fbpx

“Mortal Kombat 1 triomfeert en slaat alle twijfels aan diggelen”

Mortal Kombat 1

Eind juni kon ik al aan de slag met de Online Stresstest van Mortal Kombat 1. Na enkele uren vechten was ik ervan overtuigd dat deze game hard zou uitpakken bij release. Het moment is aangebroken, na heel wat uren Mortal Kombat 1 te spelen, schreef ik deze review. Worden we genadeloos afgemaakt door de game met een fatality of draait het eerder uit tot een friendship?

Waarom Wel?

Is het nu een reboot of niet? 

Dat is een vraag die bijna bij iedereen passeerde toen NetherRealm Studios besliste om na Mortal Kombat 11 opnieuw over te stappen naar Mortal Kombat 1. Alles wordt echter meteen duidelijk wanneer je het verhaal speelt.

Mortal Kombat 1 is eigenlijk het simpele vervolg op het verhaal van zijn voorganger Mortal Kombat 11. Zijn jullie nog mee… ? Wie het verhaal van Mortal Kombat 11 heeft uitgespeeld, weet dat je als Liu Kang de Keeper of Time Kronika verslaat. Er zit niks anders op dan dat Liu Kang de nieuwe Keeper of Time wordt en alles herstelt. Op deze manier wordt het verhaal van Mortal Kombat 1 gecreëerd. Alles wordt in principe gereset. 

Het grote verschil is echter dat Liu Kang ervoor gezorgd heeft dat er enkel nog vrede is in alle realms. De traditie van het toernooi tussen de realms bestaat echter nog wel, maar dan zonder de finishers. 

Het verhaal is een blockbuster rollercoaster rit

Het verhaal is qua indeling hetzelfde als zijn voorgangers en de Injustice-reeks, dat ook ontwikkeld wordt door NetherRealms Studios. Het verhaal van Mortal Kombat 1 is onderverdeeld in vier acts en per act speel je met verschillende personages. Dit is een perfecte mix om de personages te leren kennen. 

Het verhaal gaat van start wanneer Liu Kang op zoek gaat naar deelnemers die Earthrealm vertegenwoordigen op het toernooi. Kung Lao, Raiden, Johnny Cage en Kenshi zijn de uitverkorenen. Elk personage krijgt zijn eigen hoofdstuk met daarin een 5-tal gevechten. Naast de gevechten zal je als speler genieten van de cutscenes die het verhaal prachtig vertalen naar het scherm. Wie vorige games of die van Injustice heeft gespeeld weet wat hij mag verwachten van het verhaal. Voor mij is dit puur genieten, ik omschrijf het zelfs als een echte blockbuster rollercoaster rit. 

Eenmaal aangekomen met je troepen in Outworld word je hartelijk ontvangen door de Prinsessen Mileena en Kitana. Het gaat er allemaal zeer vredig aan toe en dat ben je niet gewend in een game als Mortal Kombat. Eenmaal je keizerin Sindel hebt ontmoet kan het toernooi van start gaan. Dit is echter een flauw afkooksel van wat je gewend bent van deze brutale vechtgame en dat hebben we natuurlijk te danken aan Liu Kang. 

Tot daar verloopt alles zoals Liu Kang het in gedachten had, maar er ontstaan scheuren in het vredige plan. Er is namelijk iets aan de hand met Prinses Mileena. Kung Lao, Johnny Cage en Kenshi zoeken het uit in opdracht van Liu Kang. In hun avontuur komen ze figuren tegen als Reptile, Baraka, Quan Shi en natuurlijk Shang Tsung. Wie net als ik voorgaande delen van Mortal Kombat heeft gespeeld is het zalig om te zien hoe de hervorming in het begin van de game eruit ziet. Kenshi is nog niet blind, Scorpion en Sub-Zero zijn mede-beschermers van Liu Kang en Earthrealm. Doorheen het verhaal beginnen er dingen te veranderen, die richting het einde zeer vertrouwd aanvoelen. Vanaf de eerste tot en met de laatste minuut heb ik enorm genoten van het verhaal van deze Mortal Kombat 1.

Het is ook een zaligheid om dit soort verhaal nog eens te spelen, eentje dat je op ongeveer zes uurtjes achter de kiezen hebt.

Wederom heel wat content

Zoals we gewend zijn van een titel als Mortal Kombat worden we wederom getrakteerd op een heleboel content. We hebben natuurlijk het verhaal, de klassieke torens, het online gebeuren zoals Versus en King of the Hill en lokaal een potje vechten is ook weer van de partij. Er vallen ook enkele nieuwe dingen te ontdekken in deze Mortal Kombat 1. 

Zo introduceren ze seizoenen. Gelukkig geen Battle Pass, maar wel een periode van ongeveer 50 dagen waar je in deze tijd met je verdiende seasonal kredits heel wat dingen kan kopen. Het gaat vooral over gear van je personages. Maar hoe verdien je deze Kredits? Je kan elke dag en elke week uitdagingen voltooien, zo word je beloond met koins en kredits. In the Shrine kan je een gokje wagen voor 1000 Koins om een random reward te ontvangen. Online is er ook nog de Ranked Kombat League mode, waar je door gevechten te winnen stijgt in rang. Hoe hoger je rang des te beter de seasonal rewards.

De Invasions game mode is één van de grootste verandering tegenover Mortal Kombat 11. Je kiest een personage en een Kameo-vechter om samen op avontuur te trekken. Met je gekozen personage zal je je moeten verplaatsen op een soort spelbord. Elke plaats waar je stopt valt iets te beleven. Zo ga je een gevecht aan tegen verschillende personages. Elke vechtarena is niet zomaar een arena. Er zijn hier en daar wat aanpassingen te bespeuren. Zo kan een arena volledig in de mist worden gezet, zodat het moeilijk wordt om beide personages te zien. Of een demon die constant vuurballen afschiet. Je kan deze gevechten nog het best vergelijken uit de Towers of Time uit Mortal Kombat 11 en Multiverse mode uit Injustice 2. 

Je gaat niet alleen moeten vechten, maar ook moeten overleven door bepaalde dingen te ontwijken op een tijdspanne van enkele seconden. Test Your Might maakt opnieuw zijn opwachting. Rammen op die knoppen en op het juiste moment je toets indrukken om een bepaald voorwerp in gruzelementen te slaan is een heerlijk nostalgisch moment. Test Your Might komt trouwens op bepaalde momenten tevoorschijn in het verhaal. Op bepaalde plaatsen op het spelbord zal er een toren tevoorschijn komen, waar je het dan weer moet opnemen tegen verschillende personages na elkaar. Op weg naar een stopplaats kan je nog verrast worden door een tegenstander met een ambush. 

De Kameo vechters steunen je door dik en dun 

Naast al die verschillende mogelijkheden geniet Invasions ook van enkele role playing attributen. Je stijgt namelijk in level met je MK1-account, Invasion level, speelbaar personage en je Kameo vechter. Dit is zeker niet onbelangrijk, want op deze manier ontgrendel je heel wat nieuwe dingen. Gear, palettes (kleuren van je kledij), taunts en finishers. Je start namelijk met je personages allemaal met één Fatality en één Brutality. Zeer handig dus om met je favoriete personages te spelen en op deze manier het arsenaal aan finishers uit te breiden. 

Je krijgt ook skillpunten in Invasions, waardoor je je gekozen personage sterker maakt. Een grotere levensbalk, betere verdediging en krachtigere aanvallen zijn één van de mogelijkheden. Per level je stijgt kan je vijf skillpunten verdelen over je kwaliteiten. Je kan ook kisten openen met daarin heel wat loot voor alle beschikbare personages. Je kan ook relics en talismannen vrijspelen die je personage dan weer voorzien van extra voordelen. 

In de Online Stresstest was ik min of meer nog sceptisch over de Kameo vechters. Gelukkig had ik het helemaal bij het foute eind toen ik het tactische aspect achter deze Kameo vechters ontdekte. Wie een beetje slim te werk gaat door een dynamisch duo te vormen met zijn gekozen vechter en Kameo vechter kan soms al drie stappen voorsprong hebben op zijn tegenstander. Zo kan je met Sub-Zero als Kameo vechter je personage voorzien van een armor van ijs, zodat je minder schade oploopt en beter bestand bent tegen ijs aanvallen. Hoe zeggen ze het ook weer “achter elke vechter staat een sterke Kameo”. 

Mortal Kombat 1 is een streling voor het oog

De personages, de vechtstijlen, de arena’s en vooral de finishers spatten letterlijk van het scherm af. Het detail dat in deze game zit is ongezien. Je geniet niet alleen van de goorheid, maar ook van de pracht en praal dat deze game meer dan één keer uitstraalt. 

Qua sfeer is het ook hier volop genieten. Elke slag en stoot dat wordt uitgedeeld, is alsof je het gevecht zelf meemaakt. De muziek die doorheen de menu’s en verhaal galmen zijn een genot om naar te luisteren, zeker de Aziatische toetsen die ik geregeld hoorde. De voice-overs van de personages zijn van hoge kwaliteit dat het verhaal alle eer aandoet. 

Waarom Niet?

Medium is nog te makkelijk

Doorgaans speel ik al mijn games steeds op normale moeilijkheidsgraad, zeker handig als je op enkele dagen tijd een game moet voorzien van een review. Het verhaal van Mortal Kombat 1 speelde ik dus op medium, maar dat is toch wel iets te makkelijk. Ik heb doorgaans op geen enkel moment moeite gehad om mijn tegenstanders te verslaan. Nu kan je natuurlijk zeggen dat je dan toch meer van het verhaal geniet. Daar kan ik zeker akkoord meegaan, maar wat me vooral stoorde was het eindgevecht van het verhaal.

In Mortal Kombat 11 moest je de Keeper of Time Kronika verslaan en dit was zelfs op medium best pittig. In dit eindgevecht was ik eerder verrast dat het zo een vaart liep en bleef ik wat achter met een ontgoocheld gevoel. Let op, dit neemt niks weg van de kwaliteit van het verhaal, maar van mij mocht het er zeker iets pittiger aan toe gaan. Je kan natuurlijk nog steeds simpelweg de moeilijkheidsgraad verhogen. 

Waar ik ook teleurgesteld over ben is de skin van Jean-Claude Van Damme als Johnny Cage. Hij draagt de outfit uit Bloodsport, maar daar is ook alles over gezegd. Zowel het visuele als het stemmenwerk kan ik helemaal niet linken aan onze Muscles from Brussels. 

Online is er nog wat werk aan de winkel

In de Online Stresstest verliep het online gebeuren goed. Tijdens mijn reviewperiode probeerde ik opnieuw mijn skills uit tegen enkele echte tegenstanders. Het was echter huilen met de pet op, want het was niet mijn tegenstander die mij klappen gaf, maar de lag in de online potjes.  

In de King of the Hill modus is het zeker een mysterie hoe dit te werk gaat. De kans bestaat dat je niet onmiddellijk aan de beurt bent. Je wordt dan naar een zwart scherm gebracht waar je enkel het percentage te zien krijgt van twee tegenstanders die het tegen elkaar opnemen. Als de match gedaan is, is het normaal aan jou om te vechten, maar dan word je ineens naar het keuzescherm van de speelbare personage gebracht en kan je als je geluk hebt spelen.

 Zoniet, moet je wederom wachten maar dan kan je wel de wedstrijd zelf zien. Ik zat zo ongeveer tien minuten te wachten en dan hield ik het natuurlijk voor bekeken. Dit is iets wat snel opgelost kan worden door een patch, dus hopelijk fixt NetherRealm Studios dit snel.

VERDICT

8

Mortal Kombat 1 maakt zijn verwachtingen meer dan waar. Het verhaal is voor mij een blockbuster rollercoaster rit. Het doet zelfs deugd om dit soort game nog eens te spelen. Rechttoe rechtaan, geen gezever. De combat is wat we gewend zijn van Mortal Kombat 1, vette combo’s en wederom machtige finishers. Er valt heel wat content te ontdekken, zowel in de off- als online modes. In de online modus is er hier en daar nog wat werk aan de winkel. Er zijn enkele nieuwe dingen geïntroduceerd, zoals Invasions, maar helaas zijn er ook enkele belangrijke dingen verdwenen, zoals de environmental attacks. Gelukkig kunnen we in deze nieuwe Mortal Kombat vertrouwen op onze Kameo vechters. Wie dit een beetje tactisch aanpakt, zal snel de meerwaarde ontdekken van deze nieuwe toevoeging. Wederom knap werk van NetherRealm Studios met deze Mortal kombat 1.

Pluspunten
+ Blockbuster verhaal
+ Visuele pracht en praal 
+ Combat
+ Zelf finishers ontgrendelen
+ Heel wat content
+ Kameo fighters

Minpunten
– Online nog werk aan de winkel
– Skin Jean-Claude van Damme

Mortal Kombat 1
Beschikbaar vanaf 14/09/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: