fbpx

“EA SPORTS WRC laat mijn rallyhart harder slaan”

EA SPORTS WRC 23

De laatste jaren werden de officiële WRC-games ontwikkeld door het Franse Kylotonn. Sinds dit jaar ligt de licentie opnieuw bij EA Sports en mogen de Codies van Codemasters zich opnieuw uitleven. Lossen de ontwikkelaars van het fantastische DIRT Rally 2.0 de verwachtingen in of is deze EA SPORTS WRC een dramatische slipper?

Waarom Wel?
Heerlijk baangevoel

Codemasters is al sinds 1998 heer en meester in het ontwikkelen van rallygames. Dat mocht ik aan de lijve ondervinden toen ik datzelfde jaar Colin McRae Rally kocht op de eerste PlayStation console. Nu, 25 jaar later, mocht Codemasters opnieuw aan de slag met de officiële WRC-licentie. Tijdens mijn hands-off preview en de hands-on preview van Lazlo zagen we al dat het goed ging komen met EA SPORTS WRC en dat is gelukkig in deze finale versie voor het overgrote deel ook het geval.

Laat mij beginnen bij het belangrijkste. De handling van de verschillende bolides is fantastisch. Dat is op het eerste zicht niet verwonderlijk, want dat zat in Dirt Rally 2.0 ook al snor. Toch was het even afwachten hoe dit zou uitpakken, want EA SPORTS WRC werd ontwikkeld in de Unreal Engine. Het is geweldig om te zoeken naar grip op gravel of zand ondergronden terwijl je jezelf een pak zekerder voelt op gewoon tarmac. Al moet ik toegeven dat deze laatste nog niet 100% goed aanvoelt. Al hangt het af met welke bolide je over het asfalt scheurt. Sommige wagens kleven aan de grond, terwijl anderen denken dat ze op ijs aan het glijden zijn in Monaco.

Terug naar school

Monaco is traditiegetrouw weer aanwezig in de game, net zoals alle andere 17 locaties uit het WRC-kampioenschap. Stuk voor stuk zijn ze uitdagend op hun niveau. In Zweden zoek je naar grip op de sneeuw terwijl je in Kenya kan genieten van de uitgestrekte savanne. In totaal zijn er zo maar liefst 204 verschillende rallystages die kunnen oplopen tot maar liefst 30 kilometer! 

Al kan je er gelukkig ook voor kiezen om niet meteen voor de leeuwen te worden gegooid. Codemasters heeft een uitstekende Rally School in de game gestoken waarbij je op een laagdrempelige manier de kneepjes van het vak leert. Je kan het een beetje vergelijken met de licenties uit Gran Turismo. Al had er wat mij betreft iets meer diepgang mogen zitten in deze optie zodanig dat je iets meer dan de basics krijgt voorgeschoteld. Want ook deze EA SPORTS WRC is allesbehalve makkelijk en vraagt je uiterste concentratie. Van start tot finish.  

Bouw je eigen wagen

Aan wagens is er trouwens geen gebrek. In totaal zitten er maar liefst 78 verschillende rallymonsters in de game, waardoor je zeker een bolide vindt die je het beste ligt. Uiteraard zijn alle officiële wagens uit de huidige WRC, WRC2 en Junior WRC kampioenschappen aanwezig. Al schotelt Codemasters ons ook een fantastisch aanbod aan klassieke wagens voor. Denk aan de Audi Quattro, Lancia Delta HF Integrale en uiteraard ook enkele Subaru Impreza modellen. Stuk voor stuk zijn ze tot in de puntjes nagebouwd en klinken ze even hels als hun echte varianten. Heerlijk!

Moest je toch niet helemaal tevreden zijn met deze professioneel gebouwde wagens, kan je jezelf helemaal uitleven in de nagelnieuwe Builder-mode. Hierin krijg je de mogelijkheid om je wagen naar eigen wens samen te stellen. Je kiest eerst voor welke klasse je jouw auto wil bouwen, daarna kies je de aandrijving en mechanische onderdelen. Tot slot kan je jezelf bijna helemaal laten gaan met het chassis en uiterlijk van je bolide. Je hebt uiteraard niet dezelfde diepgang als bijvoorbeeld Need For Speed, maar het is wél een interessante optie. Zeker omdat je jouw creaties in de carrièremodus kan aanschaffen.

Mooie en minder mooie momenten

Deze carrièremodus bevat alles wat je van een hedendaagse game verwacht. Je kan je team volledig samenstellen en kiest welke rally’s je wil rijden om zo eeuwige roem te krijgen in de drie raceklassen. Het goede is dat je nu opnieuw kan kiezen in welke klasse je start. In de WRC-game van Kylotonn was je de laatste jaren verplicht om in de laagste klasse te starten, waar je nu opnieuw meteen achter het stuur kan kruipen van de monsters in de WRC. Als je niet meteen kaas gegeven hebt van al dat tactische gedoe, kan je aan de slag in de Championship mode.

In plaats van Daily Challenges krijgen we in deze EA SPORTS WRC zogenaamde Moments voorgeschoteld. Hierin krijgen we de kans om enkele iconische, euh, momenten na te spelen uit de rallygeschiedenis. Dit zorgt voor een leuke, aangename afwisseling. Al moet ik toegeven dat ik toch ook wat de kriebels krijg van deze optie. Waar microtransacties absoluut niet aanwezig zijn in deze game, is EA er toch in geslaagd om enkele van deze Moments achter een betaalmuur te zetten. Om alle Moments te kunnen spelen, heb je namelijk een EA Play-abonnement nodig. Da’s foute reclame en vooral zuur in een game waar je €80 voor neer legt.

Waarom Niet?
Technische issues

Lazlo had in zijn preview nog goede hoop dat de technische mankementen nog netjes weggewerkt zouden worden, maar dat is toch niet helemaal gelukt. EA SPORTS WRC heeft helaas ook nu last van de nodige framedrops tijdens het spelen. En dat is behoorlijk jammer in een game waarbij het kleinste foutje of late reactie fataal kan zijn. Ook al haalt de game meestal de vooropgestelde 60 frames per seconde. Daarnaast is screen-tearing jammer genoeg aanwezig. 

Dat zijn issues die ondertussen gekend zijn voor games die op de Unreal Engine 5 draaien. Maar dat mag wat mij  betreft geen excuus zijn. Want de game ziet er voor het overgrote deel fantastisch uit met prachtige lichteffecten en vergezichten. Kom je iets dichterbij, dan valt op dat de character models van toeschouwers én rijders niet meteen moeders mooiste zijn. En da’s nog vriendelijk uitgedrukt.

Trailer

VERDICT

7

EA SPORTS WRC gaat de harten van de rallyliefhebbers zeker harder doen slaan. Codemasters maakt met deze game een uitstekende eerste indruk. De game zit tot de nok gevuld met content en vooral de lange rallystages tot 30 kilometer maken indruk. Dat geldt ook voor de handling van de wagens die als vanouds heerlijk aanvoelt. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. De nogal opzichtige integratie van EA Play in de Moments-mode voelt wrang aan. Vooral de technische issues zoals framedrops en screen-tearing zorgen ervoor dat Codemasters nog wat ruimte voor verbetering heeft tegen de volgende editie.

Pluspunten
+ Uitdagende, lange rallystages
+ Héél veel content
+ Vette rallybolides
+ Bouw je eigen auto
+ Handling voelt uitstekend
+ Prachtige vergezichten

Minpunten
– Technische issues
– Wrange EA Play integratie
– Character modellen zijn lelijk

EA SPORTS WRC
Beschikbaar vanaf 31/10/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d