fbpx

“WRC Generations is een must play voor elke rallyfanaat”

WRC Generations

WRC Generations is de laatste WRC-game die ontwikkeld werd door de Franse ontwikkelaar Kylotonn. Volgend jaar verhuist de licentie naar Codemasters en Electronic Arts. Reden genoeg dus voor Kylotonn om nog een laatste keer serieus uit te pakken. Of ze dat ook effectief hebben gedaan, lees je in deze review.

Waarom Wel?

De ultieme rallycatalogus

In 2015 bracht Kylotonn de eerste WRC game op de markt. Dit kreeg toen het nummertje 5 en verscheen zelfs nog op de PlayStation 3. Zeven jaar later zit het rallyrijden logischerwijs stevig in hun vingers én hebben ze al een berg content uitgebracht. WRC Generations lijkt dan ook héél veel van die content te verzamelen met de ultieme collectie aan wagens en rally stages tot gevolg.

WRC Generations bevat maar liefst 165 rally stages die verdeeld zijn over 22 verschillende landen. Het coole is dat we ook in ons eigen land aan de slag kunnen in de Rally van Ieper én dat we een sneeuwgevecht kunnen houden in Zweden. In totaal krijgen we zo maar liefst 750 kilometer aan asfalt, zand, grind en sneeuw voorgeschoteld waarop we de paardenkracht van de wagens van de 49 teams van het 2022-rallyseizoen mogen loslaten. Tel daar ook nog eens 37 legendarische rallywagens bij en je weet dat je uren/weken/maanden zoet bent met deze game.

Extra elektrische kracht

De technologische vernieuwing in de rallywagens staat uiteraard niet stil. Zo doet ook de hybride aandrijving zijn intrede in de rallywereld, ook in WRC Generations. Concreet wil dit zeggen dat de benzinemotor van de WRC-wagens wordt bijgestaan door een elektrische motor om zo tijdelijk extra vermogen te geven aan je bolide. Dit is veel genuanceerder dan een simpele boostknop, want je hebt de keuze uit drie instellingen voor deze elektromotor.

Je kan hem in de eerste plaats inschakelen om je te helpen om sneller te accelereren na bochten. Als je een rally stage voorgeschoteld krijgt waarin veel lange (relatief) rechte stukken zitten, kan je ervoor kiezen om de elektrische kracht in te zetten op langere termijn en hogere toerentallen. De derde optie is het Belgische compromis, van beide werelden een beetje.

Word een echte legende

Een andere vernieuwing die ontwikkelaar Kylotonn introduceert zijn de Leagues. Dit is een soort laddersysteem waarin je het in verschillende seizoenen kan opnemen tegen andere online rallyrijders. Hoe beter je presteert hoe sneller je stijgt in rang en categorie. Je start uiteraard onderaan in de Junior-klasse en moet je zo omhoog zien te werken als Rookie, Professional en Champion om hopelijk te eindigen als een echte Legend.

Dit is echt een mode die voor de doorwinterde rallyrijders werd geïntroduceerd. Zij zijn vermoedelijk al enkele jaren uitgekeken op de Carrière modus en ik ben er dan ook zeker van dat zij zich hierin met veel plezier zullen uitleven.

Waarom Niet?

Framedrops

Al wie vorig jaar m’n review van WRC 10 gelezen heeft, zal volgende paragraaf best vertrouwd in de oren klinken. Want ook WRC Generations heeft duidelijk problemen op de PlayStation 5. Da’s best vervelend omdat je initieel wel de keuze hebt uit twee verschillende grafische modi. In Fidelity krijg je betere graphics aan 30FPS, terwijl je in Performance 60FPS voorgeschoteld moet krijgen in ruil voor iets mindere graphics.

Racen op 30FPS vind ik persoonlijk niet aangenaam, zeker niet wanneer je snel langs verschillende obstakels knalt. Daarom koos ik voor de Performance mode en die presteerde ook zeer wisselvallig met vele framedrops tot gevolg. Om de een of andere duistere reden krijgt Kylotonn dit probleem niet onder controle. Hopelijk lukt het Codemasters volgend jaar wél.

Naast de vele bolides en kilometers wegen voegde de ontwikkelaars best weinig toe. Da’s op zich niet jammer, want er zaten in WRC 10 al heel wat modi. Maar toch had de carrière modus wat mij betreft nog één keer wat extra liefde mogen krijgen. Ook de weerseffecten zijn niet bepaald van het hoogste niveau waarbij vooral de regeneffecten van een bedenkelijke kwaliteit zijn. Al moet ik toegeven dat dit wat muggenziften is, want WRC Generations is echt wel de beste en meest complete versie die je in huis kan halen.

VERDICT

8

Met WRC Generations sluit de Franse ontwikkelaar Kylotonn een tijdperk waardig af. Deze game mag zich met recht en rede de meest complete WRC-editie noemen met 750 kilometer aan rally stages verspreidt over 22 landen. De toevoeging van Hybride motoren en de Leagues zal als muziek klinken voor de doorwinterde fans. Nieuwkomers mogen zich dan weer opmaken voor een steile moeilijkheidscurve. Doorzetters worden zoals altijd beloond, maar de discutabele performance op de PS5 helpt hier jammer genoeg niet bij. Desondanks is WRC Generations verplichte kost voor alle rallyliefhebbers onder ons.

Pluspunten
+ De meest complete WRC ooit
+ Introductie van Leagues

+ Unieke rijstijl hybride motoren

Minpunten
– 60FPS op PS5 verre van stabiel
Weerseffecten niet overtuigend
– Weinig nieuwe modi
– Is en blijft voor de doorbijters

WRC Generations
Beschikbaar vanaf 03/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website

Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: