fbpx

“Hack-and-slash fans zullen genieten van Achilles: Legends Untold”

Achilles: Legends Untold

Indie-ontwikkelaar Dark Point Games’ project Achilles: Legends Untold is al sinds mei 2022 in Early Access, en heeft sindsdien een aantal grote contentupdates en revisies ondergaan voor de officiële 1.0 release deze maand. Achilles: Legends Untold kan je het best beschrijven als een behendige mix van ARPG dungeon crawling en Soulslike-achtige boss fights. De legendarische held Achilles werd uitgeroepen tot de grootste van alle Grieken, dus als we die analogie doortrekken zou Achilles: Legends Untold het beste game der games zijn? Deze actie-RPG heeft veel te bieden ondanks de tekortkomingen aan de Achilleshiel.

Waarom Wel?
Siege of Troje 2.0

Het zal je niet verbazen dat je de rol aanneemt van de iconische krijger Achilles. De openingssequentie speelt zich af tijdens de catastrofale belegering van Troje. Na het verslaan van Hector in een nogal teleurstellende krachtmeting, wordt Achilles al snel uitgeschakeld door Paris in een van die vervelende ‘het was altijd de bedoeling dat je zou verliezen’ baasgevechten.

Achilles wordt vervolgens op mysterieuze wijze weer tot leven gewekt en keert zo’n tien jaar later terug naar Griekenland. Achilles moet uitzoeken wat er in de tussenliggende tien jaar is gebeurd, de geheimen van zijn wedergeboorte onthullen, zijn mede-Myrmidonen opzoeken en heel veel monsters zo bloederig mogelijk afmaken.

Aangenaam gewelddadig

Achilles: Legends Untold is een isometrisch 3D-actieavontuur met RPG-achtige elementen en af en toe Dark Souls-aspiraties. Daarmee bedoel ik dat dit spel zeker moeilijk is, vooral als je het in de Hero-modus speelt – gelukkig is de Wanderer-modus een beetje makkelijker, althans in het begin. Elke vijandelijke ontmoeting kan gemakkelijk je laatste zijn, maar gelukkig voor Achilles keert hij dan gewoon terug bij de dichtstbijzijnde van de vele heiligdommen die hij op zijn reis heeft ontdekt.

De gevechten zijn eenvoudig maar aangenaam gewelddadig. Achilles moet grote groepen in bedwang houden of de aanvalspatronen van afzonderlijke eindbazen inschatten en erop reageren. Er zijn veel verschillende vaardigheden en voorwerpen beschikbaar om beide soorten vijanden aan te pakken, zodat je naast de gebruikelijke actie-avonturen spierkracht ook een bevredigende hoeveelheid hersenen nodig hebt om te slagen.

This is Sparta!

Neem bijvoorbeeld de Spartaanse kick van Achilles, die wordt uitgevoerd met een uithaal waar Gerard Butler trots op zou zijn. Deze is perfect om mensachtige eindbazen uit balans te brengen, maar is vrij nutteloos tegen een bende skeletten. Daarentegen zullen verschillende schokgolfvaardigheden die skeletten afweren, maar niets doen tegen een Minotaurus. Het mixen van je aanvallen is de key to victory, wat het dan juist vervelend maakt aangezien het wisselen van vaardigheden moeizaam verloopt. Het spel dwingt je op onverklaarbare wijze steeds weer naar het menu in plaats van een snelkeuze aan te bieden tijdens tijdens het heetst van de strijd.

Voor de looters

Wapens en uitrusting kun je vinden via kisten die over de spelwereld verspreid liggen. Je kunt enkelhandige zwaarden, bijlen, tweehandige zwaarden, schilden en speren looten. Deze hebben een kleurcode in de klassieke “looter”-stijl van grijs, blauw, paars en oranje voor verschillende zeldzaamheidsniveaus. Na een paar uur in het spel speel je de smid vrij, die je wapens voor je kan upgraden tegen betaling van grondstoffen. Er is ook een crafting-systeem waarmee je helende voorwerpen en gooibare zaken kunt maken.

Waarom Niet?

Soms wel, soms niet

Wat de combat tot een absoluut karwei maakt, is de krankzinnige hoeveelheid vertraging bij elke beweging. Tot overmaat van ramp registreert het ontwijken soms wel en soms niet. Hetzelfde geldt ook voor aanvallen. Combat is ook niet consistent als het gaat om het al dan niet wankelen van een vijand uit zijn aanvalsanimatie, dus het lijkt iets willekeurigs te zijn.

Group AI Action

De game heeft een eigen GAIA-systeem (Group AI Action) dat de samenwerking van de AI binnen de omgeving regelt wat op zich wel cool is, maar het is meerdere keren voorgekomen dat de AI gewoon uitviel en rondjes rende of problemen had met de route. De frustratie wordt nog groter als je tegenover groepen vijanden komt te staan, want je kunt gemakkelijk stunlocked geraken en je kan dan niets meer doen.

Slordige skill tree

In plaats van de traditionele RPG-progressie waarbij experience wordt gebruikt om stats zoals vitaliteit, kracht of uithoudingsvermogen te levelen, gebruikt Achilles skill tree die eerder genoemde stats in zich opneemt. De skill tree is gemodelleerd als een sterrenconstellatie, waarbij elke ster een knooppunt in de boom is. De meeste knooppunten in de boom zijn nietszeggend en komen neer op +1 op behendigheid of een andere gelijkwaardige vaardigheid, terwijl sommige andere je nieuwe vaardigheden geven, zoals parry. Je kunt andere knooppunten pas ontgrendelen als je de omringende knooppunten hebt verbonden, dus het duurt even voordat je een speciale vaardigheid krijgt die je wilt uitproberen. Ik weet niet zeker waarom de ontwikkelaars voor deze aanpak hebben gekozen in plaats van een meer klassieke, misschien voor de visuele flair van het sterrenbeeld, maar het navigeren maakt mij duizelig en zorgt voor hoofdpijn.

Trailer

VERDICT

7

Met Achilles: Legends Untold heb je een verrassend effectieve combinatie van dungeon crawling gameplay en Soulslike-achtige mechanieken. Het spel in een veel betere staat dan in zijn Early Access, maar het lijdt nog steeds onder een aantal kernproblemen met de gameplaymechanica. Met zoveel volgeprijsde AAA-titels waarvan ik nu spijt heb dat ik er tijd aan heb besteed, is Achilles: Legends Untold een verfrissende golf die de gamescene nodig had, voor slechts een fractie van de prijs; €23 en met 30 procent korting tijdens de introductieweek wordt het nog goedkoper. Hack-and-slash fans die Diablo IV even beu zijn, zullen zeker genieten van hun tijd in de oude Griekse mythologie.

Pluspunten
+ Fantastische recreatie van de oude Griekse mythen
+ Leuke gevechten die hersens en spierkracht vereisen
+ Prachtige gedetailleerde spelwereld om te verkennen

Minpunten
– Rommelige vijandelijke aanvallen
– Terugkeren naar menu’s om vaardigheden te selecteren is contraproductief
– Onduidelijke skill tree

Achilles: Legends Untold
Beschikbaar vanaf 02/11/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.

%d bloggers liken dit: