“NEO: The World Ends With You brengt in tegenstelling tot wat zijn titel doet vermoeden weinig nieuws”

14 jaar, dat is hoe lang de fans van The World Ends With You hebben moeten wachten op een sequel. Maar driewerf hoera, eindelijk is hij er! De titel werd behouden en Square-Enix voegde er Neo aan toe, dat staat namelijk voor nieuw. Wat zijn die marketing jongens toch origineel (dat is sarcasme mocht dat niet duidelijk zijn). Is de 2021 versie een waardige opvolger voor het origineel? Wel dat vertel ik jullie graag in onderstaande review.

Waarom Wel?

Oud vs. Nieuw

De formule uit 2007 is grotendeels behouden. Het verhaal speelt zich nog steeds af in de immens populaire Shibuya buurt in Tokyo. Die staat vooral bekend voor haar kruispunt met diagonale zebrapaden en ja hoor, ook dat zit in de game.  En hoewel de visuele stijl doet denken aan een anime, is de buurt héél waarheidsgetrouw nagebouwd. Neku Sakuraba – main character uit de eerste game – is niet meer van de partij. Hij werd vervangen door Rindo Kanade. Een middelbare school student die liever via zijn smartphone chat dan in het echt met mensen te praten. Bovendien draagt hij altijd een zwart mondmasker. Het is duidelijk dat de jonge kerel COVID-19 héél serieus neemt.

Wanneer Rindo na school heeft afgesproken met zijn klasgenoot Tosei Furasawa, Fret voor de vrienden, zijn ze getuige van allerlei kleurrijke explosies. Wanneer beide veronderstellen dat het spektakel van een filmset komt, staat hen een onaangename verrassing te wachten. Want voor ze het beseffen worden ze in de Reaper Game gezogen. Een dodelijk spel waarin ze hun psychokinetische gaven moeten inzetten tegen allerhande op bloed beluste vijanden. Let the games begin!

Shibuya werd waarheidsgetrouw nagemaakt

Vechten en puzzelen in de straten van Shibuya

De combat in Neo The World Ends With You is erg eenvoudig en bijgevolg ook wat teleurstellend. Elk personage heeft zijn eigen pin en dat kleinood geeft zijn drager een psychokinetische kracht. Dat gaat van vuurballen afschieten tot zwaaien met een zwaard gemaakt van ijspegels. Sommige pins zijn voor close-range combat andere gebruik je alleen vanop afstand. NTWEWY is een droom voor gamers die graag verzamelen want je kan maar liefst 250 pins vinden, elk met zijn unieke kracht. Je kan maar één pin equippen en dat is wel sneu want zo bestaat je combat dus uit het drukken op één knop. Herhaaldelijk drukken. Telt je party meerdere members dan druk je als een bezetene op verschillende knoppen in de hoop om je Beat Drop meter te vullen. Die zorgt ervoor dat je een nogal visueel tamme finisher kan maken. Dat had er gerust wat spectaculairder mogen uitzien. Het is wel de moeite om te experimenteren met de pins die je vindt. De verschillende combinatie geven soms verrassende resultaten. Eén van mij favo’s was de combinatie: Mideragemi (Shockwave) – Nighty-Night Beams (Force Rounds) – MajuSage (Tripwire) en Angelic Kick (Massive hit). Dat is de klassieke slash, shoot, kick combo. Maar je kan dus naar hartenlust experimenteren, hoe meer pins je unlockt, hoe leuker en gevarieerder de combat wordt.

De combat is visueel teleurstellend

Hipsters gonna hip

Rindo en zijn posse zijn een hippe bende. Van hun uitgesproken kledij en bijhorende haarstijlen tot hun favoriete tijdverdrijf: eten en drinken. Net zoals Shibuya in het echte leven, zit de game vol restaurants waar je allerhande lekkere Japanse gerechten kan verorberen. Die helpen je dan weer tijdens de combat fases in de game. Jullie weten onderhand wel hoe dat werkt. Eet een sushi en je krijgt meer HP, drink een biertje en je special moves herladen sneller. Niks nieuws en al zeker niks wereldschokkend. Maar ook fashion is belangrijk in Neo The World Ends With You want Style is daadwerkelijk een stat die je kan boosten. Net zoals in andere JRPG’s kan je armor equippen, in deze game gaat dat onder vorm van hippe kledij. Een goeie mix van verschillende stukken en merken kan je een stevige boost opleveren. Het loont dus om niet alleen met je pins te experimenteren maar ook met wat je personage aantrekt.

Oeps… ranks!
Waarom Niet?

Gotta fetch ‘m all

Tussen de gevechten door zal je in de straten van Shibuya allerhande side-questen kunnen ondernemen. De meeste zijn van het irritante soort. Je kent ze wel: de fetch quest.  Waarom zijn videogame karakters altijd zo’n gewillige pakjesbezorgers? Op kantoor kan ik zelfs niemand vinden om me een kop koffie te brengen. Maar in een game gaan de meest overpowered personages met plezier een vis vangen. In wat voor een wereld leven wij eigenlijk?! 

We kunnen ze wel aan Rindude…

Traag tempo en slechte balans

NTWEWY voelt bij momenten als een interactieve film. Het verhaal is opgebouwd uit verschillende weken waarvan de hoofdstukken de afzonderlijk dagen zijn. Een ietwat vreemde keuze die weinig extra’s oplevert maar de pret ook niet bederft. Het tempo van de game zit niet altijd even goed en dat zorgt voor een ongebalanceerde ervaring. Het ene moment zit je ellelange sms-conversaties te lezen, het andere moment krijg je de ene random combat encounter na de andere.  Square Enix heeft een goeie reputatie als het over karakterontwikkeling gaat en dat is niet anders in deze game. Na een dikke 50 uur, want dat is hoeveel tijd je in Neo kan steken, zal je zeker de hoofdpersonages goed kennen. Je moet jezelf alleen de vraag stellen of je de moeite wil doen om die eindeloze stroom aan sms’en te lezen. Het meest irritante aan pubers is het feit dat ze 24 op 24 gekluisterd zijn aan hun smartphone. The World End With You speelt daar handig en dus waarheidsgetrouw op in.

Eindeloos messagen…

Van Nintendo DS naar console

The World Ends With You heeft zijn roots op de DS en dat voel je ook duidelijk in Neo. Deze game hoort thuis op een handheld of een op smartphone of tablet. Maar niet op een console en al helemaal niet op een next-gen toestel. Er wordt geen gebruik gemaakt van de kracht van de PS4 of PS5, niet op grafisch vlak en niet voor de gameplay. ’t Is niet dat NTWEWY er niet goed uitziet. De straten van Shibuya worden knap nagemaakt en de interessante camerastandpunten geven een soms buitenaards gevoel. Ook Rindude -dat is zijn bijnaam- en zijn hippe bende zien er cool uit en héél Japans. Maar als ik de game vergelijk met de andere prijsbeesten die Square Enix in zijn stal heeft dan is Neo één van de zwakkere broertjes. Ik stel me dan ook de vraag waarom deze niet gewoon werd uitgebracht als een remaster in plaats van een vervolg. Ik ben er echter wel van overtuigd dat de Switch het toestel is waar NTWEWY tot zijn recht zal komen.

VERDICT

5

NEO: The World Ends With You brengt in tegenstelling tot wat zijn titel doet vermoeden weinig nieuws. Het is een eenvoudig vervolg op een bijna 15 jaar oud videospel. Het is een veilige ietwat ongeïnspireerde game die geen potten zal breken en één die je bovendien snel zal vergeten. Fans van het genre kunnen deze met gerust hart overslaan want er zijn momenteel veel betere JPRG’s op de markt.

Pluspunten
+ Snoeiharde metal soundtrack
+ Voor gamers die graag verzamelen
+ Oneindig veel combinaties

Minpunten
Repetitieve combat
Niet erg origineel
– Te veel dialogen

NEO: The World Ends With You
Beschikbaar vanaf 27/07/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Nintendo Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.