“Observer heeft een grimmige, gruwelijke sfeer zoals Blade Runner op z’n donkerste momenten met een scheut Detroit: Become Human”

Vier jaar geleden werden we aangenaam verrast door Observer, de psychologische cyberpunk-thriller met wijlen Rutger Hauer in de hoofdrol. De ijzingwekkende game waarbij je constant op de tippen van je tenen loopt heeft een meer dan deftige cult following gegenereerd. Nodig tijd dus voor een upgrade van het systeem. System Redux brengt de not-so-feel-good story setting naar next gen.

Waarom Wel?

Hoogtechnologische sloppenwijken

Observer is geen game om blij van te worden, althans niet qua sfeer & setting. De toekomst is dan wel hoog technologisch en volledig geëvolueerd, de sloppenwijken van Krakau waarbinnen de game zich afspeelt zijn triestig, zielig en deprimerend. Je kruipt in de huid van de detective Lazarski (Hauer), die als Observer de hoofden, hersens en gegeven van anderen kan hacken.

Het verhaal begint met een moord die je moet oplossen door de juiste puzzelstukjes te vinden maar evolueert al snel naar meer. Observer heeft een grimmige, gruwelijke sfeer zoals Blade Runner op z’n donkerste momenten met een scheut Detroit: Become Human.

Treurige neon

Visueel is Observer heel uniek, met z’n druilerige setting overgoten en ondergedompeld in cyberpunk-saus. De neon schreeuwt verdriet, de glitchy look krijst pijn uit. Het geheel is heerlijk gebracht en wordt versterk door een knappe ambient soundtrack. Op next gen straalt de game écht. Al wijkt de game nooit af van z’n setting van de vervallen sloppenwijk, het is mooi gebracht.

De gameplay is vrij simpel maar effectief. Als detective mag je heel wat speurwerk verwachten. Geladen met meerdere scanners en de dream eater ga je aan de slag. Je moet op elke crime scene bewijsmateriaal verzamelen, zowel biologisch als elektronisch. Vaak ben je dus voorwerpen aan het draaien en onderzoeken en bloedsporen aan het traceren.

Cybernachtmerries

De coolste momenten komen er in de vorm van nightmare sequences, die je ontdekt wanneer je jouw dream eater connecteert met het brein van een levend of dood persoon. Hier wordt ook het beste ingespeeld op angst en ongemakkelijkheid. Het grote deel van Observer is intens maar niet per se eng. Deze stukken komen het meest in de buurt van sterke horror.

Waarom Niet?

Saaie spanning

De constante spanning is een troef die Observer sterk behoudt. Na een tijdje komt daar jammerlijk ook een vorm van constante repetitie bij. Missiedoelen worden nooit echt anders en ook de manieren waarop je alles doet blijven grotendeels dezelfde. Neem daarbij ook weinig variatie qua setting en je krijgt een geheel dat afzwakt naarmate je vordert.

Gelukkig blijft de sfeer wél behouden, mede dankzij een goed verhaal en een puike acteerprestatie van Rutger Hauer. Al doet Observer weinig nieuws, wat het doet mag er zijn. De next gen upgrade brengt een glimmend nieuw likje verf en enkele leuke zijmissies.

System revisited

Wie vier jaar geleden Observer al ontdekte heeft weinig reden om zich opnieuw te verdiepen in het geheel maar voor nieuwkomers is het een ideale versie. Visueel is er een sterk geheel maar dat betekent ook niet dat je de meest gedetailleerde omgevingen ooit te zien krijgt. De cyberpunk-trillingen zijn soms zo intens aanwezig dat ze voor een overload zorgen.

Neon, glitch, computers, bedrading en knipperende, schokkende beelden scheppen de sfeer goed maar zijn soms zo constant dat ze storend worden. Langs de andere kant dragen ze ook toe tot de ongemakkelijke sfeer, waardoor ik ze niet als een volwaardig minpunt beschouw.

VERDICT

7

Wie solliciteert voor de job van Observer mag een halve nachtmerrie verwachten die zeker je tijd waard is. Deze psychologische detective-thriller schept een héél sterke sfeer vol pijnlijk treurige sci-fi invloeden. Daarbinnen zijn genoeg mysteries om op te lossen maar deze vervallen na verloop van tijd in repetitie. De dream eater is de tool die alles interessant maakt. Observer doet niet per se iets nieuws en System Redux is geen al te grote upgrade maar je krijgt wel een grillig goed geheel dat je bij de keel grijpt. Een goed verhaal en leuke stealth-momenten verdoezelen de herhalingsfactor.  

Pluspunten
+ Knappe ongemakkelijke sci-fi sfeer
+ De dream eater is een zeer cool gadget
+ Goed verhaal met sterke Rutger Hauer

Minpunten
Weinig nieuws na de eerste uren
Repetitie qua mission objectives

Observer: System Redux
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.