meer balans te hebben. 

Hinken op twee gedachten

Een ander punt is dat het design niet bijster ergonomisch is. De controller is vrij breed, waardoor je lange vingers nodig hebt om aan alle knoppen te kunnen. Ik heb nu niet meteen de kleinste handen, maar was toch verplicht om mijn handpalmen te verplaatsen om bijvoorbeeld aan de Y-toets te raken. Ook de triggers achteraan liggen wat verder uit elkaar dan normaal. Dit is niet meteen storend, maar vooral even wennen. Wel jammer is dat je deze triggers niet kan aanpassen, of toch de indrukbaarheid ervan. Je kan de gevoeligheid softwarematig wel aanpassen, maar het was leuk geweest moest je ook fysiek ervoor kunnen zorgen dat je de triggers minder ver kon induwen.

Tot slot is de controller niet draadloos. Dit is niet meteen een minpunt, dat weet ik. Maar door het feit dat je de 3m lange kabel kan losmaken van de controller, geef je die illusie wél. Daarom lijkt het erop dat Nacon op het laatste moment tijdens het designproces ervoor gekozen heeft om bluetooth-connectiviteit te schrappen en de controller enkel bekabeld te maken in plaats van een hybride oplossing.

VERDICT

6

De Nacon Revolution X Pro-controller is op alle vlakken een middelmatige controller. Het is zeker geen slechte controller, maar hij blinkt eigenlijk nergens volledig in uit. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat Nacon per sé een prijsbrekende Pro-controller met extra knoppen en grote aanpasbaarheid op de markt wilde brengen. Hij valt dan ook qua prijs bijna exact tussen de standaard Xbox-controller en de Elite Series 2. Helaas blijkt uit het eindresultaat dat Nacon te veel heeft moeten beknibbelen om aan dit prijsniveau te geraken. De controller is wat mij betreft niet echt ergonomisch, is bovendien erg licht en voelt daardoor goedkoop aan. En dat is zonde voor een controller waarvoor je toch €109 moet neertellen.

Pluspunten
+ Heel veel instel- en aanpassingsmogelijkheden
+ Extra knoppen
+ Fijne software op PC

Minpunten
– Voelt goedkoop aan
– Niet geweldig ergonomisch
– Ondanks gewichten nog steeds te licht (naar mijn smaak)
– Niet draadloos

Nacon Revolution X Pro
Beschikbaar vanaf 13/10/2021
Compatibel met Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.