fbpx

“Hot Wheels Unleashed is een ontzettend plezante arcaderacer voor groot én klein”

Hot Wheels Unleashed

Als kind speelde ik met twee zaken: LEGO en Hot Wheels. De passie voor de kleurrijke blokjes heb ik vorig jaar herontdekt met een ondertussen serieuze collectie LEGO Star Wars-schepen als gevolg. Maar toen Hot Wheels Unleashed werd aangekondigd, voelde ik het terug kriebelen om met kleine autootjes te spelen.

Waarom Wel?

Het zit hem in de details

Als er een ding is waar ik positief door verrast ben, dan zijn het de graphics van Hot Wheels Unleashed. Milestone had zich er hier makkelijk vanaf kunnen maken met wat last-gen technologie, maar ze hebben zich echt uit de naad gewerkt. De 60 verschillende Hot Wheels-autootjes zien er stuk voor stuk prachtig uit. Het detail is waanzinnig hoog. Je kan goed de verschillende materialen zoals metaal en plastic onderscheiden en je ziet soms zelfs de oneffenheden van de mallen die in het echt ook aanwezig zijn op de autootjes.

Hetzelfde kan gezegd worden van de tracks. Je ziet de groeven die ontstaan bij het productieproces in het plastic zitten als het zonlicht er op de juiste manier op schijnt. En hoewel de zes omgevingen er ok uit zien, zijn ze naar mijn mening wat te leeg en doods. Ik had graag rondlopende bouwvakkers gezien op de werf in de wolkenkrabber of een tiener Call of Duty zien spelen op zijn PC in de gameroom.

Een arcaderacer pur sang

Je weet wat je moet verwachten van een arcaderacer. Makkelijke controls en heel veel fun tijdens het rijden. En dat is exact wat ontwikkelaar Milestone ons voorschotelt met deze Hot Wheels Unleashed. De kleine autootjes laten zich makkelijk besturen en na enige oefening kan je ook zonder problemen je bolides spectaculair door de bochten laten driften.

Het enige waar je op zal moeten letten is het feit dat auto’s verschillende boosters hebben. Sommige hebben drie losse boosters, andere zes en nog andere hebben een lange balk waarmee je zomaar aan een stuk vooruit kan knallen. Deze boosters kan je opladen door te driften of door over speciale oppervlakten te rijden die je boosters sneller vullen.

Wat mij trouwens ook nog is opgevallen is dat de vorm van de autootjes invloed heeft op de bestuurbaarheid en op de stabiliteit. Een hoge, smalle auto zal véél makkelijker omvallen in een bocht dan een lage F1-achtige wagen. Met deze laatste kan je trouwens ook onder andere auto’s heen rijden als het te druk wordt. Handig!

Voor handige en onhandige Harry’s

Naast de best uitgebreide carrièremodus is er nog voldoende plezier te beleven aan Hot Wheels Unleashed. Je kan in split-screen aan de slag tegen elkaar en als je de verschillende meegeleverde tracks beu bent, dan kan je ook je creativiteit de vrije loop laten in de uitgebreide track editor. Wanneer je deze opent heb je niet meteen alle beschikbare stukken ter beschikking. Het is namelijk de bedoeling om in de carrièremodus de andere onderdelen, zoals dino’s, daar vrij te spelen. Maar dat wil niet zeggen dat je al snel aan de slag kan met de track editor.

Het leuke is dat Milestone geprobeerd heeft om het bouwen van banen zo natuurgetrouw na te bootsen in de game. Dat wil zeggen dat je ook de plastic baandelen kan draaien om zo rechtopstaande of ‘banked’ bochten te maken. Helaas werkt de besturing niet altijd goed mee omdat deze naar mijn mening nogal onlogisch en ingewikkeld in elkaar zit. Toch zullen heel wat creatievelingen hun creaties online gaan delen en daar pluk je dan als onhandige Harry de vruchten van. En datzelfde geldt ook voor de Livery editor waarin je jouw autootjes kan voorzien van een compleet ander uiterlijk.

Waarom Niet?

Domme doos!

Helaas is het niet allemaal positief. Nee, de dames en heren bij Milestone hebben enkele vrij bizarre keuzes gemaakt. In de eerste plaats kozen ze voor het blind box-gegeven om auto’s vrij te spelen. Deze doosjes kan je verdienen door uitdagingen tot een goed einde te brengen of door ze te kopen met het geld dat je verdient in de game. Voor alle duidelijkheid: niet met écht geld dus, want microtransacties zitten, gelukkig, niet in de game.

Op zich is dit blind box-systeem interessant en zorgt het vooral bij kinderen voor een groot Kinder Surprise-gehalte, maar ik vond het vooral vrij storend. Vooral omdat je wel even moet zoeken om je gewonnen dozen te openen. Je kan namelijk niet vanuit de carrièremodus rechtstreeks je doosjes open maken. Nee, je moet terug naar het hoofdmenu, dan naar de in-game winkel en daar doorklikken naar blind boxes, om vervolgens het juiste keuzemenu aan te klikken om jouw doosjes te openen. Héél veel gedoe om een wagen te claimen lijkt mij…

Evenwicht wat zoek

Hoewel het racen best fijn is en je makkelijk je plan kan trekken eens je de tracks een beetje kent, heb ik toch wat problemen met de balans tussen deze moeilijkheidsgraden. Het verschil tussen Easy en Normal is namelijk best groot. Dit komt enerzijds omdat bij de makkelijkste moeilijkheidsgraad je tegenstanders geen gebruik kunnen maken van de boosters, terwijl jij dit wél kan. Winnen gaat dan ook vanzelfsprekend met twee vingers in de neus.

Wanneer je dan overschakelt naar Normal wordt het best pittig. Tegenstanders zijn een pak vinniger, sneller en gebruiken ook hun boosters waardoor het harken is om in de middenmoot te eindigen. Op zich is hier niks mis mee want er is wat uitdaging nodig, maar het verschil tussen de vorige moeilijkheidsgraad is te groot. En dat werkt erg frustrerend heb ik gemerkt bij mijn zoon. Die vond het saai in Easy, maar finishte altijd laatst in Normal. Dat zou Milestone toch wel makkelijk moeten kunnen fixen. Zeker als je weet dat jonge kinderen een grote doelgroep zijn voor deze game.

VERDICT

7

Hot Wheels Unleashed is een ontzettend aangename verrassing. We hebben in het verleden al meer games uit de bocht zien gaan onder het juk van een grote licentie. Milestone heeft ervoor gezorgd dat ze terecht fier mogen zijn op deze game. In de eerste plaats omdat de game passie uitademt door de vele details in de tracks en autootjes. Daarnaast is het spel simpelweg gewoon leuk om spelen. Toch zorgen enkele onnodige ingewikkeldheden ervoor dat Hot Wheels Unleashed niet dé verrassing van het jaar is geworden.

Pluspunten
+ Prachtige visuals met ontzettend veel detail
+ Heel veel autootjes om te verzamelen
+ Vlotte besturing
+ Split-screen multiplayer

+ Livery en Track Editor

Minpunten
– Matige balans in moeilijkheidsgraden
– Soms onnodig ingewikkeld
– Omgevingen voelen doods aan

Hot Wheels Unleashed
Beschikbaar vanaf 27/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d