“Bang & Olufsens Beoplay Portal is een dure en geweldige gamingheadset, maar niet helemaal perfect”

Gamingheadsets heb je in alle maten, gewichten, kleuren en prijsklassen. De keuze die je uiteindelijk maakt, hangt af van wat je exact verwacht van een headset én je budget. Als dat laatste geen rol speelt, dan zou de Bang & Olufsen Beoplay Portal wel eens een fantastische headset voor jou kunnen zijn.

Het Deense Bang & Olufsen staat al jaren synoniem voor high-end audioapparatuur waarvan het design strak en minimalistisch is. Dit is iets wat het bedrijf sinds het ontstaan in 1925 hoog in het vaandel draagt. Twee ingenieurs, Peter Bang en Svend Olufsen, hebben toen een eigen bedrijfje opgestart waarbij ze kleine radio’s bouwden op zolder. Daar zijn doorheen de jaren heel wat producten bijgekomen en de laatste jaren ligt de focus op speakers en headsets. En met hun expertise hierin, had ik hoge verwachtingen van hun eerste echte gamingheadset: de Beoplay Portal.

Waarom Wel?

Minimalistisch design

Wat meteen opvalt wanneer je de headset uit de doos neemt, is het prachtige minimalistische design. In tegenstelling tot veel andere gamingheadsets, kan je deze Beoplay Portal zonder blikken of blozen meenemen op kantoor of naar school. De grote oorschelpen van 40mm diameter springen meteen in het oog door de aluminium schijven die aan de buitenkant gemonteerd zijn. Deze hebben een subtiel gradiënteffect waardoor er verschillende kleurschakeringen zichtbaar zijn verschillende lichtsituaties.

De oorschelpen zelf zijn gemaakt van traagschuim dat omwikkeld is met zacht lamsleder. De binnenkant van de hoofdband is dan weer voorzien van extra padding met zachte bamboevezels. Deze elementen, samen met het feit dat de headset slechts 282 gram weegt, zorgen ervoor dat de headset enorm comfortabel zit en op geen enkel moment niet stevig aanvoelt, integendeel.

De headset voelt robuust aan en zit als gegoten. Ook wanneer ik enkele uren na elkaar aan het gamen was of tijdens mijn werk naar muziek luisterde. En dat mag je letterlijk nemen, want de headset haalde met sprekend gemak het einde van de dag. Bang & Olufsen adverteert een batterijduur van 24 uur wanneer je gebruik maakt van Bluetooth en active noise cancelling en die bewering klopt absoluut!

Voor pc én consoles

Op de doos zelf staat in het groot ook “Designed For Xbox” geschreven. Zo wil Bang & Olfusen de klemtoon leggen dat deze Beoplay Portal gebruik maakt van het Xbox Wireless protocol. Dit is een protocol dat ontwikkeld werd door Microsoft om audioapparaten makkelijker te verbinden met de Xbox Series X|S- en Xbox One-consoles. Daarnaast biedt het op audiovlak een hogere bandbreedte en een lagere latentie ten opzichte van bluetooth. Uiteraard heb ik dit getest met mijn Xbox Series X en het was inderdaad een fluitje van een cent om de Beoplay Portal aan te sluiten. Ook het geluid klonk lekker vol, maar groot verschil met andere headsets ten opzichte van de lagere latentie kon ik niet waarnemen.

Gelukkig is deze Beoplay Portal geen one tricky pony en is de headset ondanks de subtiele Xbox-branding op de doos ook compatibel met alle andere hedendaagse consoles én PC’s. Zo levert Bang & Olufsen een USB-C kabel mee waarmee je de headset zonder problemen kan aansluiten aan je PC. Daarnaast zit er ook een 3,5mm mini jack-kabel in de doos waardoor je de Beoplay Portal zonder problemen kan aansluiten aan je PlayStation 4 en 5 via de poort in de controller én hij werkt op die manier ook op de Nintendo Switch. Tot slot beschikt de headset ook over Bluetooth 5.1-technologie waarmee je in totaal 8 toestellen kan koppelen. De headset houdt hiermee verbinding met je toestellen op een afstand van ongeveer 10m.

Superieure geluidskwaliteit

De Beoplay Portal mag er dan prachtig uitzien, gelukkig produceert hij ook superieur geluid. Dit doet hij op PC en Xbox Series X|S door middel van het gerenomeerde Dolby Atmos. Hiermee wordt er virtueel surround geluid geproduceerd en dat klinkt op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Ik kreeg bij het kijken naar een Dolby Atmos-demo effectief een krop in de keel van het detail dat de headset wist voort te brengen. En dat is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt. De bassen gaan lekker diep en ook de hoge tonen kwamen goed tot hun recht. Je kan dit alles trouwens netjes instellen via de app, maar daarover lees je het volgende blokje meer.

Wil je jezelf nog meer afsluiten van je omgeving? Dan kan je de adaptieve actieve noise cancellation aanzetten. Hiermee wordt het omgevingsgeluid grotendeels weg gefilterd waardoor je helemaal kan opgaan in de game, film of muziek waarnaar je aan het luisteren bent. In de praktijk klopt deze bewering ook. Met de AANC aan, hoorde ik mijn kinderen niet meer en ook de vaatwasser werd netjes weg gefilterd. Luidere apparaten zoals mijn stofzuiger kwamen nog wel door de AANC heen, maar in zo’n laag niveau dat het verre van storend was.

Een handige app

Bang & Olufsen heeft ook een app gecreëerd waarmee er firmware updates aan de headset kunnen doorgevoerd worden, en waarmee je ook de instellingen van de Beoplay Portal kan aanpassen. Dit kan je doen door een van de voorgeprogrammeerde luistermodi te selecteren, maar ook door zelf met de instellingen te spelen. Wanneer je jouw ideale instellingen hebt gevonden, kan je deze opslaan zodanig dat je die later opnieuw kan gebruiken. Dit werkt enorm intuïtief doordat Bang & Olufsen gebruik maakt van omschrijvingen en niet van metertjes. De geluidspuristen zullen het ongetwijfeld graag anders zien, maar voor jan-met-de-headsetpet lijkt mij deze oplossing ideaal.

Waarom Niet?

De microfoon hinkt achterop

Bang & Olufsen heeft ervoor gekozen om de Beoplay Portal uit te rusten met ingebouwde microfoonarm. Dit is op esthetisch vlak uiteraard de beste keuze, maar in de praktijk vallen de resultaten toch tegen. Met een microfoonarm breng je de microfoon een stuk dichter bij je mond, waardoor je minder kans hebt dat er omgevingsgeluid wordt opgepikt en dat je spraak een lange weg moet afleggen. Het Deense bedrijf heeft dit proberen oplossen door gebruik te maken van Directional Beamforming waarbij softwarematig jouw stem wordt afgezonderd en versterkt.

In de praktijk werkte dit helaas niet echt. Mijn stem klok vrij veraf, dof en hol voor mijn vrienden aan de andere kant tijdens de gamesessies. Ook had het volume wat mij betreft iets hoger mogen zijn. Wil je de geluidskwaliteit zelf horen? Luister dan zeker naar de achtste aflevering van onze podcast. Bij de opname van deze aflevering heb ik deze headset gebruikt, terwijl hij was aangesloten met de meegeleverde USB-C-kabel.

Priegelen met dure bediening

Ook de bediening op de headset zelf kon wat mij betreft iets beter. Doordat er voor het aanpassen van het volume en AANC-instellingen geopteerd is om gebruik te maken van aanraakgevoelige schuifknoppen, had ik nooit echt het gevoel dat ik onmiddellijk de juiste instelling vast had. Het bleef na enkele weken wat zoeken en priegelen. Bovendien zijn er geen knoppen aanwezig om naar het volgende of vorige nummer te gaan wanneer je bijvoorbeeld naar Spotify aan het luisteren bent. Ook dat is voor mij een tegenvaller.

Tot slot wil ik het nog even hebben over de olifant in de kamer. Ja, deze headset kost €499. Dat is evenveel als de Xbox Series X waarvoor hij geoptimaliseerd is. Dat is véél geld. Hierdoor is deze headset niet voor iedereen weggelegd en zal hij op een prijsdaling moeten rekenen om bij een groter publiek in beeld te komen. Dat er voor dat geld geen beschermhoes of -zakje wordt meegeleverd is wat mij betreft bizar en een gemiste kans om de mensen die dit geld neerleggen een extraatje mee te geven.

VERDICT

8

De Beoplay Portal is de eerste gamingheadset die het Deense Bang & Olufsen op de markt brengt. En ze weten meteen te imponeren. Hij is compatibel met alle hedendaagse consoles én smartphones dankzij Bluetooth en de meegeleverde kabels. Het geluid is uitmuntend, zeker op PC en Xbox dankzij Dolby Atmos. Hij gaat effectief 24 uur mee op een oplaadbeurt en dankzij de actieve noise cancelling kan je jezelf helemaal afsluiten van de buitenwereld. Het design is kenmerkend minimalistisch waardoor je hem ook gewoon op je werk kan dragen. En dat is ontzettend prettig in een markt waarin schreeuwerige designs de bovenhand hebben. Maar hij is ook ontzettend comfortabel om te dragen tijdens lange gamesessies. Jammer genoeg is de Beoplay Portal niet perfect, en dat had eigenlijk wel gemogen voor zijn hoge kostprijs. Het grootste minpunt is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon. Deze klinkt te hol en te veraf. Of deze Bang & Olufsen Beoplay Portal een headset voor jou is, hangt af van jouw prioriteiten en vooral je portemonnee.

Pluspunten
+ Connectie met Xbox-consoles
+ Dolby Atmos blaast je weg
+ Werkt op alle consoles en smartphones
+ Prachtig design
+ Ontzettend comfortabel
+ Actieve noise cancelling
+ Erg lange batterijduur


Minpunten
– Kwaliteit microfoon ondermaats
– Bediening op headset kon beter
– Geen beschermhoes meegeleverd

– Niet goedkoop

Bang & Olufsen Beoplay Portal
Compatibel met PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC / Smartphone
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.