fbpx

“Diablo IV – Season of Blood is een stap in de goede richting”

Diablo 4 - Season of Blood

Tijd om je knoflook boven te halen en je zilveren zwaarden of kogels want in het nieuwe seizoen van Diablo IV, Season of Blood krijg je te maken met vampiers. Ook benieuwd of Blizzard zich kan herpakken na het matige eerste seizoen?

Waarom Wel?
Verhaal zet zijn tanden stevig in je nek

Na de release van Diablo IV was ik enorm te spreken over het verhaal. Deze trend zet Blizzard gelukkig verder. Het verhaal van Season of Blood introduceert een horde nieuwe vijanden in Sanctuary.

Zoals het steeds gaat in de historie van Diablo met zijn seizoenen, moet je wederom een nieuw personage aanmaken om te starten in dit nieuwe seizoen. Ik ging na een Rogue en Barbarian nu voor de Sorcerer. Het avontuur wordt ingezet wanneer je de vampierjager Erys (Gemma Chan die we kennen als Sersi uit Marvel’s Eternals) tegen het lijf loopt. Sanctuary is om de één of andere mysterieuze manier ondergedompeld door bloeddorstige vampiers.

Hun doel is simpel: zoveel mogelijk bloed aftappen van de bewoners van Sanctuary. Dit voor de heerser der vampiers Zir. Waarom hebben ze zoveel bloed nodig? Je gaat samen met Erys de strijd aan tegen deze snoodaards, maar er is iets aan de hand met jouw eigen personage. Kan dit het vertrouwen schaden tussen Erys en jou? 

Vampierenkrachten

Je personage zal na een tijdje zelf kunnen genieten van de krachten van de vampiers. De Vampiric Powers zorgen, met de juiste combinatie welteverstaan, voor een nieuwe dynamiek in de combat van Diablo IV. Zo is er de kracht Infection, waar je je tegenstanders door directe schade kan besmetten met de pokken. Wanneer je dit tot acht keer toe kan doen, verandert dit naar poison damage tot wel een schade effect van 70% meer. Door het verhaal te doorkruisen van Season of Blood ontgrendel je nieuwe krachten.

Niet alleen door het verhaal, maar ook door het nieuwe world event, The Blood Harvest zal je heel wat loot en resources kunnen verzamelen. Dit world event duurt telkens 1 uur en wordt dan op een andere plaats in Sanctuary geactiveerd. Hier kan je hordes vijanden verslaan, inwoners van Sanctuary redden en rituelen uitvoeren. Blood Lure is hier één van de belangrijkste resources. Als je er in totaal 150 kan verzamelen kan je drie pilaren activeren. Ik verwittig jullie alvast, want wanneer je dit doet wordt het voor enkele minuten vrij stevig. Je zal echter wel beloond worden met de nodige loot en andere belangrijke resources.

Tijdens het blood harvest zal je ook heel wat Potent Blood verzamelen. Dit dient om je vampierkrachten te versterken. Doorheen je avontuur zal je ook nog Pacts verzamelen. Er zijn in totaal drie verschillende Ferocity, Eternity en Divintiy. Hier zit echter een ietwat raar systeem achter, maar daar later meer over. Je verzamelt ook punten die bijgehouden worden in verschillende dorpjes, waar je dan op een bord je rewards kan claimen of je kan gaan kijken hoeveel punten je nog nodig hebt om de volgende reward te claimen. Hier kan je ook vampierkrachten ontgrendelen.

Blizzard luistert naar zijn spelers

Seizoen 1 werd niet met open armen ontvangen door het grootste deel van de spelers. Diablo IV is sinds release een enorm groot grindfestijn, wie zijn personage naar level 100 wou brengen moest er de nodige uren aan spenderen. Dit trokken ze door in het eerste seizoen, waar je dan nog eens te kampen had met een battle pass (daar had je natuurlijk nog zelf de keuze in).

Wat ook opvalt is het feit dat iedereen aan seizoen 2 kan starten, dus ook spelers die tot hiertoe het hoofdverhaal nog steeds niet hadden voltooid. De progressie in het stijgen van levels met zowel je personage als je battle pass gaat tot 40% sneller dan voorheen. Dat merk je ook, zeker wanneer je meedoet aan het world event. Dan schieten de levels als wortels uit de grond.

Waarom Niet?
Het blijft toch een gok die vampierkrachten

Ik heb me al enorm geamuseerd met het tweede seizoen van Diablo IV. Toch heb ik hier en daar nog wat vraagtekens of ze het toch niet een beetje anders hadden kunnen aanpakken. Dan heb ik het vooral over het upgraden van je vampierkrachten.

Het is natuurlijk normaal dat je in het begin nog niet over alle krachten beschikt, dat zou uiteindelijk snel vervelen. Ik heb hierboven al verschillende manieren onthuld, hoe je je vampierkrachten kan ontgrendelen. Je kan er maximum vijf selecteren die je voor je speelbare personage kan gebruiken. Je kan deze krachten ook versterken door je Potent Blood er aan uit te geven. Daar wringt voor mij persoonlijk een beetje het schoentje.

Kansspelen…

Want hier komt het systeem der kansspelen om de hoek loeren. Je hebt namelijk niet echt zelf de keuze wat je wil versterken. Je krijgt telkens wel de keuze uit drie verschillende krachten. In het begin zal je vooral krachten kunnen ontgrendelen door telkens 25 potent blood uit te geven. Met wat geluk zit je kracht er tussen die je op dat moment gebuikt en kan je deze dan ook versterken met datzelfde aantal potent blood. Als je een kracht naar level 2 wil krijgen moet je een totaal van 125 potent blood spenderen, op zich niet zoveel. Toch als je telkens een upgrade wil toepassen naar je vampierkrachten en je kracht zit er niet bij die je wil versterken. Dan verkwansel je in principe sowieso 25 potent blood. Wie het systeem wil omzeilen is er ook aan voor de moeite, want éénmaal gekozen om een upgrade uit te voeren en je denkt van “uit deze drie opties wil ik niet kiezen” en je gaat terug ben je ook je potent blood kwijt en dan heb je zelfs niks gekozen.

Wil je richting level 3 gaan dan moet je het totaal verdubbelen. Je zal ook rekening moeten houden met je pacts. Zoals vroeger in de review vemeld heb je drie verschillende pacts die je kan toevoegen op je armor. Deze pacts zijn gelinkt aan je vampierkrachten, want je zal goed moeten kijken hoeveel pacts je aan je armor moet bevestigen, alvorens je je potent blood kan uitgeven.

Gelukkig beschik je wel over Cleansing Acid waar je een volledige set van pacts kan verwijderen van een armor piece. Wil je een specifiek pact laten verwijderen dan kan je steeds terecht bij een alchemist.

Trailer

VERDICT

8

Blizzard heeft zich herpakt met Diablo IV. Het eerste seizoen heb ik uitgespeeld, maar heb ik zelfs de moeite niet genomen om de battle pass te completen. Nu liggen de zaken anders. Het verhaal is opnieuw boeiend, en doordat het levelsysteem voor 40% sneller gaat is het aangenamer om te spelen. Wat ik ook nog graag in dit overzicht wil vermelden is het feit dat ik nu met mijn derde personage speel en opnieuw een volledig andere en coole ervaring beleef. De vampierkrachten zijn met een goede combo met je personage om van te genieten. Helaas is het upgraden van je nieuwe krachten een beetje gebaseerd op goed geluk. The Blood Harvest is een suspensvol nieuw world event. En dan heb ik het zelfs nog niet gehad over de nieuwe end bosses. Dat laat ik natuurlijk liever zelf aan de speler over. Maar let een beetje op want ze zijn wat aan de scherpe kant. Op naar het derde seizoen zou ik zo zeggen.

Pluspunten
+ Verhaal
+ Vampierenkrachten
+ Nieuwe (eind)bazen
+ Blood Harvest event

Minpunten
Upgraden van je vampierkrachten is gebaseerd op goed geluk

Diablo IV – Season of Blood
Beschikbaar vanaf 17/10/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: