Dit zijn de winnaars van de Belgian Game Awards 21

De Belgian Game Awards zijn een jaarlijks hoogtepunt voor de Belgische gamesindustrie. Dit jaar zag de organisatie een record aantal inzendingen binnenkomen. De jury stond voor de belangrijke en uitdagende taak om uit meer dan 100 ingezonden games en studio’s de winnaars binnen elke categorie aan te duiden. Ook het publiek mocht een lieveling naar het podium stemmen.

Tijdens een virtuele show die eerder vanavond plaatsvond op VRT NU, RTBF Auvio en twitch.tv/belgian_games werden de awards uitgereikt. Maar wie ging met de prijzen aan de haal, en wie bleef met lege handen achter? Dat vertellen we je hieronder.

1. Audience Award: VR-Kuub

Het publiek liet deze keer de entertainment titles aan de kant en koos massaal voor VR-Kuub, een educatief game van Cybernetic Walrus dat inzet op communicatie skills bij jongeren op school. In de game lost een leerling verschillende geheime missies op en moet uit de mysterieuze kubus zien te ontsnappen dankzij de hulp van zijn medestudenten.

2. PC/Console Game of the Year: The Almost Gone

The Almost Gone van Happy Volcano viel al meermaals in de prijzen met hun pre-release of als most-anticipated game. Ook met de full release wist de game de harten van de jury te veroveren. Het game valt dit jaar zelfs dubbel in de prijzen (zie ook categorie Mobile Game of the Year) De jury lauwert vooral de wisselwerking tussen emotie, gameplay en art.

3. Mobile Game of the Year: The Almost Gone

The Almost Gone van Happy Volcano valt ook in deze categorie in de prijzen (zie ook categorie Best PC/Console Game of the Year). Het bewijs dat dit puzzle game zowel op PC/console als op mobiele toestellen een top game ervaring biedt.

4. AR/VR Game of the Year: Deisim

Games moeten spelers unieke ervaringen bieden en dat geldt des te meer voor VR/AR games. Daar slaagt Deisim van Tommy Malloteaux volgens de jury wonderwel in. Wanneer de speler voor zijn/haar creatie staat, voelt hij/zich net een meesterkok die de wereld opleukt met bomen en dieren en daarbij ook een sadistisch kantje van zichzelf kan ontdekken.

5. Best Non-Entertainment Title of the Year: Pollinator Park

Pollinator Park dat Poppins & Wayne bouwde in opdracht van de Europese Commissie kwam tot stand in samenwerking met ‘bio-architect’ Vincent Callebaut die er zijn kenmerkende eco-futuristische stijl aan leende. Pollinator Park is een kruising tussen een dierentuin, een themapark, een interactief museum en een kristallen bol: leerzaam en boeiend.

6. Debut Game of the Year: Sizeable

Sizeable van Business Goose Studios is een klassiek voorbeeld van “keep it simple”. Eén idee en één visie omgezet in een heleboel interessante uitwerkingen. Het puzzelconcept is thematisch gemakkelijk uit te breiden. De jury vond het opmerkelijk hoe zo’n jong team dit heeft klaar gespeeld.

7. Student Game of the Year: Glint

Student game Glint van Haute Ecole Albert Jacquard kaapt de titel van Student Game of the Year weg. Het viel de jury op dat het game zowel in art, sound design en gameplay trouw blijft aan het onheilspellende concept en verhaal dat erachter zit. Een straffe uitwerking voor een game dat in 3 maanden tijd ontwikkeld werd.

8. Most Anticipated Game of the Year: Roguebook

Roguebook van Abrakam is het game waar de jury alvast het meest naar uitkeek. Een van de juryleden houdt zelfs helemaal niet van deckbuilders, maar raakte intussen gepassioneerd door dit game, waar trouwens ook Richard Garfield, de maker van Magic: The Gathering, aan meewerkte. Voor de duidelijkheid: deze award bekroont een game dat nog niet verschenen was op het ogenblik dat de jury aan het testen ging. Roguebook is inmiddels wel al verschenen op PC, maar het is nog uitkijken naar de console versies.

9. Lifetime Achievement Award: Yves Grolet

Yves Grolet wordt beschouwd als één van de pioniers van de Waalse game industrie en was daardoor een evidente keuze van de jury voor de Lifetime Achievement award. Zijn verdiensten voor de Belgische game industrie zijn groot en zijn carrière indrukwekkend. Hij maakte zijn eerste game op de Commodore 64 toen hij slechts 15 jaar oud was. Hij ging kort daarna aan de slag bij Ubisoft – toen nog een kleine startup – en intussen uitgegroeid tot één van de mastodonten in de internationale game industrie. In ’99 lanceerde hij Outcast, een cult classic en één van de eerste driedimensionale open world games waar o.a. Grand Theft Auto III zich door liet inspireren. Onlangs werd ook Outcast II aangekondigd met een veelbelovende trailer. Yves is naast een creatieve game ontwikkelaar ook een slimme ondernemer. Hij richtte intussen al 5 studio’s op waarvan de laatste, Appeal Studios, overgekocht werd door Embracer Group en met om en bij de 60 werknemers veruit de grootste game studio is in Wallonië.

10. Best Studio of the Year: Fishing Cactus

Behalve de indrukwekkende professionele groei die Fishing Cactus sinds zijn opstart kende, wil de jury ook de inzet benadrukken van de oprichters voor de Belgische game industrie. Ze richtten de Waalse Game Federatie (Walga) op en zetten zich keer op keer in om de game industrie in Wallonië en de rest van België te professionaliseren, te ondersteunen en te promoten.

11. Most Promising Startup Studio of the Year: Salty Lemon

Na de ontgoocheling van Divine Commander, zat Salty Lemon diep. Met nog maar een paar maanden te gaan vooraleer een volledig faillissement aan te vragen, besloten ze hun laatste middelen te investeren in de ontwikkeling van een VR roeitoepassing die later EXR zou worden. Met EXR slaagden ze erin financiering te verzamelen en een bèta te lanceren. Deze beta versie werd intussen zeer goed onthaald en telt momenteel meer dan 7000 geregistreerde roeiers wereldwijd. De studio trekt wereldwijd ook veel interesse van grote spelers in de roei-industrie.

Esports Awards

Esports Event of the Year: Tarmac Online Sessions

Tarmac komt met een gloednieuw initiatief dat openstaat voor een heel divers publiek: de Tarmac Online Sessions. Het RTBF-kanaal investeert al jaren in Esports en lanceert met Tarmac Online een community-based, competitief en onderhoudend concept voor de Belgische Esports scene.

Esports Rookie Player of the Year:  Vincent “Slyex” Tobaly

Esporter Vincent “Slyex” Tobaly – tevens student geneeskunde aan de Université Libre de Bruxelles – drukte tijdens de European University Rocketeers zijn stempel op de Esports scene. Na de kwalificaties, bereikte hij de top 12 van 350 deelnemers en raakte zelfs in de top 3 tijdens de zomerseries. Dit Esports talent is onderweg naar de absolute top en verdient daarom deze onderscheiding.

Esports Pro Player of the Year: Raphaël “Targamas” Crabbé

Als we het palmares van Targamas bekijken, zien we vooral gouden medailles. Deze Belgische speler is een icoon in League of Legends. Raphaël speelde eerst voor Fnatic en Vitality en maakt nu deel uit van het succesvolle Karmine Corp. Als kampioen in League of Legends en de European Masters, is deze jonge speler dé Belgische toekomst in League of Legends.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)